Vilka var våra användare?

Vad hade vi för folk som gjorde allt möjligt?
Vi lär få anledning att återkomma fler gånger till ämnet, eftersom jag bara börjat arbetet med att försöka förstå vilka våra användare var och därmed lite om några ganska typiska BBS-användare. Vi hade ett antal statistikprogram som dagligen genererade topplistor över det användare som skrivit mest, loggat in flesta gånger eller laddat ned mest. Bilden ovan rankar användarna efter hur många texter de skrivit. Listan är från 1995 och topplistan visar namnen på de som verkligen höll verksamheten igång.

Listan har dock det problemet att den inte riktigt ger en hint om hur de hör ihop eller vad de sysslar med. Ingen statistik kan ordna detta. Men det finns förutom själva diskussionerna också nomineringarna. Varje år höll vi en aktivitet där användarna fick nominera årets sysop, BBS, användare och andra saker. Dessa sammanställdes och resultatet meddelades av oss. Man fick inte nominera sig själv eller vår BBS. Tittar man på resultatet och jämför med andra listor, framträder några saker:

– Användarbasen var insulär. Användarna favoriserade andra Nikom-BBSer och listan på de nominerade baserna innehöll huvudsakligen 4-5 Nikom-baser.

– Användarna var ofta själv Sysops, De hade sina egna baser eller var Cosysop på någon annan bas. Det var ganska vanligt att både sysop och cosysop var aktiva här.

– De kände varandra. Det var vanligt att de nominerade varandra.

Nu är inte nomineringarna särskilt många, så det statistiska underlaget är inte så bra. Men vi hade kanske 18-25 nomineringar de år vi höll på. Om du vill se exakt vilka som nominerades, så har jag sammanställt ett Excel-dokument här: Årsnomineringar

Publicerat den
Kategoriserat som Diverse

Den lokala puben

Har du en favoritpub? Du vet stället där du går ibland för att ta en öl med några kompisar och kanske avsluta med en hamburgertallrik. Kort sagt en trevlig kväll. Den vanligaste metaforen jag hade för The ERICADE Network var just ”den lokala puben”. Det var menat att vara en livlig debatt vänner emellan där alla kunde var med i diskussionen och ha det bra.

Det var en lite egendomlig metafor givet att jag på den tiden var helnykterist och aldrig hade satt min fot i en riktig pub. Men jag hade ändå en bild av en pub kanske tagen från ett avsnitt av TV-serien ”Skål”. Det var snack i glada vänners lag och alltid hände det någonting kul.

Sanningen var att vi var ganska nära en sådan situation. Det var kanske 40-60 personer som var någotsånär aktiva och av dessa 5-8 personer som höll igång diskussionerna hela tiden. Dessa personer loggade in flera gånger dagligen och hade åsikter om allting. En kille ringde från Jönköping och använde ett program för att skriva texterna hemma och sedan ladda upp dem för att inte dra på sig stora telefonräkningar. Men han skrev ändå stora mängder inlägg och var med i alla diskussioner. Andra kom med ett inlägg då och då eller kom in med något inflikat fakta när det behövdes.

Vi hade folk som deltog i våra musiktävlingar och folk som skapade ascii-art i våra tävlingar för sådant. En kille drev sin egen nation i ett av våra möten och det fanns även ett möte där punkare möttes.

När Jan Svensson satte skräck i pirat-Sverige

Tidningen Datormagasin publicerade en artikel i 1993 som handlade om piratjägaren Jan Svensson. Namnet var givetvis fingerat, men denna okända ”mullvad” arbetade för SIMP (Spelprogramleverantörernas Intresseförening Mot Piratkopiering) som var en antipiratorganisation. Han tog sig in på många BBSer under falsk flagg som spridare av piratkopior. Det var hans plan att kartlägga dem för att (troligen) senare kunna dra dem inför rätta. Om du av någon anledning inte vet vad piratkopiering är, så låt mig förklara det: det är spridning av kommersiella program och spel utan tillverkarens tillåtelse. Effekten blir förlust av inkomst för den skapat programvaran men inte får betalt när folk kopierar programmen istället för att köpa dem.

Så vad hände sen? Det finns ett par kända rättegångar mot pirater under början av 90-talet, men jag känner inte till hur man fick tag i bevisen. Kanske var det hans förtjänst. Det finns en del information på nätet att SIMP under en tid skickade ut varningsbrev till ett antal Sysops. Vågar man anta att detta var Jans arbete? Kan mycket väl vara.

I artikeln citeras Jan, när han säger:

” – Åtminstone 90 procent av alla BBSer sysslar med piratkopior i någon form.”

Var sjutton fick han tag i de siffrorna? Det låter som ett påhitt i mina öron. Jag höll till på diskussionsbaserade baser där man inte spred några piratkopior. Skulle dessa var mindre än 10 % av alla baser? Det har jag lite svårt att tro, faktiskt.

Men till historien. Någon tid efter att artikeln skrivits gick fortfarande debattens vågor på baserna het. En del var förbannade medan andra tyckte det var bra. Och så en mörk natt besökte Jan Svensson The ERICADE Network.

En användare skapade en identitet och kallade sig Jan Svensson samt krävde att få inspektera min BBS. Jag förstod direkt att han var en fejk, men här slog min feghet in. I fall det skulle vara sant, vågade jag inte be honom dra åt helvete, vilket jag borde ha gjort. Istället lät jag honom få se alla areor, vilket var snabbt gjort då jag inte hade några hemliga filareor med piratkopior. Så han kammade noll. Dock skrattade han nog över att han hade lyckats lura sig in hos en räddhågsen Sysop och känt sig ha lite makt. Till dags dato vet jag inte vilka andra baser han försökte med, men jag kan tänka mig att det var lite av en sport för honom. Den riktige ”Jan Svensson” hade ju inte ens detta modus operandi.

Jag gjorde en intervju med en av SIMPs chefer som jag sände i närradion 1994. Ska se om jag kan hitta den och lägga upp den här. Återkommer på frågan.

Här finns artikeln återgiven.

Här kan du läsa hela tidningen i PDF-format.

BBS-patrullen slår till!

De flesta Amigaägarna jag känner läste Datormagasin. Denna tidning började som en tidning för C64-användare men kom senare att bli allt mer en Amiga-tidning. I slutet av dess existens var den en blandad PC- och Amigatidning. En rätt vanlig serie artiklar man hade var ”BBS-patrullen” där man undersökte och recenserade baser och satte betyg på dem. The ERICADE Network blev aldrig recenserad, men vi fyllde i anmälningsformuläret och skickade det till tidningen i maj 1995. Med tanke på så många baser som fanns då, blev det aldrig vår tur. Man kan ju undra vilket betyg vi skulle ha fått.

Allmänna frågor rörande utrustning, basprogram och användare.

1) Vad har du för datorutrustning som har med basen att göra?

BBS:en drivs på en A1200 som nästan enbart till det syftet.
Minnet är på 6 meg. Modemet är ett 28800 PowerBit V34. Det finns ett
USRobotics 14400 Ds som uppbackning om Powerbitten lägger av.

2) Vilket basprogram använder du och vilken version av det?

Jag använder Nikom 1.60 ”Mega-alfa”. MegaAlfa är Niklas Lindholm’s
testversion av nya nikom som några få sysopar får ”buggtesta” åt honom. Den är ännu bara på alfa-stadiet, men trots det mycket stabil.

3) Hur mycket hårddiskutrymme har du för basen?

540 Meg

4) Finns det någon typ av CD-ROM skiva tillgänglig för basen?

Det kommer nog inom en framtid, men jag måste komma på en lösning först. Tyvärr är overdriveHD:n elak och snor PCMCIA:n för mig.

5) Hur länge har basen funnits?

Sen den 11/10-1993… Dvs 568 dagar.

6) Hur många användare har basen för tillfället?

570 användare …

7) Hur mycket tid lägger du ner på basen?

Olika.. All jag hinner. Det är allt från minst en timme om dagen till
10-12..
Under sommarlovet bestämde jag mig för att basen skulle bli perfekt!
Dvs buggfri. Jag har jobbade timme ut och timme in för att få bort
alla felen jag kunde hitta. Den mesta tiden gick dock åt för att
lägga in massor med nya funktioner. Jag är mån om att de kommadon
som finns ska:

1) Funka helt strulfritt
2) Var precis det du behöver…

Mao är jag inte den som slänger upp alla scripts och program jag
hittar. Vill jag ha en sak, men inte hittar det jag vill ha, programmerar
hag det själv.

När jag förbättrade basen var målet att ha den perfekt till den
17:onde Oktober 1994. Ett år efter basens tillkomst och inryckningsdatum för mig i det militära.

Detta klarade jag, och därför är det mesta arbetet idag bara att
”moderera” mötena, och rensa filareor.

Lite frågor angående filerna som användarna har tillgång till.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
8) Hur många filer finns i basens filareor?

Överslagsräkning… >1000 filer

9) Vilken typ av filer filer finns det flest av?

Moduler och amiga-nytto (PD)

10) Finns det filer både för PC och Amiga?

Jovisst. Areorna är kodade så att användarna ser var de kan leta.
Tillägget ”(Amiga, PC)” innebär t.ex. att arean har saker som
både PC och Amiga-ägare kan använda

11) Vilken filratio har du för en normal användare?

Den är status reglerad och fungerar så att man får en viss
mängd credits (en byte = en credit) för varje upload.
ex. en user med status 20 laddar upp en fil på 133547 bytes..

Enligt tabellen blir det 2.5

Han får alltså 2,5*133547 = 333868 Credits

Om någon laddar ner vad han laddat upp får han dessutom
0.5 *133547 Credits för besväret = 66774 Credits bonus.

Således lönar det sig att ladda upp BRA filer och inte en massa
skräp.

(info status)

Såhär mycket får du för din uppladdning.

0 1.00
^ ^
—-|–Din status
————— hur många gånger din uppladdning du får.

10 2.00
20 2.50
30 3.00
40 3.50
50 4.00
60 4.50
70 5.00
80 5.50
90 6.00

0 0.40
^ ^
—-|–Din status
————— hur många gånger bonus du får.

10 0.45
20 0.50
30 0.55
40 0.60
50 0.75
60 0.80
70 1.00
80 1.25
90 1.50

12) Finns det slutna filareor för speciella användare?

Ja, för demogruppen ETERNAL, och för Radiogruppen som sänder
under Unga Forskare. Dessa innhåller saker som de olika
gruppernas medlemmar vill visa eller ge varandra.
ETERNALarean har assemblersnuttar, bilder och moduler till våra kommande
demon. Radiogruppen har sändningsscheman mm.. mm.. mm..

(OBS! Radiogruppen och ETERNAL är två helt olika grupper)

13) Ser du till att piratkopior och virus hålls borta?

Ja, det gör jag. Jag går alltid igenom areorna dagligen.
Sen kör jag VirusChecker 6.52 m.fl. för att kolla att allt är ok.
Inom kort kommer dessutom automatisk kontroll av filer vid upload.
(Det finns som prov just nu, och jag väntar på att reggade verren
av VC 6.52 som jag beställt ska dimpa ner i brevlådan. Den kan nämligen
kolla packade arkiv). Piratkopior upladdade leder ofta till statusminskning och varning. Jag tappar många users på att inte ha pirat, men det är inte precis vad jag vill ha heller 🙂

14) Hur många nya filer kommer det i genomsnitt in per dag?

Svårt att säga .. En dag dimper det ner 30, nästa är det 1…
Varierar. Just nu laddas det upp dubbelt mot nerladdning. I mars var det
tvärtom. Det svänger alltså, men i medeltal laddas ändå upp ungefär lika
mycket som det laddas ner.

Frågor om basens möten och dess inriktning och antal.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
15) Hur många lokala möten finns det?

50

16) Hur många möten från olika nätverk finns det?

Inga ännu. Men inom kort kommer möten att importeras från
UFNET(Unga Forskares nät) och FIDONET.

17) Finns det någon speciell inriktning på mötena?

Nja, egentligen inte. Inriktningen är seriös. Alla möten som
någon vill vara moderator för får en vecka på sig att bli aktiva.
De flesta mötena är aktiva, även om det finns några avsomnade som
snart kommer att antingen bli aktiva eller försvinna.

18) Finns det slutna möten för särskilda användare?

Som med areorna. En för Radio UFS och en för ETERNAL.

19) Importerar du möten från UseNet?
Nope

20) Kan man bli point och vad kostar det i så fall?

För fidonet? Nja, inte ännu. Men om jag får reggningen av
trapdoor någon gång (den är beställt) kommer det gå.
Kostnad: gratis. UseNet kan jag inte att erbjuda…

21) Finns det möjlighet att få E-Mail adress hos dig?

I framtiden. Det är nämligen så att Unga Forskare har en
koppling mot Swipnet, som jag kan få tillgång till, men jag har
inte hunnit göra iordning basen för det. Kommer kanske i sommar.

Storstilade planer? Jomen, det är lika bra att sikta högt serru! 🙂

Ett antal frågor om dina onlinespel.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
22) Hur många onlinespel finns installerade?
15 stycken.

23) Vilka är de populäraste?

  • Hack and slash (Reggad version)
  • Olmasken
  • DSE
    övriga är också rätt omtyckta, men dessa tre toppar listan.
  •  
  • 24) Har du något spel som är speciellt för din bas?

Chicago Ganglands. Det är en portning av gamla chicago som jag själv
utvecklar. Den är redan nu rätt populär. Det spelet hittar du ingen
annanstans. 😉

Det var standardfrågorna. Nu ska du berätta lite allmänt om din bas. Ta
gärna med hur det kommer sig att du startade bas och hur mycket pengar du har lagt ner på den. Det kan också vara intressant att veta vad som står på schemat över expansioner och vilket betyg (mellan 1-5) som du skulle ge din bas. Försök också att motivera det betyget.

Tack för hjälpen och lycka till i testen!

Snabbfakta om THE ERICADE NETWORK

System: Nikom 1.60, Komsystem
Inriktning: Möten och debatter samt Närradio / Ljudteknik
Öppen: 24 timmar om dygnet.
Kostnad: Jag har lagt ner ungefär 25000 kronor på BBS:en.
Stab: Pamela Strandberg (Cossa)
Stöd: för Unga Forskare Stockholm och Unga Forskares radio.
(Vi tillhandahåller aktivitetstips och nyheter för Unga Forskare)
RADIO: Sändningarna går ut på 88,9 Mhz Söndagar 18-19…

The ERICADE NETWORK – > The Soundside of soundengineering < –

(Den långa versionen 🙂 )

Jag kom på idén mest av en slump. Det var en polare till mig som
övertalade mig att köpa hans gamla hårddisk. När jag hade köpt den
var jag bestämd, och arbetet med att fixa ett BBSprogram blev hårt. Jag
testade det mesta på amigafronten, AmigaExpress som jag tyckte var värdelöst,
Excelsior, BB-BBS, SoftSpan mm. mm. mm.

Inget av systemen uppfyllde mina krav, en del funkade rent av inte.
Nikom vart det en helt annan sak med, det var snabbt, lättkonfigurerat och
snabbt. Jag startade den söndagen den elfte Oktober upp systemet för
första gången. Inriktningen var möten och föreningsliv.

Så fortsatte det de närmast halvåret. Då hade närmare 200 användare hittat basen och en del var redan ”stammissar”. Jag bestämde mig för att byta inriktning på basen, föreningsliv blev närradio/ljudteknik. Mycket blev det så p.g.a. ytterst få föreningar kände till tekniken. Jag skrev en del om den i elevorganisationens tidning elevforum. Tyvärr hade redan då BBS:erna fått en del kängor av oroliga politker och tidningar. Min artikel kom som en ensam optimistisk artikel bland många kritiska.

i Februari blev BBS:en forum för UngRadion på 101,1 Mhz tills radion
kades ner 🙁 … Vid en tidpunkt frågade jag användarna vad de ville veta
mer om. Det som kom fram var ”SIMP”. En vecka sedan gjorde jag och en till kille ett reportage om SIMP med intrevju av VVDn på stället. Senare försökte vi också att få Christer Rindeblad att göra ett uttalande i radion.. Det blev aldrig så tyvärr…

I maj 1994 sändes över Ungdomsradion ett program med som handlade om BBS:er… Där hade jag också lagt in resultaten på en modultävling som vi hade haft i basen.

Sen kom sommaren och jag bytte Cosysop. In kom Pamela Strandberg och vi började systematiskt att rensa upp mötena, och aktivera politik och debattmöten.

På hösten kom jag in i det militära, och resultatet blev att min tid för
BBS:en krympte, men då var alla tekniska problem redan lösta, så min tid med BBS:en gick mest åt att gå igenom filer och debattera i mötena.

På våren 1995 blev The ERICADE Network support för Radio Unga Forskare. Och nu har vi återigen haft en modultävling där vinnarna spelats i radio.

Det om detta …

m.v.h.
Erik Zalitis // Sysop T.E.N. // Verksamhetsledare Radio UFS.

Några reflektioner såhär 23 år senare… BBS-kraschen skedde några veckor efter att jag skickat in formuläret till DMZ. Man kan ju fundera på om kraschen i sig ledde till att redaktionen lät bli att recensera oss. Vet inte om vi ens var tilltänkta som ett recensionsobjekt. Sen ser jag nu att jag hade missat att sätta ett eget betyg på basen.

Satori tidbassystem

Tidshantering var viktigt i en BBS. Kom ihåg att anslutningen skedde över en telefonförbindelse och genom att systemet var uppringt tutade det upptaget för alla andra som ville ringa in. Så det var nödvändigt att hålla ner användarnas tillåtna tid. De flesta baser löste det genom att ge en viss tid per dag som var bundet till din status. Ju högre status du hade, desto mer tid fick du. I The ERICADE Network hade du som vanlig användare status 10. Om du hade varit aktiv ett tag, höjdes du till en högre status.

Sen fanns det ju Satori tidbassystem. Skrivet i början av 90-talet av Sysopen Joel Palmius för hans egen BBS. Han kom att sprida det fritt så att alla Nikom-Sysopar kunde använda det. Och jag laddade givetvis ner det. Joel hade gjort ett rätt intressant tidshanteringssystem som fungerade bättre än Nikoms inbyggda. I grunden fungerade det som vanligt med en viss tid för en viss status. Men sen hade det fler intressanta funktioner. Bland annat kunde du spara tid för en annan dag eller spela på lotto. Kort sagt, du offrade 5 minuter av tid för att köpa en tidlott som du kanske vann något på. En mer märklig funktion var att du kunde hacka en annan användares tidkonto och stjäla dennes tid. Om du försökte, ”kastade den tärning” om du klarade det eller inte. Gick det bra, tömdes den andra användarens tidskonto och tiden blev din. Misslyckades det, blev du istället av med all din tid och följande meddelande skickades till den du försökt ”hacka”:
”Hupps… Jag är en klantig jävla fåne som försökte hacka ditt tid-bankskonto.. Som tur var misslyckades jag…”.

Helt klart ett av de mer roliga programmen som man kunde utrusta en BBS med. Det finns kvar här, men rutinen som kastar ut dig när tiden är slut är bortkopplad, så numera kan du vara inloggad permanent. Med Internet som förbindelse finns det ingen ”upptaget”-ton längre.

Så en bonusfråga: hur sannolikt var det att man lyckades hacka någon annans konto? Låt oss titta i programmets kod:

ra=random(1,50,time(s))
        if ra=11 then ru=random(1,50,time(’m’))
        if ru=44 then do

Denna lilla excerpt avslöjar att den slumpar ett heltal mellan 1 och 50. Om resultatet blir 11, slumpar den ännu ett nummer mellan 1 och 50 av någon märklig anledning. Blir resultatet av den andra slumpningen 44, lyckas du. Om resultatet av andra slumpningen blir någonting annat än 44 eller om första slumpningen blir något annat än 11, förlorar du. Så du måste först få 11 och sedan 44 för att vinna. I’m not feeling lucky….Det är sjutton i mig inga vidare odds.

Skulle du mot all förmodan lyckas, men användaren inte har någon tid lagrad på sitt tidkonto får du följande meddelande: ”Personen hade inget på kontot.  <fniss!>'”.

Vad kan jag säga? Jag älskar detta kommando.

Uthängd av Lasse B. Lundin

Året var 1996 och jag hade missat att kommentarsskydda ett Fidonet-möte. En av mina användare kommenterade en text i R20_Roliga som var ett möte för roliga historier. En vanlig moderator kanske skulle ha nöjt sig med ett skarpt ordat meddelande till Sysopen för basen. Men Lasse gjorde det till ett stort nummer i utskällandets sköna konst.

Först försyndelsen i sig:

->
-> SE> Jesus lever!
-> SE> Påsken är inställd!
->
-> jesus lever
->
-> -5:90hektot hahahahaha
->
->
-> —
-> * Origin: The ERICADE Network +46 (0)8 7268265 (2:201/370.0)

Peter Björkström, en av basens användare, kommenterade som sagt en text vilket inte skulle ha gått.

Och svaret kom med besked:

”Jaha ja, och vad brukar reglerna säga; tjaha, vi kan ju ta standardtexten
jag brukar skicka till alla syndare:

             SLUTA NU FÖR HELVETE ATT KOMMENTERA
             inlägg i ett möte som är avsett för
             ENBART ENBART ENBART roliga historier!


             ALLA som kommenterar blir AVSTÄNGDA DIREKT!

//Lasse B Lundin, Moderator & Skapare R20_ROLIGA.

Och den säger ju allt!

Och eftersom du nu syndat, så är du mao avstängd, och det blir även Hr
Zalitis nod om fler försyndelse (sic!) sker.

Avstängningen gäller både läsning och skrivning, och ska bekräftas av Hr.
Zalitis senast 3/3 1996, Tack!

Avstängningen gäller till sista mars 1996, och gäller var än Peter
Bjorkstrom kör från!

Hr. Zalitis SKA se till att R20_ROLIGA i fortsättningen ÄR
kommentarsskyddat, annars är det – helt enligt reglerna! – INTE tillåtet
att ens hämta hem det!

Bekräftelse på både avstängning och kommentarsskydd SKA vara hos mig
senast samma datum som ovan, dvs 3/3 196, TACK!

//Lasse B Lundin, Moderator & Skapare R20_ROLIGA.”

Det var ord och inga visor. Detta meddelande skickades INTE till mig som man kanske skulle kunna tro, utan till alla i mötet. Så jag blev rejält uthängd. Jag minns att jag skrev ett irriterat meddelande till Herr Lundin och ifrågasatte själva uthängandet. Men han tyckte inte det var värt att svara på. Och det kanske det inte heller var.

Såhär i efterhand roar det mig rejält. Men då var jag inte så glad.

Tillägg 2019-01-10 10:13:

Här är mitt svar till Lasse (som ignorerades):

”Bekräftelse… Kommentarsskydd aktiverat…

Nu vill jag säga några allvarliga ord till dig om kamratskap på nätet. Texten efter din är också en kommentar och dessutom har jag sett många andra som gjort sådär och undrat varför du inte ingripit.

Varför du hoppat på MIG som SysOp förstår jag inte. Men jag tycker du ska låta bli att straffa mig genom att nämna mitt namn ett antal gånger…

Hoppas du att jag ska bli flamad från nätet? Ta ditt förnuft till fånga och ge ”förstagångsförbrytare” en chans… Jag följer din reglering till 100% och har förbjudit Peter att skriva/läsa i roliga historier.

Jag hoppas att min kritik inte leder till hårdare straff för min nod, för om så är fallet kommer ingen snart våga ifrågasätta, vilket är det viktigaste på ett fritt nät…

Hursomhelst.. Maila tillbaka om det är några oklarheter och ta detta som konstruktiv kritik.

mvh
Erik Zalitis – SysOp ”The ERICADE Network”

Via NiKom 2:201/370.0@FidoNet 03 Mar 96 12:22:45
Via TrapToss 2:201/370.0@FidoNet, Sun Mar 3 1996 at 13:54:19 CET”

Så du vill bli Sysop?

Hösten 1995 skrev jag en humoristisk text om att bli Sysop. Denna handlade om vedermödorna att skaffa sig en BBS och är baserad på en Amerikansk text som fungerade inspiration. Den mest intressanta delen är troligen den där jag beskriver vissa arketyper av användare. De är baserade på hur jag tyckte en del användare betedde sig. En av dessa användare som beskrivs är dock jag själv. Kan du gissa vem? Texten är något uppdaterad.

Sedan det ledsna 70-talet blev det glada 80-talet har folk stirrat sig blinda på datorer och spenderat sina sista pengar på dyra blip-bloppande modem, printers, skärmar och spel.

Snubben som kom på det där med BBS:ande var regelrätt anarkist och ville skapa en tidning där man fick säga vad fasen man tyckte passade. (Det blev lätt opassande). Tidningen misslyckades eftersom kontakten läsare/utgivare haltade. Snubben tog då och började joxa med modem och datorer. Vips begåvades vi med:

BBS:er.
Nu har du din ovetandes människa fått en idé som kanske är den roligaste, dummaste och mest givande idé du hittills fått: Du vill bli SysOp!!!

Efter att ha paddlat omkring i cyberrymden och kollat in polarnas, fiendernas och kreti / pletis BBS:er är du på det klara med att du kanske själv vill försöka dig på denna sysselsättning.

Tillåt mig som en garvad System-operatör att guida dig i det där med cyberrymden och dess faror.

Lamer!!!
Först ska du lära dig språket. Inom datavärlden vill folk bevisa för sig själva att är hjältar, samtidigt som andra (icke data)människor fattar att de i själva verket är töntigare än Arne Weise på TV:n.

Med andra ord en liten ordlista:

SysOp: Systemoperatör. Om du skulle någonsin LYCKAS få en BBS att funka under ditt kommando kan du titulera dig Sysop. Annars gör du bäst i att låta bli.

CoSysOp: Den snubbe eller om du har tur brud som du lyckas lura att hjälpa dig i arbetet med din BBS. Denna människa är ofta mer intresserad av möjligheten att gå in på din privata del av hårddisken än att hjälpa dig.

BBS: Om du inte veta att BBS är Bulletin Board System eller att begreppet innebär den bräda du vill skapa, bör du inte skaffa en BBS!

Bräda: Board försvenskning av BBS.

Modem: Modem innebär problem — A. Bondestam / Datainspektionen Mackapär som gör det möjligt för folk att tillbringa tid på din usla bräda.

Lamer: Det folk tycker att du är när du är ny i BBS-världen. Lamer betyder slöhög, härke (militärt!), idiot eller 15-årig SysOp.

Så är du 15 år, slöhög, härke och idiot ska du absolut INTE skaffa BBS!

Sådärja.. Nu har du antingen gett upp hoppet att skaffa BBS eller är redo att slänga dig in i det med hull och hår (för att kanske aldrig återvända)

Steg-för-steg

Ett stort steg för mänskligheten — N. Armstrong 1969

Visste du att människans DNAkod är lika Gorillans till 98 % — A. Sandberg 1994

Du börjar med att fundera lite på vad du vill med din BBS. Nu är det klokt att skaffa en egen telefonlinje. (Om du inte vill ha en BBS som är uppe mellan det att skolan slutar och pappa kommer hem för att skälla ut dig över alla konstiga samtal mitt i natten.)

Eftersom Telia tar mellan en vecka och 3 år på sig att skaffa dig en extra lina, kan du ju så länge börja ställa in och bygga upp din BBS.

Första lärdomen: Inget BBS-program kommer med gratis huvudvärkspiller.

Andra lärdomen: Inget BBS-program kommer gratis. Om det är gratis är priset istället din sinnesfrid och tid.

Tredje lärdomen: SysOparna föds, de lider, de dör! Du börjar glatt med att ladda in programmet du skaffat. Det visar sig att programvaran är gjord av en snubbe som älskar debatt-BBS:er. Du ville ha en filBBS och får radera och börja om.

Nästa program funkar tills du upptäcker att själva BBS-delen inte finns med. Men var lugn: Den är ett vanligt terminalprogram från Östra-mongoliet som kan köpas för det facila priset av 900$ Allt du har är en fungerande lokalnod. (Kan vara bra om du bara vill ha syrran och föräldrarna i din BBS) Nästa program fungerar inte. Du kommer på att hårddisken är så full med drivrutiner att allt är en enda soppa. Formattera!

För att ditt BBS-program ska funka måste du skaffa drivrutiner. Din lyckodag! BBS:en ligger i Europa. Dock måste du ha ringt dit minst 10 gånger innan du får ladda ner dem.
10 dagar paus i arbetet medan du jobbar som soparbetare för att betala av telefonräkningen till dina föräldrar.

Sen vill du nog ha onlinespel, röstakommandon, filsystem mm. mm. mm. Dessa finns på dina närmaste BBS:er men tyvärr måste en del registreras för ytterligare 40$ styck. Andra funkar inte med ditt BBSsystem. (Du vet inte vilka innan du använt 2 dagar för att testa alla.)

Du bör ju också ha ett namn på din BBS. Vad du än väljer för namn, kommer folk antingen att skratta åt det, tycka det är fånigt eller inte kunna stava till det. Gamla rävar till SysOps förenklar efter åren sina loggor så att det tillsist går att läsa BBS:ens namn vid inloggen.

Nu är allt klart! Du har ett fungerande system och har postat reklam för din BBS i alla BBS:er, radiostationer, tidningar och andra media som orkar med att publicera din reklam.
Ingen ringer tills du finner att systemet är felaktigt inställt. Efter att ha ringt från din polare inser du att ditt ACB/RSE14/28.kv43-modem inte är korrekt inställt. Manualen ligger i kattboxen som underlag för katten att utträtta sina behov på.
Du hittar inställningarna. (Och får tvätta händerna!)

Tyvärr råkar din klåfingriga brorsa slå av strömmen. HÅRDDISKKRASCH!

Igång igen (En vecka senare). Nu börjar folk att ringa. Efter en dag ser din användarlista ut som följer:
Sysop #0 CoSysOp #1 Arne Bängbula #2 Mr coOlMoThAFuCKA! #3 Dr Rape #4

Arne Bängbula skriver många texter om pedofilins utbredning och att den bör bli laglig.

Dr Rape skriver att SysOp är en ful, vårtig liten snorunge. (Du blir dock inte sårad, eftersom din mamma fortfarande tycker du är söt.)

Mr cool… skriver just ingenting men laddar ner alla dina filer, eftersom ditt filsystem inte funkar utan låter folk ladda ner hur mycket som helst.

Din CoSysOp syntes senaste springande mot Arlanda flygplats. Själv tänker du på hur länge du skulle ha kunnat sola på Hawaii om du inte spenderat alla pengar på BBS:en

Arne Bängbula är den enda av användarna som blir kvar efter en vecka, och nu står du inför ett problem:

  • Du kan radera honom, men då kommer han ju skapa 10 nya användarindentiteter.
  • Du låter honom finns kvar, men då sprider han en massa skräp.

SIMP ringer dig veckan efteråt och berättar att någon vid namn Herr Bängbula har ringt och sagt att Norton Commander 4 finns på din BBS.(Det var Bängbula själv som laddade upp den för att sedan ringa SIMP, SÄPO och Rikspolischefen och berätta att det fanns piratkopior på din BBS.)

Du har inte hunnit kolla filarean och lovar under pistolhot att ta bort Norton Commader, Windows 95 och QEMM som Bängbula hann lägga upp.
Din BBS börjar trots allt få en del användare som skriver och skyfflar filer. En del är beroende av andra användare och vägrar skriva om dessa inte har redan skrivit något.

Här är en lista över dina trogna användare:

Arne Bängbula
Alias: Mamma Scan, Benny Bönfjärt, Bill Gates mm. mm. mm. Din antagonist i BBS:en. Han finns alltid i olika skepnader och tagna användarnamn. Get used man!

Peter von IQ
Peter klagar ofta på att din BBS saknar djupare visioner och intellektuella diskussioner om kvantmekanikens realiserande. Peter ringer sällan för att helt lägga av när han hittar sitt Eldorado i sin mattelärares BBS.

Filip Fel
Han vet hur man loggar ut, han kan hitta hjälpfilerna och han kan skriva brev till SysOp. Det är det han KAN. Han kan inte förstå att man trycker G för Goodbye eller F som i fillista. Om du har ett komsystem ligger han ännu risigare till. Varje gång han loggar in ber du en liten bön att han ska se ljuset…

Patrik Polare
Patrik berättar i korta ordalag saker och ting som helt eller delvis inte har med saken att göra, i fel möten och med konstiga krumelurer. Han startar gärna diskution genom att skriva Du är dum till Peter von IQ’s 13 skärmsidor långa Essä om kvantfysikens dilemma. Patrik älskar internsnack med sin polare… I dina öppna möten.

Bertil Besserwisser
Messerschmidt — Det heter besserwisser — Populärt radioprogram. Bertil kanske ringer från sin farsas Vic-20, men han kan mer om din dator än processortillverkaren och datortillverkaren tillsammans. Han excelerar i spydiga kommentarer om att ANSI:n inte följer specifikationerna i någon obskyr standard. Eller så klagar han på att på att ditt BBS-system inte är lika bra som det som hans svågers frus barns polare har gjort själv.

Edna Egenkär
Hon är en notorisk spegelnötare och röst i ett närradioprogram eller skriver i en tidning. Huvudsaken är att hon älskar sig själv.
I din BBS kan hon berätta allt om hur hon föddes i Mexico eller om hennes senaste jobb som kändisreporter.
Hon skulle inte vara något problem om hon inte så notoriskt skrev om sitt och sig själv, men nu gör hon det och det tröttar ut de flesta.

Sara Seriös
Sara har vissa likheter med Peter von IQ (De finns de som säger att de är ett par, men att båda är oskulder för att de tror på platonisk kärlek.) Sara skriver bara seriösa debatter om det mesta. Hennes texter är välformulerade intelligenta och sagolikt vackra i form och tanke. Detta retar gallfeber på Patrik Polare och andra som vill skriva långa kommentarkedjor om hur dumma de tycker varandra är.

Ture Tjat
Ture är en snubbe som själv vill ha BBS. Han tror att du är värsta auktoriteten på området och att du vill använda din fritid att skriva program åt honom.
Han har redan fått 10 SysOps att byta namn/personnummer, 5 att begå harakiri och 1 att bli vansinnig.
Ge honom INTE ditt telefonnumer hem.

Nisse Nörd
Det är synd om lilla nisse. Han är tyvärr en seriös och engagerad användare. Vad är det som går så snett med honom då?

Svaret är svårt att få fram. Men tänk dig killen som går på nobelfesten och vrålar till bordskamraten:
Du, skicka hit smöret och osten e’ru juste!
Tyvärr är bordkamraten Hans majestät kungen Carl Gustav Bernadotte XVI. Där har du honom, Nisse. Han vill så gärna, men retar upp folk genom att uttrycka sig fel och säga dumma saker.

Sven Snusk
Nisse Nörd och Svenne liknar varandra men Svenne har ingen stil. Nisse är snäll men vet inte bättre. Svenne är inte snäll och vet inte bättre. Svenne fattar inte varför SysOp (=du) raderar hans brev stup i kvarten. I brev till dig uttrycker han sig ofta:

( = Censurering i efterhand)
Fan SysOp, du behöver ju inte bli sur som din mammas (censur) för att jag kallar din brorsa (censur) för och ber honom (censur) katten.

Sune Snark
Sune är formodligen politiker i din kommun, och intresserad av BBS:er. Han skriver långa, fullkomligt obegripliga texter och får folk att somna.

Lasse Laddare
Lasse plockar ner allt som finns på BBS:en. Hans ordstäv lyder: Ingen BBS har tillräcklig ratio.
Han skriver gärna brev till dig och berättar att han på en annan BBS har mycket högre ratio än på din bräda.
Han hotar med att sluta ringa. Du ser det som ett löfte…

Fredrik Filare
Fredrik laddar precis som Lasse ner saker, men han laddar gärna upp.. Vad F*N som helst bara det ger ratio.
Samplingar från Aktuellt (6.3 Meg), Bilder snodda från Windows95 (3 Meg), 3,000,000 decimaler på Pi (2.9 Meg) eller en fil med 1,048,576 bokstaven h (1 Meg, exakt!).

Med dessa användare, en tvångsrekruterad CoSysOp och årsförsörjningen på reservdelar till datorn samt 13 paket valium, drar du vidare i livet mot nya äventyr!

VILL DU FORTFARANDE BLI SYSOP!?

Upphovsman: Erik Zalitis, SysOp på The ERICADE Network (2:201/370.0)
Denna text innehåller inga personangrepp. Alla personer är fiktiva. Eventuella liknelser vid nu levande eller döda personer beror enbart på slumpen. Gäller dock ej Författarens namn! 🙂

Tack till: Wally Byczek på Wallyworld BBS för en Engelsk text som inspirerade mig till denna text, samt naturligtvis alla ni ute i BBS-världen, FidoNet och andra ställen som på ett eller annat sätt inspirerat mig!

Publicerat den
Kategoriserat som Diverse

Medias negativitet

På 90-talet formligen exploderade användningen av BBSer. Alla skulle ha sin egen och de som inte blev Sysops hade en stor mängd baser att ringa till. Massmedia upptäckte detta snabbt och rapporteringen blev ungefär som man kan förvänta sig: allt det dåliga visades upp.

Media skrev och talade om förtal, bombrecept, barnporr, hackers och illegal kopiering av upphovsrättsskyddat material. Anita Bondestam blev känd för uttalandet ”Om du skaffar modem skaffar du problem”.

The ERICADE Network hade en ganska strikt policy som förbjöd olagliga filer och piratkopierat material. Dessutom såg vi till att förtal inte fick förekomma. Det enda undantaget jag kan minnas var att vi lade upp ”Anarkistens handbok” för nedladdning. Detta var en taffligt i hopskriven manual över hur man bland annat tillverkar bomber. Den som följde recepten blev troligen inte långlivad. I ett recept står det något i stil med att ”om du ser bubblor i det du kokar – spring!”. 

Från min dagbok:

”Den 24 januari [Måndag] 1994 a.d.

(…) Nåväl. Medelsvenssons stora hatobjekt nuförtiden är Databaser. På Bullen idag skall de visa hur man får tag i recept på bomber. De är så dumma att solen mörknar. Suzanne (en vännina till min morsa) ringde mig och frågade om jag sysslar med ”Brottslighet”. Det är som ngn på Basen ”Dark continent” skrev: – ”Nu har de inte kommunisterna att vara rädda för. Då tar de BBSerna och skrämmer barnen med”.”

Troligen var det som vanligt en mycket liten del av de som hade baser som sysslade med brott. Men media ser ju bara det dåliga och får det att se ut som om det finns överallt. Så allmänhetens syn på det hela var, som jag minns det, rätt negativ. Det var 90-talets variant av att vara långhårig och lyssna på Beatles. Eller ha en moppe och dricka mellanöl. Vad vet jag?

Publicerat den
Kategoriserat som Diverse

Baserna från förr

Antalet baser som funnits har gått från ett fåtal i början på 1980-talet till ett fåtal på 2010-talet. Men mellan dessa år har det funnits väldigt många baser och det kanske inte är så konstigt. Många ville driva en egen lite plats där de kunde utveckla det hela själva och ha användare som skrev texter och laddade upp och ner filer.

Bilden ovan är The ERICADE Networks utlogg anno 1995. Listan visar huvudsakligen de baser som också gjorde reklam för oss. De var rätt många till antalet och det kunde gå en hel kväll att sitta och ringa upp dem. Tyvärr finns det ingen historieskrivning för att minnas dem. De flesta har gått vidare och glömt bort verksamheten. Jag minns helt ärligt inte mycket av vad jag skrev eller vad som diskuterades. Det var ganska blandat det jag minns.

Runt 1997 började utbudet att minska. Utloggen trimmades ständigt på nedlagda baser och det var ju inte så konstigt kanske med tanke på hur saker och ting ändrades. Nikom BBS, själva navet i Nikomvärlden, lades ner 1997.

Raden längst ner i bilden förtjänar en förklaring. Jag muckade från militärtjänstgöringen 1995 nästan ett år i gröna kläder. Någon gång under tjänstgöringen satte jag upp ett skript som rapporterade hur många dagar jag hade kvar och min status. Det fanns ju ett antal smeknamn på oss rekryter beroende hur många dagar man hade kvar. Halva tiden kallades man ju ”SOLIS” (Så oändligt långt innan slut) och till sist var man bara en ”fri man”.

Min Amiga-hörna

All right, BBSen körs ju som ni vet på en virtuell Amiga på en Linux-baserad liten Intel Nuc. Men detta innebär inte att man måste hålla sig till virtuella maskiner. Jag har tre Amigor. En A500 som jag haft sen mina tonår, en nyinköpt Amiga 1200 och en CD32 med alla roliga spel på. På bilden ovan är A500an till höger och A1200an är till vänster. Det är absolut ett nöje att hålla igång några gamla maskiner. Faktum är att jag numera även har två C64or också. Men det är en annan historia…

Publicerat den
Kategoriserat som Diverse