Satori tidbassystem

Tidshantering var viktigt i en BBS. Kom ihåg att anslutningen skedde över en telefonförbindelse och genom att systemet var uppringt tutade det upptaget för alla andra som ville ringa in. Så det var nödvändigt att hålla ner användarnas tillåtna tid. De flesta baser löste det genom att ge en viss tid per dag som var bundet till din status. Ju högre status du hade, desto mer tid fick du. I The ERICADE Network hade du som vanlig användare status 10. Om du hade varit aktiv ett tag, höjdes du till en högre status.

Sen fanns det ju Satori tidbassystem. Skrivet i början av 90-talet av Sysopen Joel Palmius för hans egen BBS. Han kom att sprida det fritt så att alla Nikom-Sysopar kunde använda det. Och jag laddade givetvis ner det. Joel hade gjort ett rätt intressant tidshanteringssystem som fungerade bättre än Nikoms inbyggda. I grunden fungerade det som vanligt med en viss tid för en viss status. Men sen hade det fler intressanta funktioner. Bland annat kunde du spara tid för en annan dag eller spela på lotto. Kort sagt, du offrade 5 minuter av tid för att köpa en tidlott som du kanske vann något på. En mer märklig funktion var att du kunde hacka en annan användares tidkonto och stjäla dennes tid. Om du försökte, ”kastade den tärning” om du klarade det eller inte. Gick det bra, tömdes den andra användarens tidskonto och tiden blev din. Misslyckades det, blev du istället av med all din tid och följande meddelande skickades till den du försökt ”hacka”:
”Hupps… Jag är en klantig jävla fåne som försökte hacka ditt tid-bankskonto.. Som tur var misslyckades jag…”.

Helt klart ett av de mer roliga programmen som man kunde utrusta en BBS med. Det finns kvar här, men rutinen som kastar ut dig när tiden är slut är bortkopplad, så numera kan du vara inloggad permanent. Med Internet som förbindelse finns det ingen ”upptaget”-ton längre.

Så en bonusfråga: hur sannolikt var det att man lyckades hacka någon annans konto? Låt oss titta i programmets kod:

ra=random(1,50,time(s))
        if ra=11 then ru=random(1,50,time(’m’))
        if ru=44 then do

Denna lilla excerpt avslöjar att den slumpar ett heltal mellan 1 och 50. Om resultatet blir 11, slumpar den ännu ett nummer mellan 1 och 50 av någon märklig anledning. Blir resultatet av den andra slumpningen 44, lyckas du. Om resultatet av andra slumpningen blir någonting annat än 44 eller om första slumpningen blir något annat än 11, förlorar du. Så du måste först få 11 och sedan 44 för att vinna. I’m not feeling lucky….Det är sjutton i mig inga vidare odds.

Skulle du mot all förmodan lyckas, men användaren inte har någon tid lagrad på sitt tidkonto får du följande meddelande: ”Personen hade inget på kontot.  <fniss!>'”.

Vad kan jag säga? Jag älskar detta kommando.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.