Andra BBSer

Det finns ett antal BBSer som ännu håller flaggan högt och låter dig möta en svunnen tid. Joacim Melin har en mycket bra lista med alla kända baser som fortfarande är vid liv. Denna lista hittar du här. Nedan är en personlig reflektion över några av dessa baser.

2021 startar med en ny BBS! Det händer inte ofta, men nu kan vi glädja er med att Southcentral som drivs av Sysopen ”Charlie” är igång om än bara på telnet. Filer, möten och en aktiv sysop utlovas som dessutom har tryckt upp klistermärken!

Hur du når den:

– Telnet: southcentral.se på port 1023.
– WWW: http://southcentral.se

Nikom BBS

Niklas Lindholm är hjärnan bakom BBS-systemet Nikom som under 90-talet var mycket populärt bland Amigaanvändare. Han drev Nikom BBS mellan 1991 och 1997. 2015 kom BBSen tillbaka igen. Denna gång på Internet. En intressant sak är att Niklas fortfarande utvecklar Nikom för Amigan. Så det kommer ut ungefär en ny version per halvår med nuvarande takt. Basen har huvudsakligen diskussioner om Nikoms utveckling och aktiviteten varierar i takt med nya uppdateringar och när nya buggar hittas (och fixas!).

Hur du når den:

– Telnet: bbs.nikom.org på port 23.
– SSH: bbs.nikom.org på port 22. Namn: bbs, lösenord: bbs
– WWW: http://www.nikom.org/

En av de mest aktiva baserna i Nikom-världen. Har många olika diskussioner om allt från bilar, MAC, Amiga och nätverksteknik. Dessutom är den med i Fidonet bland annat.

Hur du når den:

– Telnet: bbs.deltacity.se på port 23
– SSH: bbs.deltacity.se på port 22. Namn: bbs, lösenord: bbs
– WWW: http://www.deltacity.se/

En av de äldsta baserna som fortfarande är i drift. Min BBS och Nikom är dock äldre! Aktiviteten är tyvärr just nu (december 2018) ganska obefintlig, vilket är synd. Fabbes har en av de största uppsättningarna möten på någon bas jag sett.

Hur når den:

– Telnet: Ingen telnet.
– SSH: fabbes.se på port 22. Namn: bbs, lösenord: gazonk
– WWW: http://fabbes.se/

(Maj 2020) Den verkar tyvärr nedlagd.

C64, Amiga, Atari. Allting 8-bit och 16-bit diskuteras här. Om du har minnen från gamla spel eller vill programmera din Commodore 64, hittar du mötena här!

Hur du når den:

– Telnet: retrobasen.se på port 2323.
– SSH: retrobasen.se på port 22. Namn: bbs, lösenord: bbs
– WWW: http://driar.se/bbs/

This old cabin BBS

En BBS från Visby. Till skillnad från de övriga baserna är detta en menybaserad BBS som kör DLG Pro. Ämnena varierar mellan retrodatorer, Medeltidsveckan, hästar, nätverk och gamla klassiska Amigan.

Hur du når den:

– Telnet: bbs.thisoldcabin.net på port 2323
– SSH: bbs.thisoldcabin.net på port 22. Namn: bbs, lösenord: bbs
– WWW: http://bbs.thisoldcabin.net

Swedish User Group Amiga eller som det förkortas ”SUGA” är en av de få överlevande Amiga-föreningarna idag. Man håller hus med sina älskade Amigor på en vind i Stockholm. Basen är inte så aktiv nuförtiden men den finns där och man diskuterar frågan om man ska tillåta UTF8 (alltså installera en modern version av Nikom!) eller inte. 

Hur man når den:
– Telnet: suga.se port port 42512.
– SSH: SSH finns inte.
– WWW: http://www.suga.se/

The ERICADE Network BBS. Ok, kanske borde jag inte göra reklam för min egen BBS i denna lista, men jag tänkte ändå att det kunde vara bra att ha för den som skapar en länk hit. Så här är den: basen hela denna sida handlar om. Innehåller diskussioner om det mesta. Aktiviteten är väl inte så imponerande längre, men det finns en handfull användare som fortfarande loggar in och skriver tänkvärda texter. Så varför inte ge basen en chans?

– Telnet: the.ericade.net på port 23
– SSH: the.ericade.net på port 22. Namn: bbs, lösenord: bbs
– WWW: http://the.ericade.net