Igår var det exakt 25 år sedan Radio Unga Forskare Stockholm startade sina sändningar. Radion smälte snabbt ihop med The ERICADE Network BBS och blev en samlad strategi för nyheter inom Unga Forskare Stockholmdistriktet.
Hummm…. En till
”vissa datorprogram är onda och elaka”-diskussion. När jag var ung
var det modem som gav problem. Nu är det tydligen Kali Linux!
Jag minns hur trötta
vi var att höra på när BBSerna anklagades för att vara samlingspunkter för all
sköns olagligheter och farliga saker som skulle förleda oss in i ett mörker av
ondska och dekadens. Bara det att det aldrig hände. Precis som att popmusiken
och det långa håret inte gjorde min fars- och mors generation till satanister.
Beatles var den värsta försyndelsen på den tiden. Idag upptäcker generation
efter generation deras utmärkta musik.
Om jag vore ung,
skulle jag har en Kali Linux i en virtuell maskin på min dator för att lära mig
hur det fungerar med sårbarheter och säkerhetsanalyser. Sen skulle jag ha
Discord för mina spelsessioner med Fallout och Civlization.
Tor skulle jag köra
en kvart, tills jag tröttnade på hur slött det är och gick tillbaka till
vanliga Internet.
Varje generation
börjar med att sucka över alla äldre som inte fattar vad de håller på med, sen
går 20 år och de är själva där och förfasas över allting som verkar nytt och
farligt.
Allting vi hade när
vi växte upp (TV, radio, bandspelare …) var någonting någon generation ansåg
var vägen till fördärvet. Men vi kan inte förstå varför. Men Kali Linux kan vi
ju tycka är något som borde förbjudas. Eller hur? Bara onda hackers som kör… Kan
vi någon gång sluta vara dumma i huvudet?
Första versionen av datornätverket skapades av Amerikanen Tom Jennings 1984, och på den vägen är det… Fido-vadå? Jo, innan alla hade Internet fanns, ville ju folk kunna kommunicera med varandra på nätet. Redan på 80-talet fanns det modemuppringda tjänster som man kunde ringa till. Men Fidonet var ett nätverk som bars på basernas ryggar och var (och är!) ett globalt nätverk där meddelanden skickas mellan noder över hela världen. Kanske inte låter något idag, men på 80-talet fram till 90-talets mitt var Fidonet ett populärt nätverk som många baser var anslutna till.
The ERICADE Network kopplades in juni 1995 och var en av dessa noder fram tills 1998. Varje natt kopplade vi upp oss mot närmaste så kallade HUB och synkade oss mot resten av nätverket. Texter som skrivits på vår bas skickades iväg och nya texter och meddelanden togs emot från resten av nätverket. Förutom att man kunde skicka privata meddelanden, fanns det populära forum där man kunde diskutera allting från matematik till pyroteknik och politik.
Allting gick över modem, så baserna som var noder i systemet skickade meddelandena ”stötvis” vid olika tidpunkter. Det kunde ta någon eller några dagar för ett meddelande att nå fram överallt.
Maj 1995, medan jag väntade på att kopplas in på nätet, pratade jag om det i närradion vi höll på med. Här finns det att höra:
Om du lyssnar på ljudklippet, kan du lätt höra, hur jag rekommenderar Fidonet istället för Internet. Men 1995 var det dyrt och knepigt att få tillgång till Internet, vilket för stunden höll spridningen av det tillbaka. Detta år fanns det fortfarande hopp för baserna, men ett år senare var det en helt annan femma.
Hösten 1995 blev det möjligt att skicka epost via Fidonet, så alla på en fidonetansluten bas fick en helt egen epostadress. Detta var en stor grej ett tag.
Fidonet tappade i betydelse medan Internet blev var mans egendom. Idag finns det kvar som en månstråle av sin forna glans. Men det lever i alla fall. Rätt uppenbart ersattes Fidonet av webbforum som sedan gav plats för bloggar och siter som Lunarstorm och dessa lämnade över till dagens sociala media och möjligen också till podcasts och Youtube-kanaler. Där är vi nu.