Historien om….

Svårt att begripa ord som BBS, sysop och lamer? Här är en kort ordlista!

The ERICADE Networks historia började september 1993 när jag gick i gymnasiet. Då skaffade jag ett modem, vilket var en enhet som gjorde det möjligt att skicka data via telenätet, och upptäckte snabbt hur kul det vara att koppla upp mot andra datorer. På den tiden fanns inte Internet tillgängligt för var och en och vi ungdomar kopplade upp oss mot datorer via telefonnätet. Det var rätt vanligt att folk hade en dator uppkopplad att svara på ett telefonnummer med ett sådant modem. På så sätt kunde andra koppla upp mot dem. Programvaran som gjorde de möjligt att sätta upp en dator att bli tillgänglig via telefonen kallades för BBS-programvara, där BBS stod för bullentin board system. Dessa hade filer man kunde ladda ner, möten där man kunde diskutera med andra och spel man kunde spela.

1993

Mitt första samtal ringdes den andra september 1993.  Jag började snabbt ringa BBSer och var mycket förtjust i att debattera, läsa andras texter och kunde lätt sitta timmar och koppla upp mig mot en 10-20 olika system på en kväll.

Detta var det första man såg när man kopplade upp mot min BBS. Inte snyggt, men i alla fall en början.

Några veckor senare kom jag på idén att skapa min egen BBS så att andra kunde ringa mig och vara aktiv i mina möten och så.

Jag skriver i min dagbok:

”Torsdagen den 7 oktober 1993 a.d.

”Hello!

Nu är det klart!

Jag kommer att starta en Databas inom kort! Imorgon köper jag Peter Lönnebrings 40 MB – HD för 600 :-”

Jag hade ju modemet (alltså den enhet som gör att man kan koppla upp eller ta emot datasamtal) samt min gamla Amiga 500. Kanske inte en perfekt kombination, men den dög ganska gott som en start.

Nikom

Några år tidigare hade en kille vid namn Niklas Lindholm börjat skriva på en helt egen BBS-programvara som han kallade Nikom. Den kunde köras på en Commodore Amiga och blev snabbt populär att köra BBSer på. Den som driver en BBS kallas för Sysop, vilket är en förkortning av ”System Operator”.

Jag provade ett stort antal BBS programvaror och ingen av dem fungerade som jag ville. Till sist bestämde jag mig för att betala de 500 kronor som krävdes för att köpa en licens för att köra Nikom. Och den 11 oktober 1993 hade jag installerat det på min dator. Klockan 15:20 loggade jag in för första gången. Ur min dagbok från dagen efter:

”Tisdagen den 12 Oktober 1993 a.d.

”(8:13:24)
(…)
Igår lyckades installationen av modemprogramvaran. På Lördag startar Ericade BBS!

Status:
ERICADE Network
B * B * S *

Sysop: Erik Zalitis CoSysop: Peter Lönnebring.
Amiga 500 V2.0! Nikom-com sys.
80 mega online! 16.8 HST DS V.32.-bis V42.-bis
Time: 21-07.30
(weekend): 24 hrs.
MötesBBS!”

Ok, det blev ingen start på lördag. Licensnyckeln till Nikom verkar först ha blivit tillgänglig för mig den lördagen, så då hanns det helt enkelt inte. Peter Lönnebring var en klasskamrat som jag köpt hårddisken jag behövde för att kunna starta BBSen av. Han fick hjälpa mig med att ringa upp min dator ett stort antal gånger innan allting gick igång. Som tack för detta, gjorde jag honom till CoSysop. Detta betyder helt enkelt Sysops andreman (kan givetvis också var en kvinna!). Så Peter hade administrativa rättigheter på mitt system. Allting var uppsatt för att rulla igång!

Bilden ovan är från en artikel i tidningen ElevForum, utgiven november 1993, som tillhörde Elevorganisationen. Den handlade om BBSer och var skriven av mig. I artikeln finns numret till min BBS utsatt. Datorn till vänster i bild var faktiskt den Amiga 500 som körde BBSen under den första tiden. Och ja, det är jag på bilden.

Den 18 oktober 1993 klockan 21:00 startades Ericade BBS på riktigt. Den hade då samma telefonnummer som jag svarade på, vilket gjorde att den enbart fick vara på när jag inte behövde svara. Så det blev vardagar 21-07:30 och dygnet runt på helger.

Ur min dagbok dagen efter starten:

”Tisdagen den 19 oktober 1993 a.d.

(8:20:15)

Tja.. Nu har det alltså hänt. Ericade BBS är nu i drift! Kl 21-07:30 och 24 Hr på helgerna. Igår var det premiär. Allt funkade.

21-22

Följande anmälde sig:
– Joel Palmius (Satori)
– Johan i n2 (Kåren)
– Johan Lind (Bhm That’s that and that’s it)

I övrigt var det tyst… Fast reklamkampanjen rullar på. Igår gjorde jag reklam för basen i veckomeddelandet. Idag funderar jag på att tala med Distriktet (Elevorg.)”

Någon gång 1993-1994 var jag med och deltog i Elevorganisationens BBS-grupp. Basen blev i denna veva en informationskanal för Elevorganisationen.

Hårdvaran till systemet var, som beskrivet ovan, en Commodore Amiga 500 med totalt 4 MB minne, en extra hårddisk som basen var installerad på och ett USRobotics Courier 14400 DST modem. Det körde AmigaOS 2.04. Denna uppsättning var rätt slö, men den dög för att användarna skulle stanna kvar och fortsätta vara aktiva. Denna konfiguration blev kvar i nästan ett år.

Basens första tid höll diskussionerna inte en så hög nivå som de senare kom att göra. Men det är i alla fall en början och aktiviteten började långsamt komma igång.

November 1993 installerade jag ett bulkupload-kommando skrivet av Mats Kling på Masten BBS för att man ska kunna ladda upp  mer än en fil åt gången. I december lade jag till fler kommandon av honom för detta ändamål.

Plockat ur tidningen Datormagasin nummer 20 / 1993. Första gången vi listas där

I december 1993 hölls den första ascii-art-tävlingen. Där skulle man skapa en ny logotyp för basen. Vinnare blev Johan Lind / Behemoth. Loggorna nedan är ett exempel på hans ascii-loggor:

Denna är en av de tidigaste inloggningsskärmar som basen hade efter att den allra första loggan bytts. Även denna inloggningsskärm byttes, vilket skedde i januari 1994.
så har såg loggan ut senvåren 1994. Då hade vi hunnit byta cosysop.

1994

I början av 1994 skaffade jag en dedicerad telefonförbindelse för BBSen och då var den öppen 24 timmar om dygnet. Samtidigt bytte den namn från ”Ericade BBS” till ”The ERICADE Network BBS”. BBSens nummer blev 08-726 82 65.

I slutet av januari 1994 installerade jag David Hutmachers DCredit-system. Detta ersatte tidigare filhanteringssystem och gjorde att basen fick ett modernt ratiosystem där man var tvungen att ladda upp ett visst antal kilobytes för att få ladda ner ett visst antal kilobytes. Detta system var överlägset Nikoms inbyggda motsvarighet. Dock var det inte utan problem, vilket följande dagboksinlägg visar:

”Den 25 Januari (Tisdag) 1994 ad

Tja igår blev det inte mkt pluggande 🙁

Dcredit strulade. Förmådde D. Hutmacher att ringa min BBS och fixa felen. Numera får Nikom reda på att upload har skett. Men det får inte loggen. Problemet med download är tvärtom. :(”

En sparad topplista över de mest aktiva användarna när basen hade varit igång i fyra månader. Poängen gavs beroende på hur många texter man skrivit, hur ofta man hade loggat in och hur mycket man laddat upp. Högre poäng = aktivare användare.

Det finns statistik som genererades 1994-02-08. Denna visar på att det varje månad loggades in ungefär 5-600 gånger (mina inloggningar uträknade) och något över 1000 texter skrevs. Varje dag blev det då alltså att det skrevs drygt 30 texter och 20 personer loggade in (förutom mig). Som sysop stod jag för knappt 30% av texterna. Aktiviteten kom senare att nära på dubbleras, men vi var i alla fall igång.

Det första halvåret efter basens start försökte jag se till att basen skulle bli en generell ”föreningarnas infokanal”, men det gick trögt och jag gav upp det hela. Istället ändrade jag till att inriktningen skulle vara radio- och ljudteknik. Slogan gick från ”A network in the speed of light” till ”The soundside of soundengineering”. Några år senare blev slogan istället ”We’re controlling transmission”.

Februari 1994 började basen samarbeta med Ungradion på Radio Sydost 101,1 MHz. Detta samarbete slutade abrupt drygt någon månad senare när Ungradion tvingades lägga ner efter att Radio Sydost blev utan studio. Ungradion drevs av IOGT-NTO. En av de som sände där, Mattias Nord blev senare aktiv på basen som CoSysop.

1994-03-01 verkar basen ha drabbats av något virus. Enligt vad jag kan se verkar inget ha blivit förstört och avbrottet blev rätt kort. Då hade jag en enkel programvara som svarade istället för basen, när den var nere för reparation. Det verkar som om vi kom helskinnade ur denna kris också.

Pamela hade jag mött mars 1994 och vi blev ett par några veckor senare. En flickvän som senare blir cosysop. Och, ja, datorn på bilden var den maskin som basen kördes på fram tills september 1994.

Tidigt vår en 1994 blev jag inblandad i projektet ”Mediastation 4000”. Det var Nacka Mediagymnasiums BBS som kördes på en Amiga 4000. Jag blev Cosysop på den när den startade och jobbade med Mattias Nord som var Sysop. Basen kom senare (hösten 1994) att flyttas till en Amiga 1200 och bytte då namn till Mediastation 1200. Projektet drog mycket intresse i början, men lyckades inte riktigt leva upp till förväntningarna. Det blev en rätt stökig stämning och en hel del otrevliga påhopp i basens texter. Efter ett antal månader  som Mediastation 1200 råkade den ut för en hårddiskkrasch och lades sedan ner. Den körde också Nikom.

Någon gång senvåren 1994 lämnade Peter Lönnebring jobbet som cosysop och ersattes av Mattias Nord och senare Pamela Strandberg.

Den 12 maj 1994 fick jag möjligheten att sända på City närradio på 95,3 MHz i ett ungdomsprojekt. Då sände jag resultatet av den första tävlingen där basens användare fick skicka in så kallade Amiga moduler med musik. Vinnaren spelade jag sedan i radion. Detta blev den första tävlingen av tre i basens historia. Användaren  Micke Cederberg vann tävlingen med sitt bidrag ”Insane like a man”. Bland de andra deltagarna märktes ”Crazzzzy Midi”, Billy Lundgren och Mickael Erkas (Belgarath i Eternal).

Maj 1994 skapades den Amigabaserade demogruppen ”Eternal” och jag gick med som sysop varvid basen blev ett HQ (högkvarter) för oss. 1994-05-24 klockan 22:50 skapades ett möte för gruppen där de kunde diskutera saker och samarbeta. Så vad är då en demogrupp? Svar: under 80-talet och framåt hade en kultur av demogrupper kommit för att stanna. Dessa var grupper av personer som tillsammans skapade program som gjorde intressanta och häftiga trick som pressade datorernas prestanda till max. Det kunde handla om att till musik visa häftiga grafiska effekter och samtidigt visa en text där man skrev hälsningar till sina kamrater. Detta måste ses för att upplevas! Eternal kom att släppa två intron 1994-1995. Det första hette ”Gablonktro” och det andra ”Just a intro”.

Gruppen kom att bestå av följande medlemmar genom åren:
Rikard Thid = Smallomph
Kristian Kjeldsten = Yacuzi, senare Yacuza
Patrik Johansson = Blitter
Gustav Westergren = Shodan
Mikael Erkas = Belgarath
Erik Zalitis = Daemon
Gabriel Zackari = Spline
Niclas Passetti  = BudWeiser
Mattias Nord = Im-pose
Marius Andries = Pinocio

Juni 1994 gick jag ur gymnasiet.

Sommaren 1994 lade jag ner mycket jobb att förbättra basen. Det handlade främst om egenutvecklade kommandon som lade till funktioner eller förbättrade upplevelsen för användarna.

Lördagen den nionde juli 1994 kom Pamela tillbaka från Tyskland och tillträdde en tid därefter officiellt som Cosysop.

Augusti 1994 satte jag igång och storstädade mötena för att få upp kvalitén på inläggen. Jag tog bort möten som ”användarkrig” som innehöll långa kedjor med tjafs och texter som i princip gick ut på att skriva ”du är dum” som kommentarer till andras inlägg. Pamela började skriva långa texter med intressanta infallsvinklar. Efter detta fick vi upp nivån på dem flesta diskussionerna till priset att antalet skrivna texter minskade och en del användare slutade ringa.

Den 2 september 1994 höll Unga Forskare i samarbete med vårt radioprojekt en inspelning där vi låtsades spela in ett radioprogram. Det var detta radioprojekt, löst knutet till basen, som senare startade radiosändningar 1995.

Den 22 september 1994 köpte jag en Amiga 1200 med ett Phase 5 Blizzard 1220 från Data och Hifi på söder. Detta blev den nya BBS-datorn. Med detta paket kom en 540 MB stor hårddisk. Det var denna maskin som kom att driva BBSen hela vägen till det bittra slutet. Från början hade BBSen varit ganska slö, men med denna uppsättning gick det betydligt snabbare. Hastigheten motsvarade ungefär en Amiga 3000 i reell hastighet.

Den 11 oktober 1994 firade vi ett år som BBS. Detta innebar att alla användarna fick fri download för en tid. Detta innebar att de kunde ladda ner så mycket de vill utan krav på att ladda upp något.

Den 17 oktober 1994 ryckte jag in i lumpen på I1 i Kungsängen. Inför detta spektakel automatiserade jag många saker och såg till att både Cosysop och Sysop fick veta när nya användare kommit in för att kunna godkänna dem. Jag lärde upp Pamela hur man gjorde för att godkänna nya användare. Allting rullade vidare som vanligt.

Jag utträde från Elevorganisationen under hösten 1994 och då slutade även basen vara ett stöd till dem. Det var det många av de tidiga användarna som kom från Elevorganisationen från början.

November 1994 släppte Eternal vårt första demo: Gablonktro.

December 1994 höll vi en ascii-art-tävling. Användarna fick skapa en logga för basen. Vinnaren blev Axel Hübinette. Axel erkände senare att han bett många av sina vänner att rösta på hans bidrag för att han skulle vinna.

1995

Runt den 25 januari 1995 skaffade jag ett Intertex Powerbit 28800-modem och ersatte det gamla 14400-modemet från US Robotics. Det nya modemet blev basens sista och blev kvar fram tills nedläggningen år 2000.

Den 12 februari 1995 slutade Mattias Nord som Cosysop medan Pamela blev kvar. Jag kom att starta närradiosändningar för Unga Forskare Stockholm och BBSen blev en stödfunktion för dessa sändningar.

Demogruppen Eternals möte kom igång igen och en del medlemmar som tidigare inte funnits på basen skaffade sig användare och loggade på för att kunna delta i diskussionerna. Detta berodde på att gruppens huvud-BBS bytte system och började fokusera på andra saker än möten och diskussioner.

Radioansträngningarna bar frukt! Den 26 februari 1995 startade jag närradiosändningar med Unga Forskare Stockholmsdistriktet. Detta kom att involvera basen och vi växte snabbt ihop med distriktets informationsgrupp.

Under 1995 och några år framåt kom informationen ut genom följande kanaler:

FidoNet: R20_FUF (Vi började publicera här juni 1995)
UFNet: UF_UFS_INFO  (Vi började publicera här maj 1995)
Radio: Radio Unga Forskare Stockholm, 88.9 Mhz söndagar 18-19
BBS: The ERICADE Network 08/7268265 Freq(Magic:HOT)+BBS
Telefon: 08 / 643 98 63 (Informationstelefonsvararen)

(Vi fanns givetvis fortfarande listade i DMZ när de publicerade BBS:er. Denna gång nummer 4 / 1995)

Efter att ha startat närradiosändningarna med Radio Unga Forskare Stockholmsdistriktet kom vi på att vi skulle kunna fortsätta med våra musiktävlingar. Vi höll två musiktävlingar under 1995 utöver den tidigare tävlingen maj 1994 och basens användare fick skapa egna alster i form av Amiga-moduler som de laddade upp innan tävlingen. Sedan fick de andra användarna på basen rösta på dem och alla bidragen sändes i radion. Den andra april 1995 sändes den andra tävlingen och då hade vi följande bidrag:

6. etafre11.mod av: Spline/EteRnAL
5. Tavl.mod av: BudWeiser/EteRnAL
4. Compotun.mod av: Blitter/EteRnAL
3. beatstop.mod av: MNC
2. drakfel.mod  av: Amadeus/MekaDesign

*** VINNARE ***
1. yaman11.mod  av: .:elixir:.

Alla bidrag finns att ladda ner här: RadioComp_Apr1995.

Såhär såg inloggningen ut våren 1995. Pamela var cosysop och vi stoltserade med att vi var ett HQ för demogruppen Eternal.

Våren 1995 hade vi mer aktivitet än någonsin och varje månad hade vi mellan 855-1035 inloggningar (mina inloggningar borträknade). Mellan oktober 1993 och maj 1995 skrevs det 31065 texter, vilket innebär närmare 1600 texter i månaden. Vi hade 592 användare i maj 1995 varav kanske 40-60 någotsånär aktiva. En typisk dag skrevs det mellan 50-60 texter. April 1995 loggades det in 1035 gånger, vilket innebär i runda slängar 30 inloggningar per dag.

April 1995 installerades Trapdoor/Traptoss och basen började processen att gå med i FidoNet, AmigaNet och UFnet (Unga forskares nät). Det är väl värt att notera att jag beställde denna programvara augusti året innan. Snacka om ledtider!

Maj 1995 anmälde jag basen till tidningen Datormagazins (DMZ) ”BBS-patrull”. Det blev dock aldrig någon artikel om oss.

Torsdagen den 25 maj 1995 inträffade katastrofen. Jag testade en version av programvaran ”DCopy” som en användare laddat upp. Denna visade sig innehålla en trojan som raderade min hårddisk. Jag hann stoppa programmet i tid, men skadan var redan skedd. Alla användare och filer försvann. Kvar blir resten av systemet. Det gick att rädda det viktigaste, men användarna måste registrera sig på nytt och mötena gapade tomma.

Söndagen den 28 maj 1995 rapporterade jag om kraschen i radion.

Några dagar senare kommenterar jag hela händelsen i ett svar till annan användare såhär:

”Mycket fin (litterär) åskådan av en SysOps dilemma. Skrivet på högtravande prosa och med det där lite extra 🙂

> Jag vet precis hur det känns, att sitta där och se datorn bryta ihop och
> veta att närsomhelst ringer någon och tror att basen är igång…

Gissa vem som svor åt modemet när han klockan 04:00 drog igång BBS:en och någon ##@$@% ringde trots att inget funkade. (Basen kom igång Fredag eftermiddag)

> Smärtan som kommer smygande inifrån bröstkorgen,

Snarare i magtrakten på hårddisken, när SysOps tålamod är slut.

> berätta

Tja, eftersom ingen av er lyssnade på radio, kan jag dra det här: Runt torsdag kväll ringer snubbe. Vill ha copyprogg. Jag söker och hittar DCopy 3.1. Sen finns en fil till som inte ligger i arean, men har laddats upp (göken som laddade upp har SJÄLVKLART brutit kontakten innan han fullbordade den, så vem han är får vi ALDRIG veta 🙁 ) Den hette DCopy 4.1. En fake? Bästa att prova, tyckte jag.. Ack vilket misstag. En snabbformaterare…

Tja, vad kan jag säga .. ”Börja om från början, börja om på nytt”

Vi kom dock snabbt igång igen och i juni 1995 kom Fidonet-anslutningen igång på riktigt.

I slutet av maj installerade jag en temperatursond till datorn, hängde ut sonden genom fönstret och började visa temperaturen i Aspudden för användarna när de loggade in.

Gruppen Eternal valde att utöka antal supportbaser i juli 1995 genom att lägga till en BBS som hette Meyer. Detta verkar inte inte ha blivit deras huvudbas, eftersom i september 1995 noterades vår BBS som WHQ (World-wide HQ) för Eternal. Tidigare hade Smaugs grottor (senare kallad Orbotron) varit WHQ.

Den 27 augusti 1995 höll vi den tredje och sista radiotävlingen med följande bidrag:

”Guld”
1. Spline alias Gabriel Zackari med Intergalactic

”Silver”
2. John Enström med Noisure

”Brons”
3. MeanAce alias Axel Hubinette med WestcoastJazz II
4. Deviltry alias Björn Petterson med Jaha.
5. Micke Evervall med SoftTech.
6. Svante Hedin med Anarchy Inspired.
7. John Andersson med Take it personal.

Alla bidrag finns att ladda ner här: RadioComp_Aug1995

Den 5 september 1995 släppte Eternal sitt andra och vad som kom att bli vårt sista demo: ”Just an intro”.

I september installerades också NFS, vilket stod för ”Nikom File System” och som ersatte DCredit. NFS skrevs av Björn Poppe. Detta system lade till många funktioner som moderniserade Nikoms åldrande filarea-stöd.

Oktober 1995 noterade jag att det skrivits över 6000 texter sedan haveriet i maj, vilket visar på en aktivitet som var nära på den som den var innan kraschen. Mellan 1995-05-26 och 1995-10-10 skrevs det 6692 texter, vilket är en genomsnittlig daglig aktivitet på 49 skrivna texter. Vi lyckades överleva och var aktiva igen.

Den 6 oktober 1995 muckade  jag som värnpliktig sergeant från I1 i Kungsängen. Direkt efter muck började jag på mitt första jobb som IT-konsult.

I denna veva passade vi på att fira att det var två år sedan basen startade. Startdatumet skrevs felaktigt som den 17:e istället för det korrekta den 18:e oktober.

Under hösten byggde jag ut temperaturvisningssytemet så att det inte bara kunde visa temperaturen utan också lagra den. Varje timme sparades aktuell temperatur, så att man kunde se historik över timmar och dagar. Allting med enkel ANSI-grafik.

November 1995 skickade användaren Magnus Abrante ett epostmeddelande till mig. Detta var möjligt genom att Chalmers hade kopplat ihop Internet och Fidonet så att man både kunde skicka och ta emot meddelanden. Min epost-adress blev sysop@f370.n201.z2.fidonet.cd.chalmers.se. Skickade man mail till den, dök den upp i min inbox på BBS:en. På grund av att det mesta skedde via uppringda förbindelser kunde det ta en till två dagar innan meddelandet nådde mottagaren. Det tog dock ett tag innan det blev vanligt att användarna på basen började använda funktionen fullt ut.

December 1995 höll vi årets ascii-art-tävling. Magnus Eriksson / Sneaker vann den.

1996

Söndagen den 24 mars 1996 gjorde jag och Pamela slut och hon försvann således som CoSysop men ersattes av Johan Hanson ett halvår senare. I tiden mellan fungerande Andreas Yannelos som tillförordnad Cosysop.

Vid denna tidpunkt hade Internet så smått börjat ta fart i hemmen och folk blev mindre intresserade av BBSer. Nedgången började långsamt, men den var ganska tydlig om man räknar antal inloggningar:

April 1995: runt 1000 inloggningar och 1300 texter skrivna.
Oktober 1995: runt 770 inloggningar och 1100 texter skrivna.
Februari 1996: runt 700 inloggningar
April 1996: runt 500 inloggningar
Oktober 1996: runt 250 inloggningar
(Mina inloggningar är inte medräknade i statistiken)

Efter februari märktes  avmattningen av aktiviteten av ordentligt. Denna trend fortsatte. Trots att antalet texter hade hållit sig relativt stabilt (mellan 50-60 texter om dagen) fram tills februari 1996, vek trenden snabbt. Mellan februari 1996 och slutet av augusti 1996 skrevs det strax över 3000 texter, vilket innebär att det bara skrevs 15 texter om dagen.

Vi lade till en informationsmeny för närradioföreningen Radio Sydväst som Radio Unga Forskare Stockholm sände hos. Där kunde man läsa programtablåer samt hur man börjar sända som förening. Radio Sydväst gjorde reklam för oss i sitt pausprogram ”Slingan”.

Våren 1996 använde allt flera användare vår Fidonet-anslutning för att kunna skicka epost via basen.

Sen var Fidonet inte helt problemfritt i alla lägen. Trots att jag inte tillät folk att skriva texter i FidoNet-möten med mindre än att de läst några texter om vad man får/inte får göra och sedan begärt skrivrättigheter, blev det ibland problem. Här är ett argt meddelande till mig från en moderator på Pyroteknikmötet i Fidonet:

”Säg till din user att inte skriva en massa skit.
== Forwarded Message Follows =========================================
* Originally By: Peter Bjorkstrom
* Originally To: All
* Originally Re: bOOOOOOOOOOOm
* Original Date: 05-31-96 20:24
* Original Area: R20_PYRO
* Forwarded by : Blue Wave/386 v2.30
hur mycket ska ni ha för att wasta en tyska kärring ??? =)
-!-
! Origin: The ERICADE Network +46 (0)8 726 82 65 (2:201/370.0)
======================================================================”

Detta är inte första gången det hände heller. Tidigare hade ett misstag från min sida gjort så att samme användare kunde kommentera i ett kommentarsskyddat möte, vilket gjorde att jag blev uthängd med namn i R20_Roliga av den legendariske moderatorn Lasse B. Lundin. Inte roligt. Läs hela konversationen här! Vad som hände med Peter Björkström efter två övertramp förtäljer inte historien, men jag hoppas att jag hade vett nog att ta ifrån honom Fidonet-rättigheterna.

I slutet av maj var basen nere några dagar av något idag okänt skäl. Jag gick ut i radion och annonserade att den kommer tillbaka måndagen den 26 maj 1996, vilket också skedde.

Det exakta datumet är okänt, men det uppdagades i juni 1996: användaren Peter Eriksson (användare #274) laddade upp en trojan i form av ett spel. Denna innehöll kod för att skapa ett kommando i BBSen som gav den som vet dess namn och lösenord full tillgång till systemet. På grund av försiktighet från min sida avslöjades det hela då jag gick igenom en av filerna med en hexeditor och kunde se koden som skrev in data i Nikoms kommandofil. Jag måste ha ansett Peter som ovetande till vad han laddat upp, för han var vad jag kan se fortfarande aktiv i basen ett halvår senare. Läs hela historien här.

Den 27 augusti 1996 noterade vi att text nummer 16656 skrivits nyligen. Det indikerar att vi mellan maj 1995 och augusti 1996 skrev hälften av vad vi hann med mellan 1993-1995. Men sedan februari 1996 hade takten på textskrivandet minskat till mindre än en tredjedel jämfört med vad som skrevs 1995. Detta var början på en obönhörlig avtrappning av aktiviteten.

En annan sak hände också: jag skaffade min första riktiga PC. Jag hade haft diverse äldre 286:or tidigare, men detta var en Pentium 100 MHz. I samma tidevarv skaffade jag Internet och det blev en drog. Jag kunde sitta i timmar och läsa webbserier, läsa newsgroups eller bara läsa de senaste nyheterna. Som en effekt av detta blev BBSens lina upptagen under långa tider. Så aktiviteten gick ner.

November 1996 gick vi över till en gammal logga som ritades för en av våra ascii-tävlingar 1994. Den passade vintern bra, men visade sig vara problematisk med en del terminaler på grund av att en del icke-standardiserade tecken använts. Detta gjorde att främst PC-användare fick upp en del konstiga tecken på skärmen. Dessutom var Johan Hansons namn felstavat. Men på en Amiga såg den mycket bra ut.

Det finns en  hel del att säga om aktivitetsnedgången som började hösten 1995 och verkligen tog fart under våren 1996. Men det finns ännu ett sätt att mäta den: när man loggade ut ur BBSen fick man frågan om man ville skriva i klotterplanket. Där kunde man skriva ett kort meddelande. Planket höll åtta meddelanden och varje gång ett nytt meddelande skrevs in, försvann det äldsta. Jag gjorde en kopia av klotterplanket varje jul för att minnas användarnas julhälsningar. När jag tittar på dessa filer, slås jag av att man kan få en känsla för användarnas aktivitet genom att titta på hur många dagar det är mellan det första och det sista inlägget på planket.

År

Antal dagar

1993

1

1994

1

1995

4

1996

7

1997

31

1998

52

1999

258

Som synes i tabellen fylldes klotterplanket på en dag 1993 och 1994. Det gick lite slöare 1995. 1996 hade det börjat dra i väg något. Men den stora nedgången i aktiviteten verkar ha kommit julen 1997. Då tog det en månad för användarna att fylla klotterplanket.

1997

1997 fortgick som 1996 med allt lägre aktivitet. Baserna i 08-området började så smått försvinna när Internet tog över. Den 26 februari 1997 laddades den sista filen från gruppen Eternal upp i deras filarea. Det är min gissning att gruppen upplöstes i denna veva. På grund av att mötestexterna från den tiden är borta, vet jag inte längre hur det slutade. Jag kan dock inte minnas att gruppen officiellt upplöstes. Medlemmarna bara slutade vara aktiva.

Statistiken talar sitt klara språk om man tittar på antalet inloggningar per månad:

Oktober 1996: runt 250 inloggningar.
April 1997: runt 85 inloggningar.
(Mina inloggningar är inte medräknade i statistiken)

Från 1035 inloggningar per månad 1995 var vi nu under 100. På två år var vi alltså nere på mindre än en 10-del av aktiviteten. Det kan förvisso delvis bero på att jag använde basens telefonlina att surfa på Internet med under många av kvällarna, men det var troligen bara en faktor i det hela.

Jag gick från att logga in dagligen, till att det gick dagar mellan besöken. Detta gjorde att användarna fick vänta på att bli godkända vilket ytterligare minskade tillströmningen.

På sommaren skrev jag en hälsning till Nikoms skapare, Niklas Lindholm, där jag beklagade basernas nedgång:

”Erik Zalitis skrev Mon Jul 21 14:46:51 MDT 1997

Tack, Niklas, för det enorma arbete du lade ner på Nikom. Jag vet många som sörjer Nikom BBS död. Jag är en av dem. Idag den 97-07-21 är ”The ERICADE BBS” (En Nikom BBS) vid liv men håller långsamt på att dö 🙁 mvh Erik Zalitis / Sysop TEN +46 8 726 8265″.

I slutet av 1997 aviserade jag att basen skulle komma att läggas ner. Datumet sattes senare.

1998

1998 bestämde jag mig för att lägga ner basen. Vi hade nu ungefär 680 användare. Februari 1998 lades den ner. Detta varade i två månader.


I april 1998 bestämde jag mig för att ge det en chans till. Under basens frånvaro hade jag av misstag lyckats radera alla texterna, så jag tvingades starta om från början precis som i maj 1995. Inspirationen att starta upp basen igen fick jag när jag såg någon försöka ringa upp den och då förstod att folk fortfarande fanns där ute och försökte ringa baser.

Den 19 april 1998 startade den nya basen med samma namn och nummer. Fidonet, UFNet och AmigaNet var borta och vi gick tillbaka till rötterna. Johan Hanson kom tillbaka som cosysop.

Statistiken för 1998-2000 finns kvar och visar på en fortsatt minskad aktivitet. Vid denna period var Internet överallt och BBSernas tid var i princip över. När vi just hade startat upp igen, hade vi en aktivitet på 135 inloggningar i månaden. Rätt snart minskade denna aktivitet till runt 35-50 inloggningar per månad.

1999

1999 levde basen en tynande tillvaro. Vi har ett litet gäng som spelade in radioprogram i min lägenhet. De loggade ofta in på basen och skrev lite texter. Aktiviteten låg nu nere på runt 20 inloggningar per månad varav de flesta var det lilla radiogänget samt några få kvarvarande entusiaster.

I slutet av året skrev vår Cosysop några ord om läget på en gästbok på Internet:

”Johan Hanson #551 skrev Mon Dec 27 12:57:20 MET 1999
Det finns fortfarande NiKom-baser uppe just nu, bland annat Ericade där jag är cosysop på 08 – 726 82 65, Marvin på 08-6582572 och Alphyddan på 08-7166959 (allt ur huvudet). Men tyvvär ser det rätt dött ut just nu. Vi har inte fått en text skriven (som inte är skriven av mig) på min bas på ett par månader nu. Likadant är det på andra NiKom-bbs:er i Stockholms-trakten som jag ringer till. *snyft*. Der ser mörkt ut. Å andra sidan är det hur mycket aktivitet som helst på Fabbes, =)”.

Fabbes BBS var en av de få baserna som hade lyckats ta till sig till Internet och gjorts tillgänglig via protokollet Telnet så att man kunde nå den via en Internetförbindelse.

När årsskiftet närmade sig, tilltog oron om hur det skulle gå när år 2000 instundade. Det fanns ju en risk för att systemet inte skulle fungera när årtalet gick över till 2000 och systemet skulle hantera att året slutade på 00. Jag skrev en oroväckande text:

”Text 1480  Möte: Sysop Ritar Och Berättar    19991205 11:39
Skriven av Erik Zalitis #0
Ärende: Maybe this is it then?

Amigan kom till världen 1985/86. Den maskin som just nu kör denna BBS är från 1992. En del av programvarorna som är nödvändiga daterar sig till 1995.

Detta innebär att jag har inte en susning om systemet står pall för ÅR2000… Om systemet inte gör det, finns det inte en chans i världen att få BBS:en att fungera som den ska igen.

Jag håller tummarna, men i värsta fall bli det slutet för ”The ERICADE Network”. Efter den 1/1/2000 vet vi hur det gick…

Vi håller tummarna för ännu ett år!

(Slut på text 1480 av Erik Zalitis #0)”

Vad som hände? Inte mycket faktiskt. Basen överlevde in på det nya millenniumet men inte utan problem. Nikom drabbades av en rätt vanlig bugg, där programmeraren missat att årtal anges som antal år efter år 1900 och inte det exakta årtalet. Så när 2000-talet började, rapporterade Nikom att året var 100 istället för som väntat 00. Dessutom slutade kommandot som visade de tio senaste användarna att visa korrekt datum. Till sist kunde konstateras att programmet som visade temperaturgrafer inte kunde visa historiska grafer lagrade efter 2000-01-01.  En ganska liten effekt jämfört med vad som befarats.

2000

Den 19 mars 2000 lade jag ner basen för, vad jag då trodde, gott. Till skillnad från den första nedläggningen 1998, meddelades det inte ut att basen las ner. Jag bara stängde av datorn och sen var det över. Amiga 1200an hamnade i malpåse och såldes några år senare till en kompis. Mellan april 1998 och mars 2000 (23 månader) hade det skrivits 1493 texter, vilket ska jämföras med att det mellan december 1994 och maj 1995 (5 månader) skrivits över 8000 texter.

Totalt skrevs det runt 52-53000 texter mellan åren 1993 och 2000. Detta kan jämföras med Nikom BBS där det skrevs 130 000 texter mellan 1991 och 1997. Det innebär att vi skrev knappt 41% av Nikoms totala mängd under våra år. Det är inte så illa för en liten BBS i utkanten av BBS-världen och i jämförelse med en stor BBS. De system som kom att gå över till telnet kunde lätt skryta med en textmassa på det mångdubbla.

2005

Basen hade en stor samling musik i form av så kallade Amiga moduler som folk kunde ladda hem. Jag kopierade över dem från min Amiga till en PC och sedan satte jag upp en Internetstation kallad ”The ERICADE Network Radio”. Maj 2005 kunde man för första gången lyssna på ett par hundra Amiga moduler över streamad radio. Stationen fortsatte vara tillgänglig för lyssning från Internet fram tills september 2015 då den las ner.

2018

2018 startade jag upp The ERICADE Network på en virtuell maskin under FS-UAE på en Linuxdator. Det är denna konfiguration som är aktiv nu. Det nya med denna version av basen var att den var nåbar via Internet. Det gamla telefonnumret var sedan länge borta och nu var det telnet och SSH som gällde.

Statistiken vid starten var inte så lovande. Följande användare dök upp de första dagarna:

Joacim Melin #64
Björn Sundberg #65
Lars Forsberg #66
Patrik Axelsson #67
David Eriksson #68

De flesta av dem av dem fortsatte vara aktiva

Augusti 2018 återaktiverade jag temperaturfunktionen. Denna gång laddades temperaturen i Solna (där jag numera bodde) ned från OpenWeatherMap. Men funktionen fungerade ungefär likadant och de gamla skripten kunde återanvändas, dock något förändrade.

Den 18 oktober 2018 firade jag att BBSen fyllde 25 år. Detta skedde genom att den gamla inloggningen sattes tillbaka för några veckor och lite av historien om systemet lades upp för användarna att läsa. Denna historieskrivning blev början till denna sida.

Julen 2018 kunde jag nästan titta tillbaka på ett år på Internet. En gammal logga från 1994 gjorde tillfälligt ett gästspel för att visa att vintern inträtt.

Mellan januari 2018 och december 2018 skrevs det 1059 texter, vilket var en aktivitet på 96 texter per månad. Om man tittar på antalet texter per månad 2018, kan man snabbt se att det var ungefär så många texter som skrevs på två dagar 1995. Och då är hälften av texterna mina, vilket de inte var 1995 om jag säger så.

2019

Den 24 januari noterade jag att The Ericade Network firade ett år som Internetbaserad BBS och hade lyckats hålla samma tempo som 1998 givet antal skrivna texter. Mellan 1998-04-19 och  februari 1999 skrevs det 1247 texter och under perioden 2018-01-24 fram tills 2019-01-24 skrevs det lika många texter.

Februari 2019 gjorde jag en komplett image av bashårddisken och kunde på så sätt få ut data som tillhört den raderade versionen av basen (mellan juni 1995 – januari 1998).

I mars 2019 skickade jag backuphårdisken till Ibas för att de skulle se om den gick att få ut data ur.

Maj 2019 bestämde jag mig för att ta tillbaka vår gamla slogan ”A network in the speed of light” och pensionera den gamla slogan ”We’re controlling transmission”.

Juni 2019 kom hårddisken tillbaka från Ibas, men visade sig inte innehålla något användbart.

Juli 2019 skrev jag en ersättare för programmet Nikomus, som genererade användarstatistik, men som inte fungerat sedan Nikom började utvecklas igen 2015. Detta kommando gjorde att man åter kunde se användarna rankade efter deras aktivitet. I och med detta fungerade i stort sätt allting som det gjorde under basens ”storhetstid” på 90-talet.

December månad, noterade jag att det under 2019 hade skrivits 498 texter, vilket innebar ett snitt på 42 per månad. Och då stod jag själv för de flesta.

2020

Inför årsskiftet byggde jag om så att inloggningsbilderna byttes ut automatiskt vid visa tidpunkter. Det fanns bilder för vintermånaderna, nyårsafton och resten av året.

Mig framför en nyinköpt Amiga 3000D och med en poddmixer.

Den 13 september återstartades The ERICADE Radio Network, men denna gång med professionella jinglar, mig som automatiserad DJ och en mycket större lista av låtar som noggrant valts ur. Adressen är https://radio.ericade.net/.

Basen flyttades i oktober över till en Windows PC för att avlasta den Intel NUC som kört den virtuellt sedan 2018.

… Till sist….

En kort och inkomplett lista över de personer som gjorde det hela möjligt:

Jag som sysop:
Erik Zalitis

Sheriffens biträden (Cosysops):
Peter Lönnebring (1993-1994)
Mattias Nord (1994-1995)
Pamela Linda Louise Strandberg, flickvän (1994-1996)
Andreas Yannelos (tillförordnad 1996)
Johan Hanson (1996-2000)

Ett speciellt tack till:
Johan Lind [Behemoth] för de flesta av våra loggor.
Demogruppen Eternal som hade oss som sitt WHQ.