Medias negativitet

På 90-talet formligen exploderade användningen av BBSer. Alla skulle ha sin egen och de som inte blev Sysops hade en stor mängd baser att ringa till. Massmedia upptäckte detta snabbt och rapporteringen blev ungefär som man kan förvänta sig: allt det dåliga visades upp.

Media skrev och talade om förtal, bombrecept, barnporr, hackers och illegal kopiering av upphovsrättsskyddat material. Anita Bondestam blev känd för uttalandet ”Om du skaffar modem skaffar du problem”.

The ERICADE Network hade en ganska strikt policy som förbjöd olagliga filer och piratkopierat material. Dessutom såg vi till att förtal inte fick förekomma. Det enda undantaget jag kan minnas var att vi lade upp ”Anarkistens handbok” för nedladdning. Detta var en taffligt i hopskriven manual över hur man bland annat tillverkar bomber. Den som följde recepten blev troligen inte långlivad. I ett recept står det något i stil med att ”om du ser bubblor i det du kokar – spring!”. 

Från min dagbok:

”Den 24 januari [Måndag] 1994 a.d.

(…) Nåväl. Medelsvenssons stora hatobjekt nuförtiden är Databaser. På Bullen idag skall de visa hur man får tag i recept på bomber. De är så dumma att solen mörknar. Suzanne (en vännina till min morsa) ringde mig och frågade om jag sysslar med ”Brottslighet”. Det är som ngn på Basen ”Dark continent” skrev: – ”Nu har de inte kommunisterna att vara rädda för. Då tar de BBSerna och skrämmer barnen med”.”

Troligen var det som vanligt en mycket liten del av de som hade baser som sysslade med brott. Men media ser ju bara det dåliga och får det att se ut som om det finns överallt. Så allmänhetens syn på det hela var, som jag minns det, rätt negativ. Det var 90-talets variant av att vara långhårig och lyssna på Beatles. Eller ha en moppe och dricka mellanöl. Vad vet jag?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.