När Jan Svensson satte skräck i pirat-Sverige

Tidningen Datormagasin publicerade en artikel i 1993 som handlade om piratjägaren Jan Svensson. Namnet var givetvis fingerat, men denna okända ”mullvad” arbetade för SIMP (Spelprogramleverantörernas Intresseförening Mot Piratkopiering) som var en antipiratorganisation. Han tog sig in på många BBSer under falsk flagg som spridare av piratkopior. Det var hans plan att kartlägga dem för att (troligen) senare kunna dra dem inför rätta. Om du av någon anledning inte vet vad piratkopiering är, så låt mig förklara det: det är spridning av kommersiella program och spel utan tillverkarens tillåtelse. Effekten blir förlust av inkomst för den skapat programvaran men inte får betalt när folk kopierar programmen istället för att köpa dem.

Så vad hände sen? Det finns ett par kända rättegångar mot pirater under början av 90-talet, men jag känner inte till hur man fick tag i bevisen. Kanske var det hans förtjänst. Det finns en del information på nätet att SIMP under en tid skickade ut varningsbrev till ett antal Sysops. Vågar man anta att detta var Jans arbete? Kan mycket väl vara.

I artikeln citeras Jan, när han säger:

” – Åtminstone 90 procent av alla BBSer sysslar med piratkopior i någon form.”

Var sjutton fick han tag i de siffrorna? Det låter som ett påhitt i mina öron. Jag höll till på diskussionsbaserade baser där man inte spred några piratkopior. Skulle dessa var mindre än 10 % av alla baser? Det har jag lite svårt att tro, faktiskt.

Men till historien. Någon tid efter att artikeln skrivits gick fortfarande debattens vågor på baserna het. En del var förbannade medan andra tyckte det var bra. Och så en mörk natt besökte Jan Svensson The ERICADE Network.

En användare skapade en identitet och kallade sig Jan Svensson samt krävde att få inspektera min BBS. Jag förstod direkt att han var en fejk, men här slog min feghet in. I fall det skulle vara sant, vågade jag inte be honom dra åt helvete, vilket jag borde ha gjort. Istället lät jag honom få se alla areor, vilket var snabbt gjort då jag inte hade några hemliga filareor med piratkopior. Så han kammade noll. Dock skrattade han nog över att han hade lyckats lura sig in hos en räddhågsen Sysop och känt sig ha lite makt. Till dags dato vet jag inte vilka andra baser han försökte med, men jag kan tänka mig att det var lite av en sport för honom. Den riktige ”Jan Svensson” hade ju inte ens detta modus operandi.

Jag gjorde en intervju med en av SIMPs chefer som jag sände i närradion 1994. Ska se om jag kan hitta den och lägga upp den här. Återkommer på frågan.

Här finns artikeln återgiven.

Här kan du läsa hela tidningen i PDF-format.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.