Ett år sedan omstarten!

Idag är det exakt ett år sedan vi började om på nytt. Den 24 januari 2018 vaknade BBSen upp efter att ha varit nedstängd sedan 2000. I princip allting var intakt. Texterna, filerna och systemet i sig. Allting såg ut som det såg ut mars 2000.

Sen drog vi igång och fick en liten grupp användare som ville vara med och minnas de gamla tiderna. Under perioden 2018-01-24 fram tills 2019-01-24 skrevs det 1247 texter. Detta ska jämföras med hela 1998 från basens återstartande i april 1998 fram tills årslutet. Det blev 1195 texter. Den gamla basen nådde 1247 texter i februari 1999 för att sätta det i perspektiv.

Så vi har lyckats hålla samma (låga!) tempo som 1998. Inte så dåligt för en gammal kvarleva till teknologi. Vi har totalt haft 4-5 användare som skrivit och läst. Inte mycket jämfört med de 40-60 aktiva användarna vi hade 1995. Men det är ändå kul att hålla på.

Här är för ert nöje, den sista texten som skrevs år 2000 innan vi stängde ner:

Text 1493 Möte: Fritt Forum För Fårskallar 20000306 23:15
Skriven av Henrik Lundquist #60
Kommentar till text 1492 av Johan Hansson #1
Ärende: HÅrddiskglapp

Tja… CD-ROM och CD-ROM… Du, testa att göra om din CD-ROM läsare till en
CD-R/W/E/S/Deluxe modell genom dessa 3 enkla steg (och underklocka din
nuvarande 66:a till 15,5:a (66/2=33. 33/2=16,5-1 som ger 15,5 tror jag. Äh
vafan, konsultera din ingenjörsmatte vetja)

  1. Öppna CD-ROM:ens lucka (även kallad Cokeburkshållaren)
  2. Sätt i en Colaburk.
  3. Led ljuset från lasern genom burken och lägg skivan du vill läsa ovanpå
    Cokeburken. Snurra skivan lika snabbt som du vill att din nya eh…
    ”CD-Rauk” ska läsa/skriva osv.. Fatta samtidigt med vänster hand
    huruvida e=mc/2 (inte einsteins grunka nu asså) hör ihop med konstiga
    SysOpar från Linköping.

Grattis! Du har nu fått en tufft modifierad CD-ROM (som dessutom är ascool att flasha med på demopartyn) samt en tja… Stabil dator.

(Slut på text 1493 av Henrik Lundquist #60)

The Sysops guide 2 the galaxy

November 1993 kom Elevorganisationens tidning, ElevForum ut. Den hade en artikel skriven av mig om BBSer. Jag hade just startat min egen BBS (den här!) och var nyfrälst på området. Här har jag återgivit texten som den såg ut i artikeln.

Cyberpunk, datakommunikation, hackers och databrott. Det är lätt att råka ut för ”Computo-phobi”, ett fint ord för dator-rädsla.

Hackers? Är det sådana som gör olagligheter genom att använda telefon-nätet? GUD! Du behövde visst den här artikeln mer än jag anade. För att ta det enkelt: Vad är egentligen Cyberpunk. William Gibson är en man som själv knappast haft många datorer i sitt liv. Han ser rätt tråkig och alldaglig ut. Ändå var det hans bok ”Neuromancer” som skapade begreppet ”Cyberpunk”. Det är en värld som styrs av de stora multinationella företagen. Ungdomen vänder sig emot företagen, och bekämpar dem. Detta är en verklighet i en fjärran framtid. Ungdomar vill att all information skall vara tillgänglig för alla.

Tyvärr ger många media känslan av att man kommit mycket längre än man har. Hackers lurar bankerna dagligen och använder sina datorer till elakheter. Det är inte sant. Det finns folk som sprider virus, ”hackar sig in i datorer” och lurar banker. Men hur kan man komma i kontakt med banker och företag via datorn?

Jo, informationen tillhandahålls i s.k. Databaser som nås med telefon, dator och s.k. modem (kommer mer om det senare).

Historien bakom

I datorernas medeltid brukade företag låta folk ”låna” deras dator, via telenätet. Principen var att det fanns massor med information som kunde hämtas ner eller läsas därifrån. TT (Tidningarnas Telegrambyrå) fungerar på ett liknande sätt genom att tillhandahålla information. Det var ett sätt att snabbt få information för de stora företagen, som hade råd.

Dessa informationsbanker kallades ”DataBaser”. Senare kom de att kallas ”Bullentin (sic!) Boards Systems” eller BBS:er. Idag är det inte bara företag som har dessa system. Det finns många privatpersoner som har detta som en hobby. Istället för att tillhandahålla information, finns det program, möte och dylikt. Många s.k. BBS:er har också s.k. Onlinespel. Då kan flera spelare spela i omgångar. Ibland även flera samtidigt. Det är möjligt eftersom spelet körs på Bas-datorn och inte hemma hos den som ringer.

Det viktigaste är inte spelen, utan all information som finns. Det finn s.k. Möten. De kan heta ”Fritt Forum…”, ”Vetenskap” eller ”Sport”. En oskriven lag är att man håller sig till ämnet. I mötena har användarna rätt att skriva brev, eller kommentera. I en bas där många ringer kan debatternas vågor svalla. Men hur vet man vem som skrivit vad? Varje ny användare får ett s.k. Konto. I det frågas efter namn och en del andra uppgifter. När ägaren till basen (eller Sysop som han kallas) tycker att användaren verkar seriös låter han användaren få tillträde till mötena. Ett typiskt inlägg i debatten skulle kunna se ut:

Möte: Skolan 931124 22:14 Skriven av: Erik Zalitis #0 Ärende: Elevforum—————– 1: Tänkte bara berätta för er hur bra Elevforum är. 2: Rekvirera den från Elevorganisationen (Slut på text 543 av Erik Zalitis #0) (Kommentar i text 548 av Carl Christianssen #8)

Om en annan användare skulle vilja kommentera texten, skulle den kunna se ut såhär:

Möte: Skolan 931125 11:58 Kommentar till text 543 av Erik Zalitis #0 Skriven av Carl Christianssen #8 Ärende: Elevforum—————– 1: Vad kul.. Men hur kommer jag i kontakt med Elevorganisationen? 2: (Slut på text 548 av Carl Christianssen #8)

Detta är ett fint sätt att skicka brev. Man kan även skicka breven ”privat”. Då kan bara mottagare läsa brevet. I en ”BBS” blir det till slut mycket text. Över 80 000 texter är inte ovanligt. 

Minns ni grundskolan, när fröken skulle leka ”ryktesleken?”. Den gick ut på att hela klassen ställde sig i en bruten ring. Fröken viskade något i örat på personen bredvid, som skulle viska det till nästa person o.s.v. När sista personen var meddelad, skulle den personen säga vad han hört! Det var aldrig samma meddelande som fröken gett.

Alltså: muntlig information förvanskas. I en Databas kan samma information läsas av många personer. Ibland även samtidigt, om basen är uppkopplad mot flera telefonnummer.

Vad kostar det?

Ett avtal med ett företag som tillhandahåller information är dyrt. Däremot kostar det i allmänhet ingenting om man ringer privata baser. Många föräldrar låter inte sina barn köpa ett modem (en enhet som gör det möjligt att koppla upp datorn mot en annan dator via telefonnätet!) med motiveringen att det kostar för mycket. De privata baser kostar bara telefonräkningen. Vanliga samtal kostar lika mycket som datasamtal. Men med modem ringer man ofta. Ibland även till utlandet. Då blir det dyrt! Mycket dyrt.

Hur funkar det?

Har kan man vara i en annan dator när man är hemma? Om jag har en dator, hur kopplar jag in den i telefonen? Vad betyder alla konstiga ord som alla talar om? Först och främst. Du kan inte koppla in din dator till telefonuttaget. Ringsignalen är på 60 Volt, och skulle göra bränd våffla av komponenterna i en dator när det ringer.

Du måste skaffa ett ”modem”. Modem står för ”Modelator-Demolator” (sic!), Modemet gör om datorns signaler till signaler som kan skickas som toner över teleflinjen. Den du ringer måste också ha ett modem. När du koppla in modemet, behöver du bara ett s.k. kommunikationsprogram.

En helt ny värld öppnas när du gör detta! Du kan göra din stämma hörd. Nu kan ni ta del av hemligheter som är endast ”Hackers” förunnade!

Databrott och straff

Det finns en mörk sida också. En som har givit det här med BBS:er en ful klang. På radio hör man ofta om hur BBS:er sprider barnpornografi och spel olagligt eller rasistiska slagord och säljer vapen. Detta är hemskt beklagligt. Men inte alls vanligt dock med ett förbehåll. Distribution av olaglig spel sker på vissa BBS:er. Det är ganska vanligt, och gör att piratkopierade spel från USA når Sverige inom 24 timmar. De som laddar ner dessa begår enligt lag allvarligt brott. Personligen gillar jag datakommunikation för att det är så lärande. Varje data något nytt, en ny maträtt, datapryl eller demonstration. Om du har ett modem, har jag några telefonnummer till BBS:er. De är inom Stockholmsområdet. Much Joy!

Påpekande 2019: Vi bytte numret i januari 1994 och blev öppna 24 timmar om dygnet, så försök inte ringa det och koppla upp med modemet. Det kommer inte fungera! 🙂

Liten ordlista

Sysop = Den arme dåren som driver ett system (Sysop=System operator = System handhavare). Arm dåre eftersom han säkert har lagt ner ett antal tusenlappar för att köpa allt man behöver för att starta BBS!

Cosysop= Sysops hjälpreda. Kan ofta göra saker som inte vanliga dödliga användare får!

Status= Talar om vilken nivå man har. Sysop sköter om vilken nivå man ska få ha. Vid en högre nivå får man mer möjligheter att göra saker än annars. Sysop har vanligtvis högsta nivån.

Baud= Usch! Ett sånt där jobbigt datoruttryck igen! Talar om vilken hastighet som modemen snackar med varandra.

BPS= Bits per second. Modemets hastighet med datorn. Baud och BPS är olika eftersom televerket envisas med att inte klara mer än 3000 ”Nivåändringar pr sekund”. När man anger modemets hastighet anger man det i BPS.

BBS= Bullentin (sic!) Board System. Fiiiint ord för databas!

Gnök!= Mitt eget uttryck för när något gått åt h-e (Påpekande 2019: det var Phoebe Lewander som lärde mig det!)

Möte= En postlåda som alla kan läsa/skriva i. Här hålls vanligtvis debatterna.

Smiley= När man skriver något med ett leende på läpparna, vill man gärna att den som läser skall förstå att det är ett skämt! Då skriver man t.ex:

Gud, vad du är dum 🙂

Tecknet ”:-)” är en s.k. smiley. Vänd tidningen 90 grader, ser du att det är ett leende ansikte? Finns med miljoner olika ansiktsuttryck. Vet du vad följande föreställer:

+-(:-I

Svar: påven i Rom!

Ladda ner= Att ta hem ett program från den databasen man ringt. Är lagligt, och ett mycket bra sätt att få hem det senaste snabbt! Vissa filer får dock inte spridas (Spel och sådant som tillverkaren vill ha betalt för).

Ladda upp= Motsatsen till att ladda ner. Skickar ett program, spel eller dylikt till basen u just nu ringer. Man måste ofta ladda upp lite för att få ladda ner. 

Logout= Det kommando som gör att man sticker från basen … Det är justare att skriva så och slussas ut, än att rycka sladden! (Roligare så, men ogillas av Sysopen!)

Lamer= Detta är mycket fult! Betyder e.g. Slöfock. Det är en benämning på en person som inte kan något om datorer, trots att han/hon har en. Säg inte detta till en datorägare. De blir sååå arga då!

QL= Annorlunda stavning för KUL

ANSI-grafik från förr

Är ni så gamla att ni fortfarande använder text-tv? Då känner ni säkert till den ”blockiga” grafiken som med sitt begränsade teckenbaserade och fåfärgade utseende fortfarande kan skapa användbar information. På BBS-erna ritade man med ASCII-tecken eller ANSI-grafik. Ascii-tecken var helt vanliga tecken man kunde hitta på sitt tangentbord. Man kunde skapa enkelt grafik med tecken som /, _ och |. Ansi är bygger utökar detta genom att kunna sätta färg på tecknen eller använda bakgrundsfärger för att skapa block av färg. 1993 höll vi vår första tävling där användarna fick skapa grafik till basen. Här är några som använder ANSI-grafik och färger. Vi återkommer i ett senare inlägg med ascii-loggorna.

En del av tecknen i texten i botten är inte helt korrekta på grund av skillnader mellan Amigans och PCns textsnitt. Men loggan ser ut som den ska. Denna ritades av bHm (Johan Lind / Behemoth). Den är tänkt för Amiga OS 2s färgpalett.

En Jesper Örtlund attackerar! Monstret på bilden ritades av användaren Jesper Örtlund som ett monster i spelet Hack and Slash som gick att spela i basen. Han fick bilden inlagd som ett av monstren som också fick hans namn. Så man kunde slåss mot det.

Carls förslag till inloggning eller möjligen reklam för den. Vet inte vilket. Men den har många färger och en reklamgubbe i mitten. Fantasifullt!

På grund av BBS-kraschen 1995, är det inte längre möjligt att veta vem som gjorde denna logga. Men den är onekligen stämningsfull!

Startrek är ett spel man kan spela på basen. Jag tror att denna logga var tänkt att fungera som en startbild till det. Det lades nog aldrig in i spelet.

En ANSI-grafik som nästan ser ut som den var gjord i ett ritprogram. Intressanta rutnät.

Ännu ett monster som är gjort för Hack and slash.

Det sista monstret för Hack and slash. Detta är en läskig Björn som inte nöjer sig med sina farliga ramar utan hugger med ett bredsvärd.

Samma Startreklogga som förut, men denna gång med tecken istället för blockgrafik.

En till av Carls färgglada alster. Vissa färger går inte fram som de ska dock.

En logga som en användare gjorde till mig, men som jag hittade i en annan folder än den där de andra loggorna fanns i. Tiden stämmer dock, så den gjordes nog för tävlingen den också. Riktigt snygg faktiskt. Vet inte längre vem som gjorde den.

Ett hopp fram i tiden till mars 1994, då SNK (Magnus Eriksson / Sneaker) bidrog med följande färgglada ANSI-grafik.

USoEA

Som ni säkert minns, fanns ju basens egen nation United States of Börje F. Men den lades ju ner. Sen startade vi istället United States of Ericades Användare (USoEA). Denna nation blev det inget av, men vi lyckades i alla fall välja ett kabinett:

”*** USoEA – United States of Ericades Användare ***

** Rådets högsta sekreteriat lät uppföra listan 18-Feb-95 (Rev.3) **

Högsta Ericade’s folkvalda 😉 ministrar:
—————————————-

President: Erik Zalitis
Utrikesm.: Pär Karlsson
ÖB       : Anders Bengtsson
Justitiem: Rushen Urgun
Ekonomim.: Pamela Strandberg
Försvars.: Björn Poppe
Utb/kom. : Erik Östlund
Handelsm.: Henrik Sandström

Parlamentsledamoter
——————-

Johan Hanson (Misagn) #6
Anders Mattsson #129
Joel Borggren Franck #178
Björn Poppe (ZZ) #242
Gustaf Westerlund #260
Henrik Sandström / LZD #272
Johan Bjarby #383
Erik M. Johansson / XTC #390
Robert Glad  #393
Oscar Öberg #438                 

Vi har beslutat att avslå begäran om dödsstraff”

En liten rolig anekdot. Vår Cosysop, Pamela kom på en idé som inte var kopplad till USoEA, men  ändå:

Det nya landet Sverige går ut ur konungariket Sverige (nuvarande Sverige). Sen förklarar man krig och erövrar Sverige. Man erövrar allt utom statsskulden. Alla problem lösta…. 🙂 Jorå. Det lär ju fungera… inte…. Jag pratade med en jurist om det många år senare och han förklarade det uppenbara problemet: Inget annat land kommer att vilja ha affärer med ett land som bestämt sig för att ta bort alla skulder det har mot andra parter. Bara säger det så…. Men lite kul var det i all fall… 🙂

Slöare A1200 med WB 3.1.4?

Detta är en mer teknisk text, så om du inte är intresserad av Amiga-teknik, är det bara att titta vidare på sajten. Vi har många intressanta historier från BBS-världen.

2017 testade jag min nyinköpta och accelererade (Blizzard 1230 IV, 50 MHz 68030) Amiga:

Sen uppgraderade jag till WB 3.1.4. och då såg det istället ut såhär:

 Sen installerade jag FastExec, som flyttar Exec.library från chip till fastmem, då såg det ut såhär:

En förbättring. Men fortfarande sämre än värdena jag fick med gamla WB. Frågan är om det beror på att flytten av Kickstart-rommarna till fastmem inte fungerar längre. Kan tänka mig att en hel del av biblioteken ligger kvar i chipmem. Vet inte riktigt…

Piratbaser i Norrland

Det är alltid intressant med andras historier från BBSernas värd. Vi bjuder på Björns historia från förr. Han kommenterade på vår historia om Jan Svensson.

Text 2635 Möte: The ERICADE Network (Om Basen) 20190109 20:40
Skriven av Björn Sundberg #65
Kommentar till text 2582 av Erik Zalitis #0
Ärende: När Jan Svensson jagade pirater

Härlig anekdot! Det där med 90% av alla BBS:er som skulle syssla med
piratkopior var verkligen inte sant i Norrbotten heller. Jag skulle tro att
det under BBS:ernas höjdpunkt var runt 15 vanliga BBS:er och tiotalet
”elitbaser” inom riktnummerområdena 0911-0929 som jag kunde ringa för
lokalsamtal.

Det känns mera som att det bör ha legat någonstans runt 25-35%. Sedan kanske det förvisso dök upp enstaka filer som missades även på vanliga BBS:er men det må väl då vara hänt.

En annan anekdot gällande piratjägare var att min kusin fick ett jobb på EA
någonstans runt -96 och han blev i samband med det väldigt intresserad över var jag fick tag i alla spel som han ju visste att jag hade koll på…

Han var sex år äldre och rätt auktoritär så det slutade med att jag gav ut
några elitbaser som jag inte frekventerade och som gärna låg långt bort så att jag inte skulle vara alltför kopplad till dem… 😉 Well tror inte att någon
av dem åkte på någon påhälsning relaterat till detta, men det var en
Luleå-sysop som även sålde cd-skivor med piratkopierat material som åkte dit nånstans runt 97-98.
(Slut på text 2635 av Björn Sundberg #65)

På kollisionskurs med Internet

Om man läste den märkliga tidningen ”Z-m@gazine”, så fick man en överdos med Internet-driven teknikoptimism. Detta var runt 1995, vilket var innan de flesta ens skaffat Internet. Det började dyka upp diverse sidor på detta nya fenomen, men det var dyrt och knepigt att få tillgång till det nya nätet.

Sagda tidning korade i sitt första nummer för 1995 de största bromsklossarna för Internets utveckling och skrev då följande om BBS:erna:

”BBS-operatörerna / Genom att klamra sig fast vid en nattstånden och
uråldrig teknik bromsar de utveckligen. De som dras till BBS:er är de som
vill vara kungar i sina egna små riken. Vilket är raka motsatsen till vad
som krävs av en nätperson”

Jag vart rätt sur på det hela och det blev även Datormagasins chefredaktör Christer Rindeblad.

Så vad kan man säga? Internet på den tiden var såg huvudsakligen ut att vara en lekstuga för diverse universitet och företag. Det kom att bli en annan tingens ordning när det blev vanligt med gratistjänster för vanligt folk att kunna skapa sina egna hemsidor och dylikt. Då fick hobbyisterna en plats i det nya nätet. Men 1994-95 var det BBSerna som var där hobbyister kunde mötas och skapa, sprida sin alster och kommunicera. Givetvis var
Z-m@gazine totalt ovetande om detta och antog att Internet var framtiden, vilket de ju fick rätt i, men de fattade inte att framtiden ännu inte hade anlänt.

Publicerat den
Kategoriserat som Diverse

Användartyperna

(Bilden ovan föreställer ett utdrag från ett av våra möten 1995. Nelson var noshörningen Nelson om ni minns honom.)

Jag skrev en text om vedermödorna med att bli Sysop. Den listar med en del humor en del av användarna man kunde råka ut för på en BBS. En del av dem är rena stereotyper medan andra är löst baserade på några av de riktiga användarna som strök omkring i systemet. Här är en mer seriös genomgång av användare man kunde råka ut för på The ERICADE Network:

Den omogne
De flesta på basen var i tonåren precis som jag själv. Men en del av dem kunde vara ganska omogna och uttryckte sig därefter. I ”Så du vill bli Sysop?” (hädanefter angiven som ”Sysop?”) skriver jag om kommentarer som ”Du är dum”. Det är ett skämt i texten, men såg likadant ut i verkligheten. Vi hade några användare 1993-94 som skrev just detta till varandra och till andras texter. Jag var till sist tvungen att säga till dem att sluta.

Den politiska
Alla politiska inriktningar samsades på en typisk BBS. Och vi hade en lite grupp inbitna kommunister. Dessa var rätt harmlösa och uttryckte sig huvudsakligen om att ”USA var dåligt” eller pratade om ”det klasslösa samhället” eller liknande. En rätt kul diskussionstråd från 1995 innehåller texter skrivna av några användare som skäller på varandra för den andres politiska åsikter. Kommunisten försvarar sig tappert mot ett barrage av idiotförklaringar från den mer liberale motdebatören. Diskussionerna var rätt roande, men man var tvungen att ibland be dem lugna ner sig innan stämningen blev för dålig.

Den vältalige
Min flickvän, Pamela och Joel från Elevorganisationen var några av dem som skrev långa och välgenomtänkta texter. Dessa kunde vara en fröjd att läsa, men besvarades ofta av mycket kortare och ointressantare texter. Ibland fick de nöja sig med att få tillbaka ”bra skrivet” till sina tre-fyra skärmsidor långa texter om filosofiska tankar eller någon reflektion. Men det var sällan ett problem. Många välskrivna texter trådade ut i en tre-fyra trådar om olika aspekter av texten eller något stickspår. Dessa trådningar var korta och inte lika insiktsfulla, men höll texten gående och kunde ändå vara rätt intressanta att läsa i sig själva.

Den krävande
En användare som jag minns speciellt är Peter. Han var ökänd på baserna för att hela tiden be om hjälp med sin egen BBS. Alltså, förstå mig rätt: de flesta gillar att hjälpa till. Jag har kommit med många tips till andra sysops genom åren. Och jag har också fått mycket hjälp. Men Peter förväntade sig att man skulle lösa hela problemet åt honom eller bygga ett skript som gjorde det han ville det skulle göra. Ryktet säger att han erbjudit en Sysop pengar för att skriva ett skript åt honom. Sen var han inte nöjd med det och vill därför inte betala. Han var rätt irriterande med sitt eviga tjatande om att man skulle bygga saker åt honom.

Provokatören / Trollet
Mallen för Sysop?s användare ”Arne Bängbula”. Jag hade sällan någon sådan användare, eftersom folk som inte kunde bete sig åkte ut. Men det finns en del historier om dessa typer av användare från andra system. De skrev kontroversiella saker enbart för att skapa förstämning och någon form av våldsam reaktion. Såvitt jag förstod menade de aldrig vad de skrev.

Den pålitlige
Av alla användartyper är det denna som håller verksamheten rullande. Han kanske inte skriver de genomtänkta eller tankeväckande inläggen som andra gör, men han kommenterar vad andra skrivit och skriver egna inlägg regelbundet och utan att ställa till några problem. En litet antal sådana här användare står för den stora andelen av meddelandena som skrivs. De kommer på nya saker att skriva och håller ämnena levande. När dessa personer slutar ringa, störtdyker aktiviteten.

Laddaren
Även på en diskussionsbaserad BBS finns de. De som laddar upp och ner. Ofta missbrukar de ratiosystemet. Alltså: de flesta baserna har en ratio. I sin enklaste form är det en regel att du måste ladda upp t.ex. en fil för att få ladda ner två. Detta göra så att det kommer nya filer till basen hela tiden. Problemet är att man kan ladda upp en kort text som ingen bryr sig om för att fylla upp sin ratio och sedan ladda ner flera värdefulla och stora filer. Ett bättre system är att istället använda filstorlekar och tvinga avändaren ladda upp någonting stort för att få ladda ner någonting större. Men laddartyperna kom runt detta också. Det är därför så många poänglösa bilder laddades upp. T.ex. en bild på Djurgårdens lagsymbol i många färger kunde någon ladda upp eftersom den var ganska stor räknat i bytes. Detta blev ofta utvägen för den som ville ladda hem en stor programvara men inte hade ratio nog för det. Mars 2018 tog jag bort bildarean från The ERICADE Network eftersom den var full av skräpfiler som ingen ville ha. Så både ”Lasse Laddare” och ”Filip Filare” var ganska vanliga på baserna.

Den döde användaren
Det är tackolov ganska ovanligt att folk slutar ringa på grund av att de dött på riktigt. Men visst har det hänt. En av mina användare, fick jag senare veta, hade hängt sig. Detta berodde givetvis inte på hur han hade haft det på basen, men ger en ändå något att tänka på. Nej, den döde användaren är en person som var aktiv en gång skrev texter, laddade filer och spelade spel. Men han ringer inte in längre. Kanske blev han arg eller så tröttnade han. Eller så lämnade han baserna och skaffade Internet. Vi får sällan någon förklaring på varför folk slutar. De bara slutar ringa. Det är givetvis synd, men det är naturligt.

Han som vände i dörren
En rätt vanlig typ av användare kom, skrev in sina uppgifter och loggade in en gång. The ERICADE Network tillämpade validering, vilket var nödvändigt när jag låg i lumpen och Pamela och Mattias skötte det dagliga arbetet. Denna validering gör artt du får vänta några timmar upp till en dag innan du blir godkänd. Innan dess kan du inte göra någonting. Och det är klart att det var många som tappade lusten och helt enkelt aldrig ringde in en andra gång. De ville ha allting nu och utan att behöva vänta. Andra kanske ringde tillbaka en gång till men tyckte att det inte var värt deras tid. ”Den döde” och ”han som vände dörren” var numerärt sätt de flesta användarna en BBS hade. Jag räknade kallt med att runt 10% av användarna i denna bas faktiskt blev regelbundet aktiva och började skriva saker. Detta var troligen jämförbart med de flesta andra baser. Vi hade som mest 640 användare, varvid 40-60 ringde tillbaka någotsånär regelbundet. En viktig faktor som många glömmer är att det normalt bara fanns en telefonförbindelse, så det kunde ofta tuta upptaget när du vill komma in i systemet. Detta fick nog många att strunta i att vänta tills det blev ledigt, när de istället kunde leta sig vidare.

Kompisarna
Det var vanligt att många av användarna på ett eller annat sätt kände varandra. Detta kunde leda till att de på ett positivt sätt delade gemensamma upplevelser på basen eller mer negativt sysslade med att reta varandra eftersom det var skoj. Dessa användare ingick oftast i någon av de andra kategorierna.

Demoknuttarna
Vi hade aldrig någon större mängd av dessa, men demogruppen ”Eternal” hade en samlingspunkt hos oss. De var ofta talangfulla kodare, grafiker, ascii-artister eller musiker som spred sina alster på baserna.

Den som pratar skit om andra
En viss mängd rykten dyker alltid upp, men på vissa baser kunde man ofta prata skit om andra baser, användare eller demogrupper. Detta var tråkigt, men förekom . En vanlig attityd är att de man klagade på var idioter, lamers, sög eller bara var konstiga. Jag kan inte minnas att vi hade någon mängd av användare som gnällde på andra. Men säkerligen fanns det även här.

Han som gör reklam för sig själv
Det var vanligt att många användare själva var Sysops. Och många av dem gjorde gärna reklam för sina egna baser. Inget konstigt med detta. Problemet är när de gick över styr och ständigt och överallt gjorde reklam för sig själva och sin verksamhet. Eller så försökte de få med andra på sina nya projekt och idéer. I små doser var dessa inga problem. De kunde ofta få med sig folk på egna äventyr, men de kunde även irritera folk och skrämma bort användare.

Piraten
Vi hade inga, eftersom det var förbjudet hos oss. Men en viss typ av laddare, spred stora mängder piratkopierade filer. Dessa traders som de ofta kallade sig, hade alltid det senaste för att kunna ladda ner så mycket som möjligt från andra baser. Dessa baser kallades warez-baser eller elit-baser.

Brottslingen
Så vitt jag kan förstå fanns även dessa. Från mitt perspektiv syntes de i tidningarnas skrämselartiklar. Det handlade om pirater, hackare, förtalare, nazister och terrorister för att ta några. Man kunde få en känsla av att de fanns överallt och att en stor del av baserna var tillhåll för dem. Så var det så vitt jag vet aldrig. Det är väl som det där med motorcykelklubbar som huvudsakligen består av folk som gillar att åka hoj inte av folk som gillar järnrör och våld. Men de som inte kunde bete sig, förgiftade för alla de andra.

Hackaren / Lurendrejaren
Han kanske borde sortera under kategorin ”brottsligen”, men här talar jag om en person som försökte ta chansen att lura sig till status på baser, ta kontrollen över dem med trojaner eller helt enkelt dupera folk. Dessa var som spyflugor: huvudsakligen irriterande men ändå tillräckligt många för att vara ett problem för oss Sysops.

Den hjälplösa
En del användare kunde knappt hantera datorer. Hur de överhuvudtaget lyckades komma in på baserna är en gåta. Det varriktigt irriterande att se dem fumla omkring och totalt missförstå hjälpfilerna. Hur mycket man än försökte ge dem alla förutsättningarna att komma igång med systemet, lyckades de aldrig. Inga instruktioner var tydliga nog och ingen hjälp räckte. De brukade försvinna efter att tag när de inte klarade av systemet. Komsystem var en större utmaning för dem än menybaserade system.

Och så alla på en gång
Under sin livstid på basen kunde en användare ingå i flera kategori eller förändras till att gå in i eller ut ur någon annan kategori. En del kategorier var negativa och överdrivna, medan andra var positiva och hjälpte basen utvecklas. En hel del av dessa kategorier finns i dag i moderna forum och i sociala media. Ju mer saker förändras…