Om The ERICADE Network

The ERICADE Network är en BBS, vilket är en förkortning för ”Bulletin board system”. Tänk dig en tidskapsel av 1990-tals teknologi som kör på en emulerad Commodore Amiga. Det vill säga en dator från 1980- och 1990-talet.

Vad kan man göra med en BBS? Du kan koppla upp mot den med hjälp av SSH eller telnet och diskutera med andra i våra forum och insupa en bit av tiden före Internet.

På 90-talets första hälft hade nämligen inte Internet blivit var mans egendom, utan man satt med datorer som kopplats in på telefonnätet och ringde upp varandras datorer.

The ERICADE Network startades 1993, men legat i dvala under många år. I sin nuvarande tappning är den hemvist för ett antal tappra själar som inte nöjer sig med att glömma sitt förflutna.

Här finns hela vår historia.

Och nedan är den tekniska bulletinen, tagen direkt från basen:

Tekniska data från 2018

The ERICADE Network BBS körs på Nikom 2.4.1.
Datorn heter ”Jezebel 3”.

Datorn är:
En emulerad (FS-UAE) Amiga 1200 med 11 Meg internminne varav 2 MB CHIP. Processorn som är emulerad är en 68030 utan FPU. Hårdiskarna är en 100 MB stor hårddiskfil och en 1 GB stor hårddiskfil. Virtualiseringsvärden är en Intel NUC Pentium I5 med åtta GB Minne och en 250 GB SSD hårddisk. Värden kör Ubuntu Linux 18.04 64bitars.

Tidigare tekniska data från 1998:

The ERICADE Network BBS kördes på Nikom 1.60 Datorn hette ”Jezebel””, döpt efter kung Ahabs gemål. Hon dödades enligt bibeln runt 843 f.k. av Jehu, som beordrade hennes vakter att slänga ut henne från ett fönster. (Referens: Gamla testamentet ”kungaböckerna” I-II)

Datorn var en:
AMIGA 1200 6 Meg intern minne varav
2 Mb CHIP. Processor MC68EC20 14 / 28 Mhz. System…
The ERICADE Network låg på en 540 Megabyte FFS formaterad IDE Hårddisk.

Alla filer lades där.
Läsning av filer som inte direkt finns i Nikom sker antingen med ”ExtCom” eller Runfifo: principen. Runfifo används för att starta körbara program från ett kommando. Extcom är special designade kommandon för att hantera olika saker. T.ex. har vi två sätt att köra externa program

1) Indirekt

I från filen Extcomm####.nik (där #### är ett nummer) laddas en annan fil. Exempel: Hack and Slash laddas av ett kommando som skriver ut ”laddar hack and slash”

2) Direkt

Filen Extcomm####.nik är den arexx fil som är ett kommando. Ex. Rösta är skrivet i .Arexx och körs direkt under nikom.

Configuration:

DTE<->DCE .. 57600 BPS Locked

”Modemet” 2018:

Allting körs via telnet/ssh. Serieenheten är programmet telnetd som sätter upp en telnetport som lyssnar på virtualiseringsvärden. Denna värd har ytterligare en telnet-port som kör ett skript skrivet av Niklas Lindholm som kollar att man inte är en ”bot”. SSH sker med forcerat telnet mot den porten som telnetd har öppen.

Modemet runt 1998:

Modemet ”PowerBit IX34ED ”Heavy Duty” klarar hastigheter upp till 28800 bps. V42 och v42″ stöds också både V34 och V.FastClass

Dator:

Datorn kontrollerar svaret direkt. M.a.o. används inte ”Autoanswer”. Z-modem används för överföringar av filer.