Så du vill bli Sysop?

Hösten 1995 skrev jag en humoristisk text om att bli Sysop. Denna handlade om vedermödorna att skaffa sig en BBS och är baserad på en Amerikansk text som fungerade inspiration. Den mest intressanta delen är troligen den där jag beskriver vissa arketyper av användare. De är baserade på hur jag tyckte en del användare betedde sig. En av dessa användare som beskrivs är dock jag själv. Kan du gissa vem? Texten är något uppdaterad.

Sedan det ledsna 70-talet blev det glada 80-talet har folk stirrat sig blinda på datorer och spenderat sina sista pengar på dyra blip-bloppande modem, printers, skärmar och spel.

Snubben som kom på det där med BBS:ande var regelrätt anarkist och ville skapa en tidning där man fick säga vad fasen man tyckte passade. (Det blev lätt opassande). Tidningen misslyckades eftersom kontakten läsare/utgivare haltade. Snubben tog då och började joxa med modem och datorer. Vips begåvades vi med:

BBS:er.
Nu har du din ovetandes människa fått en idé som kanske är den roligaste, dummaste och mest givande idé du hittills fått: Du vill bli SysOp!!!

Efter att ha paddlat omkring i cyberrymden och kollat in polarnas, fiendernas och kreti / pletis BBS:er är du på det klara med att du kanske själv vill försöka dig på denna sysselsättning.

Tillåt mig som en garvad System-operatör att guida dig i det där med cyberrymden och dess faror.

Lamer!!!
Först ska du lära dig språket. Inom datavärlden vill folk bevisa för sig själva att är hjältar, samtidigt som andra (icke data)människor fattar att de i själva verket är töntigare än Arne Weise på TV:n.

Med andra ord en liten ordlista:

SysOp: Systemoperatör. Om du skulle någonsin LYCKAS få en BBS att funka under ditt kommando kan du titulera dig Sysop. Annars gör du bäst i att låta bli.

CoSysOp: Den snubbe eller om du har tur brud som du lyckas lura att hjälpa dig i arbetet med din BBS. Denna människa är ofta mer intresserad av möjligheten att gå in på din privata del av hårddisken än att hjälpa dig.

BBS: Om du inte veta att BBS är Bulletin Board System eller att begreppet innebär den bräda du vill skapa, bör du inte skaffa en BBS!

Bräda: Board försvenskning av BBS.

Modem: Modem innebär problem — A. Bondestam / Datainspektionen Mackapär som gör det möjligt för folk att tillbringa tid på din usla bräda.

Lamer: Det folk tycker att du är när du är ny i BBS-världen. Lamer betyder slöhög, härke (militärt!), idiot eller 15-årig SysOp.

Så är du 15 år, slöhög, härke och idiot ska du absolut INTE skaffa BBS!

Sådärja.. Nu har du antingen gett upp hoppet att skaffa BBS eller är redo att slänga dig in i det med hull och hår (för att kanske aldrig återvända)

Steg-för-steg

Ett stort steg för mänskligheten — N. Armstrong 1969

Visste du att människans DNAkod är lika Gorillans till 98 % — A. Sandberg 1994

Du börjar med att fundera lite på vad du vill med din BBS. Nu är det klokt att skaffa en egen telefonlinje. (Om du inte vill ha en BBS som är uppe mellan det att skolan slutar och pappa kommer hem för att skälla ut dig över alla konstiga samtal mitt i natten.)

Eftersom Telia tar mellan en vecka och 3 år på sig att skaffa dig en extra lina, kan du ju så länge börja ställa in och bygga upp din BBS.

Första lärdomen: Inget BBS-program kommer med gratis huvudvärkspiller.

Andra lärdomen: Inget BBS-program kommer gratis. Om det är gratis är priset istället din sinnesfrid och tid.

Tredje lärdomen: SysOparna föds, de lider, de dör! Du börjar glatt med att ladda in programmet du skaffat. Det visar sig att programvaran är gjord av en snubbe som älskar debatt-BBS:er. Du ville ha en filBBS och får radera och börja om.

Nästa program funkar tills du upptäcker att själva BBS-delen inte finns med. Men var lugn: Den är ett vanligt terminalprogram från Östra-mongoliet som kan köpas för det facila priset av 900$ Allt du har är en fungerande lokalnod. (Kan vara bra om du bara vill ha syrran och föräldrarna i din BBS) Nästa program fungerar inte. Du kommer på att hårddisken är så full med drivrutiner att allt är en enda soppa. Formattera!

För att ditt BBS-program ska funka måste du skaffa drivrutiner. Din lyckodag! BBS:en ligger i Europa. Dock måste du ha ringt dit minst 10 gånger innan du får ladda ner dem.
10 dagar paus i arbetet medan du jobbar som soparbetare för att betala av telefonräkningen till dina föräldrar.

Sen vill du nog ha onlinespel, röstakommandon, filsystem mm. mm. mm. Dessa finns på dina närmaste BBS:er men tyvärr måste en del registreras för ytterligare 40$ styck. Andra funkar inte med ditt BBSsystem. (Du vet inte vilka innan du använt 2 dagar för att testa alla.)

Du bör ju också ha ett namn på din BBS. Vad du än väljer för namn, kommer folk antingen att skratta åt det, tycka det är fånigt eller inte kunna stava till det. Gamla rävar till SysOps förenklar efter åren sina loggor så att det tillsist går att läsa BBS:ens namn vid inloggen.

Nu är allt klart! Du har ett fungerande system och har postat reklam för din BBS i alla BBS:er, radiostationer, tidningar och andra media som orkar med att publicera din reklam.
Ingen ringer tills du finner att systemet är felaktigt inställt. Efter att ha ringt från din polare inser du att ditt ACB/RSE14/28.kv43-modem inte är korrekt inställt. Manualen ligger i kattboxen som underlag för katten att utträtta sina behov på.
Du hittar inställningarna. (Och får tvätta händerna!)

Tyvärr råkar din klåfingriga brorsa slå av strömmen. HÅRDDISKKRASCH!

Igång igen (En vecka senare). Nu börjar folk att ringa. Efter en dag ser din användarlista ut som följer:
Sysop #0 CoSysOp #1 Arne Bängbula #2 Mr coOlMoThAFuCKA! #3 Dr Rape #4

Arne Bängbula skriver många texter om pedofilins utbredning och att den bör bli laglig.

Dr Rape skriver att SysOp är en ful, vårtig liten snorunge. (Du blir dock inte sårad, eftersom din mamma fortfarande tycker du är söt.)

Mr cool… skriver just ingenting men laddar ner alla dina filer, eftersom ditt filsystem inte funkar utan låter folk ladda ner hur mycket som helst.

Din CoSysOp syntes senaste springande mot Arlanda flygplats. Själv tänker du på hur länge du skulle ha kunnat sola på Hawaii om du inte spenderat alla pengar på BBS:en

Arne Bängbula är den enda av användarna som blir kvar efter en vecka, och nu står du inför ett problem:

  • Du kan radera honom, men då kommer han ju skapa 10 nya användarindentiteter.
  • Du låter honom finns kvar, men då sprider han en massa skräp.

SIMP ringer dig veckan efteråt och berättar att någon vid namn Herr Bängbula har ringt och sagt att Norton Commander 4 finns på din BBS.(Det var Bängbula själv som laddade upp den för att sedan ringa SIMP, SÄPO och Rikspolischefen och berätta att det fanns piratkopior på din BBS.)

Du har inte hunnit kolla filarean och lovar under pistolhot att ta bort Norton Commader, Windows 95 och QEMM som Bängbula hann lägga upp.
Din BBS börjar trots allt få en del användare som skriver och skyfflar filer. En del är beroende av andra användare och vägrar skriva om dessa inte har redan skrivit något.

Här är en lista över dina trogna användare:

Arne Bängbula
Alias: Mamma Scan, Benny Bönfjärt, Bill Gates mm. mm. mm. Din antagonist i BBS:en. Han finns alltid i olika skepnader och tagna användarnamn. Get used man!

Peter von IQ
Peter klagar ofta på att din BBS saknar djupare visioner och intellektuella diskussioner om kvantmekanikens realiserande. Peter ringer sällan för att helt lägga av när han hittar sitt Eldorado i sin mattelärares BBS.

Filip Fel
Han vet hur man loggar ut, han kan hitta hjälpfilerna och han kan skriva brev till SysOp. Det är det han KAN. Han kan inte förstå att man trycker G för Goodbye eller F som i fillista. Om du har ett komsystem ligger han ännu risigare till. Varje gång han loggar in ber du en liten bön att han ska se ljuset…

Patrik Polare
Patrik berättar i korta ordalag saker och ting som helt eller delvis inte har med saken att göra, i fel möten och med konstiga krumelurer. Han startar gärna diskution genom att skriva Du är dum till Peter von IQ’s 13 skärmsidor långa Essä om kvantfysikens dilemma. Patrik älskar internsnack med sin polare… I dina öppna möten.

Bertil Besserwisser
Messerschmidt — Det heter besserwisser — Populärt radioprogram. Bertil kanske ringer från sin farsas Vic-20, men han kan mer om din dator än processortillverkaren och datortillverkaren tillsammans. Han excelerar i spydiga kommentarer om att ANSI:n inte följer specifikationerna i någon obskyr standard. Eller så klagar han på att på att ditt BBS-system inte är lika bra som det som hans svågers frus barns polare har gjort själv.

Edna Egenkär
Hon är en notorisk spegelnötare och röst i ett närradioprogram eller skriver i en tidning. Huvudsaken är att hon älskar sig själv.
I din BBS kan hon berätta allt om hur hon föddes i Mexico eller om hennes senaste jobb som kändisreporter.
Hon skulle inte vara något problem om hon inte så notoriskt skrev om sitt och sig själv, men nu gör hon det och det tröttar ut de flesta.

Sara Seriös
Sara har vissa likheter med Peter von IQ (De finns de som säger att de är ett par, men att båda är oskulder för att de tror på platonisk kärlek.) Sara skriver bara seriösa debatter om det mesta. Hennes texter är välformulerade intelligenta och sagolikt vackra i form och tanke. Detta retar gallfeber på Patrik Polare och andra som vill skriva långa kommentarkedjor om hur dumma de tycker varandra är.

Ture Tjat
Ture är en snubbe som själv vill ha BBS. Han tror att du är värsta auktoriteten på området och att du vill använda din fritid att skriva program åt honom.
Han har redan fått 10 SysOps att byta namn/personnummer, 5 att begå harakiri och 1 att bli vansinnig.
Ge honom INTE ditt telefonnumer hem.

Nisse Nörd
Det är synd om lilla nisse. Han är tyvärr en seriös och engagerad användare. Vad är det som går så snett med honom då?

Svaret är svårt att få fram. Men tänk dig killen som går på nobelfesten och vrålar till bordskamraten:
Du, skicka hit smöret och osten e’ru juste!
Tyvärr är bordkamraten Hans majestät kungen Carl Gustav Bernadotte XVI. Där har du honom, Nisse. Han vill så gärna, men retar upp folk genom att uttrycka sig fel och säga dumma saker.

Sven Snusk
Nisse Nörd och Svenne liknar varandra men Svenne har ingen stil. Nisse är snäll men vet inte bättre. Svenne är inte snäll och vet inte bättre. Svenne fattar inte varför SysOp (=du) raderar hans brev stup i kvarten. I brev till dig uttrycker han sig ofta:

( = Censurering i efterhand)
Fan SysOp, du behöver ju inte bli sur som din mammas (censur) för att jag kallar din brorsa (censur) för och ber honom (censur) katten.

Sune Snark
Sune är formodligen politiker i din kommun, och intresserad av BBS:er. Han skriver långa, fullkomligt obegripliga texter och får folk att somna.

Lasse Laddare
Lasse plockar ner allt som finns på BBS:en. Hans ordstäv lyder: Ingen BBS har tillräcklig ratio.
Han skriver gärna brev till dig och berättar att han på en annan BBS har mycket högre ratio än på din bräda.
Han hotar med att sluta ringa. Du ser det som ett löfte…

Fredrik Filare
Fredrik laddar precis som Lasse ner saker, men han laddar gärna upp.. Vad F*N som helst bara det ger ratio.
Samplingar från Aktuellt (6.3 Meg), Bilder snodda från Windows95 (3 Meg), 3,000,000 decimaler på Pi (2.9 Meg) eller en fil med 1,048,576 bokstaven h (1 Meg, exakt!).

Med dessa användare, en tvångsrekruterad CoSysOp och årsförsörjningen på reservdelar till datorn samt 13 paket valium, drar du vidare i livet mot nya äventyr!

VILL DU FORTFARANDE BLI SYSOP!?

Upphovsman: Erik Zalitis, SysOp på The ERICADE Network (2:201/370.0)
Denna text innehåller inga personangrepp. Alla personer är fiktiva. Eventuella liknelser vid nu levande eller döda personer beror enbart på slumpen. Gäller dock ej Författarens namn! 🙂

Tack till: Wally Byczek på Wallyworld BBS för en Engelsk text som inspirerade mig till denna text, samt naturligtvis alla ni ute i BBS-världen, FidoNet och andra ställen som på ett eller annat sätt inspirerat mig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.