Glad Sysop-dag!

En nördig sysop (ingen nämnd, ingen glömd!) i sitt vardagsrum, framför en alldeles riktig BBS. Året var 1993.

Det finns ingen Sysopens dag såvitt jag vet, men det finns ju en ”System Administrator appreciation day” och det är idag. En Sysop är ju för alla ändamål en system admin, så jag tar mig friheten att fira i alla fall.

Så ett stort grattis till alla System operatörer och System administratörer där ute. Den 26 juli 2019 är vår dag!

https://en.wikipedia.org/wiki/System_Administrator_Appreciation_Day

Publicerat den
Kategoriserat som Diverse

Lamer!

Klassisk lamer som gör vad lamers gör mest, spelar.

Ord är roliga ting. De har ibland sitt eget liv. När jag växte upp i Amigavärlden lärde jag mig snabbt att inte vara en lamer. Ordet är givetvis inte knutet till Amigavärlden utan användes som ett rent allmänt skälsord bland 90-talets datorfolk. Så… Vad är då en lamer? Det är ju ett låneord från Engelskan. Lame betyder lam. I överförd bemärkelse, någon som är inkapabel.

Så en lamer är alltså någon som inte kan och inte vet hur man gör coola saker på en dator. En person som inte kan annat än att spela eller ställa dumma frågor på BBSer. I datorvärlen, precis som överallt annars där människor bygger gemenskaper, fanns det en hierarki. Högst upp stod de som gjorde häftiga demon, ritade fantasieggande grafik eller komponerade musik på datorer. Längst ner hittade vi ”Lamern”. Uttalet var givetvis ”Läjmer” även om en del sa det med Svenskt uttal ”Laaamer”.

På baserna fanns det givetvis ett antal lamers som försökte se till att få ladda ner allting de kunde hitta på basen utan att tillföra något. Dessa var mest irritationsmoment som de flesta stod ut med och möjligen skrattade åt.

I demovärlden, där produktioner hade högt värde och inaktivitet sågs ner på, kunde demogrupper ses som ”lama”. Gruppen jag var med i, Eternal, hamnade i ett problem när man inte skapat något på ett halvår. Detta ledde till att vi faktiskt gjorde ett demo för att slippa ”lamer-stämpeln”.

Så, där har ni det, dagens ord: lamer.

NikomStat

Exempel på topplista skapad med NikomStat

Det utvecklas fortfarande kommandon för Nikom. I alla fall har jag skrivit ett kommando som används för att generera topplistor över de mest aktiva användarna.

Ladda ner det här!

Här är manualen:

NikomStat
=========

Version 1.1 – Släppt 2019-07-17
Skapat av Erik Zalitis på The ERICADE Network BBS.
Supportas på https://the.ericade.net/?p=938

Versionshistoria
============

Version 1.1 – Släppt 2019-07-17
————————-

(Buggfix) Första parametern lästes aldrig in.

(Ny funktion) – Parametern n som sätter poäng för antalet veckor användaren varit inaktiv. Sätts normalt till ett negativt värde för att ”straffa” inaktiva användare, så att de åker ner från topplistan.

Version 1.0 – Släppt 2019-07-14
————————-

Första versionen.

Kontakt
=======

Jag kan nås på epostadressen erik@zalitis.se.

Finns också på BBSen The ERICADE Network på:

– SSH, the.ericade.net:22. Inloggning:bbs med lösen bbs.
– Telnet, the.ericade.net:23.

Följ min berättelse om en BBS någonstans i Stockholm under 90-talet:
https://the.ericade.net

Förbehåll
=======

Jag tar inget ansvar för eventuella problem som kan uppstå med detta program. Läs denna manual innan du installerar programmet. Dvs, läs den nu!

Vad är NikomStat?
==============

Tidigare har det funnits en del skript som använt NikomUS för att generera topplistor i Nikom. NikomUS fungerar inte med versioner av Nikom nyare än version 1.61. Då ingen verkar ha kunnit hitta orsaken till detta, valde jag att bygga en ersättare i Arexx.

NikomStat ersätter den vildvuxna flora med skript som tillsammans med NikomUS användes för att generera topplistorna. NikomStat genererar direkt färdiga listor som kan användas i basen utan att man måste ha några skript som formatterar datat. Resultatet ser i princip likadant ut som de listor som du är van vid.

Fördelar med NikomStat

– Två filer behövs för att generera alla listor att så de blir helt uniforma.

– Installationen är extremt enkel och tar bara några minuter.

– Det är extremt enkelt för den som kan Arexx att lägga till funktioner
eller ändra hur rapporterna ser ut.

– Skripten använder standardfunktioner i AmigaOS/Arexx/Nikom och borde vara
hyffsat framtidssäkra.

– Varje ny lista du vill ha skrivs in i maketoplist.rexx som en ny rad.
Detta gör det trivialt att skapa alla listor du någonsin skulle kunna drömma
om.

Installation
==========

1. Packa upp arkivet.

2. Se till att filerna nikomstat.rexx och maketoplist.rexx hamnar i nikom:rexx

3. Öppna nikomstat.rexx i en bra editor (inte ed!) och ändra namnet på din BBS i variabeln bbs.

4. Öppna maketoplist.rexx i valfri editor och kolla om du vill ändra någonting. Detta är generellt sett inte nödvändigt. Men du kanske har andra åsikter om hur poängen ska beräknas. Vad vet jag? 🙂

5. Lägg in ”rx nikom:rexx/maketoplist.rexx” i din crontab-fil. Detta förutsatt att du kör cronjob och har en cronprogramvara installerad. Annars får du köra skripten manuellt.

För att generera listorna, kör du ”rx nikom:rexx/maketoplist.rexx”. Då kommer den att köra några minuter och bygga alla listor som definierats.

Exempel
=======

rx nikom:rexx/nikomstat.rexx i1 r0 w10 u20 d-20 fnikom:texter/svenska/g.txt

Denna kommandorad gör att en fil som heter g.txt skapas i nikom:texter/svenska/. Poängen beräknas som 1 poäng för varje inloggning, 0 poäng för varje läst text, 10 poäng för varje skriven text, 20 poäng för varje uppladdad fil och avdrag på 20 poäng för varje nedladdad fil.


Att notera
========

– Avsaknade funktioner

Parametern ”p” är inte implementerad. Denna parameter ska normalt göra att NikomStat visar vad den gör. Kommer troligen i nästa version.

– Förvalda poäng

Om du inte anger några parametrar, kommer poäng ges enligt:

i=inloggningar=1 poäng
r=last=0 poäng
w=skrivet=5 poäng
d=nedladdat=-20 poäng
u=uppladdat=20 poäng
t=inloggadisekunder=0 poäng

– Parametrar

Parametrarna följer NikomUS standard enligt:

i – Poäng för inloggningar. Sätter du parametern i10 ger du 10 poäng för varje inloggning. Detta format gäller alla parametrar som ger poäng. Notera att det INTE är något mellanslag mellan i och poängsiffran.

w – Poäng för skrivna texter.

r – Poäng för lästa texter.

t – Poäng för antal inloggade sekunder.

u – Poäng för antal uploads.

d – Poäng för antal downloads. Man sätter normalt minuspoäng för detta. ex.vis d-10.

n – Poäng för antalet inaktiva veckor. Man sätter normalt minuspoäng för
detta. ex.vis n-2.

f – Filnamn. fram:katt.txt lägger den färdiga rapporten i ram: som katt.txt. Som standard blir filnamnet ram:temp.dat om man inte sätter parametern.

h – Generera huvud. Utan huvud blir det bara en lista. Som standard genereras  ett huvud.

l – Namn på listan. Skriver du lInloggnings, kommer rapporthuvudet skriva ”Inloggningslistan”. Suffixet ”listan” kan ändras i nikomstat.rexx.

q – Vänd listan upp och ner. Dvs, den som får lägst poäng hamnar högst upp i rankningen. q0 slår från och q1 slår till värdet. Som standard är det högst poäng som kommer högst upp i listan. Alltså q0.

Om man inte anger en parameter, används ett standardvärde. Det är därför viktigt att allt ange alla parametrar även om de ger 0 poäng för att se till att poängen blir korrekt. Så om du vill garantera att inloggningar t.ex. ger noll poäng, sätter du i0, annars kommer inloggningar tilldelas 1 poäng per inloggning om du inte anger i-parametern.

Exempel:
rx nikom:rexx/nikomstat.rexx i1 w1 u10 d-20 n-2 fram:lista.txt

– Minnesanvändning

NikomStat genererar två filer i ram:. Dessa finns bara medan skriptet körs och tas sedan bort. Däremot läser skriptet in alla användare i minnet medan den kör. Varje användare tar upp runt 80 bytes i minnet.

Så har du 4500 användare i basen, kommer NikomStat behöva drygt 350 kb för att hålla dem i minnet. Så fort skriptet körts klart, lämnas minnet tillbaka.

Men om du har många användare och ont om minne, bör du inte använda NikomStat.

Minne från förr

Ur B-posten nummer 2 – 1994. Med mig som chefredaktör.

1994 tog jag över skolans avsomnade tidning, B-posten. På denna tidning skrev jag ett antal artiklar och såg till att göra reklam för min BBS. Hur många från skolan som faktiskt ringde den, vet jag inte, men några var det nog allt.

The Perceptible society, Mikael Ståldals BBS.

Även Mikael Ståldahl hade en BBS som fanns igång runt en 1994. Denna gjorde vi också reklam för.