Vilka var våra användare?

Vad hade vi för folk som gjorde allt möjligt?
Vi lär få anledning att återkomma fler gånger till ämnet, eftersom jag bara börjat arbetet med att försöka förstå vilka våra användare var och därmed lite om några ganska typiska BBS-användare. Vi hade ett antal statistikprogram som dagligen genererade topplistor över det användare som skrivit mest, loggat in flesta gånger eller laddat ned mest. Bilden ovan rankar användarna efter hur många texter de skrivit. Listan är från 1995 och topplistan visar namnen på de som verkligen höll verksamheten igång.

Listan har dock det problemet att den inte riktigt ger en hint om hur de hör ihop eller vad de sysslar med. Ingen statistik kan ordna detta. Men det finns förutom själva diskussionerna också nomineringarna. Varje år höll vi en aktivitet där användarna fick nominera årets sysop, BBS, användare och andra saker. Dessa sammanställdes och resultatet meddelades av oss. Man fick inte nominera sig själv eller vår BBS. Tittar man på resultatet och jämför med andra listor, framträder några saker:

– Användarbasen var insulär. Användarna favoriserade andra Nikom-BBSer och listan på de nominerade baserna innehöll huvudsakligen 4-5 Nikom-baser.

– Användarna var ofta själv Sysops, De hade sina egna baser eller var Cosysop på någon annan bas. Det var ganska vanligt att både sysop och cosysop var aktiva här.

– De kände varandra. Det var vanligt att de nominerade varandra.

Nu är inte nomineringarna särskilt många, så det statistiska underlaget är inte så bra. Men vi hade kanske 18-25 nomineringar de år vi höll på. Om du vill se exakt vilka som nominerades, så har jag sammanställt ett Excel-dokument här: Årsnomineringar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.