Vad som kunde ha varit

Mars 2000 stängde jag av den Amiga 1200 som hållt basen igång med få avbrott sedan 1994. Detta blev ett uppehåll på nästan 18 år. Men vad om jag hade väntat en stund? Sommaren 2000 köpte jag ett bredband från UPC. Detta gick i den otroliga hastigheten 512 kB. Hade jag köpt en ny hårddisk och ett PCMCIA-nätverkskort, hade jag kunna koppla Amigan till det nya nätet. Då hade The ERICADE Network fått några år till en rampljuset som en Telnet-BBS.

Men så blev det inte. Jag var ganska trött på BBSen och att sköta denna urgamla teknik. Mitt fokus låg på att spela in vetenskapsföredrag till närradion och att lära mig nätverksteknik och servrar. Min lägenhet blev istället en skådeplats för en massa gamla datorer som utgjorde ett nätverk med diverse tjänster.

Om man tittar på Fabbes BBS, så ser man effekten av att gå över till telnet när Interneteran kom åstad. Under åren mellan 1998-2005 verkar Fabbes ha varit mycket aktiv och populär. Denna verksamhet fick några extra år av liv i och med att den var nåbar över Internet.

2015 verkar en grupp med personer, som jag numera själv tillhör, ha bildats när Niklas Lindholm drog igång Nikom BBS igen. Denna aktivitet verkar ha skapat en kortvarig spik i aktiviteten fram till 2017, där folk återupptäckte BBS:ernas lockelse. Idag lever de flesta av de baserna som startade då, men aktiviteten är ganska låg. Totalt är det runt en 5-10 personer (de flesta själva Sysops) som besöker varandras baser.

Men om jag hade gått över till telnet i början av 2000-talet, hade jag kanske kunna surfa några år till på denna sista BBS:ernas utpost: telnet.

Tillbaka till år 2000

Jag gjorde ju en image från BBS-datorns gamla hårddisk för några veckor sedan, men kunde inte få den att fungera i WinUAE. Idag kom jag på varför. Jag hade trott att felet berodde på hur hårddisk-kontrollern fungerade. Den presenterade PCMCIA-slotten med en fakedisk som startade och lämnade över till den riktiga disken. Men faktum är att RDB-imagen fungerar ändå i WinUAE. Man måste bara välja Auto-IDE som controller. Sen startar den snällt. Här är några vyer från den i stort sätt orörda BBS:en.

2000-1

Man kan se att jag har loggat in två gånger 2001. Det var när jag första gången efter nedstängningen  gjorde en kopia på BBS:en och modularean. Det som är intressant är att datumen är rätt manglade. Detta beror på att tio senaste-listan helt enkelt inte hanterar datum efter år 2000. Detta fel har jag rättat i den BBS:en som nu är uppe och snurrar.

Här är de sista användarna att logga in år 2000 innan BBSen stängde. De två sista posterna är 2001-12-14 när jag som sagt kopierade filer från basen första gången jag räddade data från den. Då hade jag ett nollmodem mellan Jezebel (basdatorn) och en PC med Windows. Om jag minns rätt gick allting i hastigheten 57600 bps, så det tog nog en hel del timmar att få över allting!

Och så ännu en skärmdump med inloggningar.  Som synes är det min hårt prövade Cosysop och några enstaka användare som utgör hela aktiviteten.

En titt på baserna 1995

Ett inlägg hämtat ur den raderade versionen av denna BBS. Texten skrevs troligen hösten 1995 och handlar om vilka Nikom-baser som lever och vilka som just dött. En titt bakåt som visar på hur allting förändrats under de två åren mellan 1993-1995. Detta skrevs när vi stod på randen till Internet. Stavfel lämnas orörda.

”Sitter och tänker lite på det glada gänget som körde BBS:er på den tiden
Nikom expanderade kraftigt. När jag började min ban som SysOp hade jag
sälskap av Nikom BBS, Kärkis, Satisfaction mm. mm..

Digital Ocean tillkom i början av 1994.

Nu har under 1995 några av de verkligt gamla BBS:erna i Nikom världen
börjat dö..

Digital Ocean

 • 01/01/1994 00:00
 • ungefär ett år senare
  SysOp: David Lindholm

David Lindholm sålde sin Amiga 1200, och satte punkt för DO’s existens.
Basen hade många trogna användare trots en del längre avbrott.

(Arnold) Peck

SysOp: Nino Höglund

Basen blev aldrig särskilt aktiv i längre tider. Den kom tillbaka efter
ett långt uppehåll, men lyckades inte komma igång.

Dark Continent

SysOp: Robert Andersson

En riktig gamling till BBS dog efter 3 år i tjänst.
Den levde en tynande tillvaro det sista året, men hade trots det många som loggade in.

Satisfaction

SysOp: Max Epstein

Lades ner utan något större varsel. En BBS som gick till vila efter 2 år av
aktivitet. Hade många aktiva användare.

Satori

SysOp: Joel Palmius

Basen dog hastigt och lustig efter en lång periods tjänst. SysOpen körde
BBS:en på alla möjliga system i början, men till sist hade han inte tid
längre. En vilja att sälja datorn drev på beslutet.

Mediastation 1200/4000

SysOp: Mattias Nord

BBS som drevs på Mediagymnasiumet i Nacka. Basen präglades ofta i början av dålig stämning, men hyffsade till sig. Glädjen blev kortvarig när basen flyttades till en 1200’a för att sedan dö efter en HD-krasch. Rykten säger att den kommer tillbaka!

Andra baser:

Central Palace

SysOp: Amadeus/Meka Dezign alias för Danjel Nyberg

Kördes på Max BBS
Blev inte så gammal. Drev på en 500’a med 2400modem, och kvalitén blev därefter. 14400 införskaffades, men lade av.. Gäller BBS:en också.

Smaug

SysOp: Mikael Erkas

Lades ner som NT-pro BBS, och bytte till Tempest. Har varit nere länge och det står skrivet i stjärnorna om den kommer tillbaka.

** Kanske är detta början till en nedgång för BBS:erna, kanske är det bara
tidens gång. Men fler kommer till **

NikomBaser som tar över:

OlympoZ

SysOp: Mikael Holm

OlympoZ har tagit steget in i FidoNet men i övrigt är det inte mycket mer
att orda om den BBS:en.

Hitechworld

SysOp: Sonat Böler

Tillbaka efter semester. Många nät och driven SysOp. Går slött på grund av A600 som ”server”.

ZipZone

SysOp: Björn Poppe

Relativt ny BBS. SysOpen utvecklar nytt filsystem.

Och fler…

Det finns många BBS:er på Nikom sidan som börjar bli intressanta.

Förbehåll:
Detta är min privata åsikt, och jag erkänner att jag inte har varit inne på
dessa baser så enormt regelbundet. Men det är inte heller någon recension utan bara en personlig lägesrapport.

Sist:

The ERICADE Network

SysOp: Erik Zalitis

Den tekniska biten har inte ändrats så markant sedan 17:onde Oktober när jag ryckte in. Systemet har funkt stabilt. De största ändringarna är
FidoNet och Faxmottagning.

Samarbetet med Unga Forskare ger ett nytt media att få ut informationen:
Radiosändning. Vi har funnits i snart två år.

-= We are around: we’ll be around! =-”

Hårddisken kommer tillbaka…

1996 satte jag in en extra 341 MB hårddisk i BBS-datorn. Den höll diverse backuper och data. Exakt vad har jag inte riktigt koll på längre. Men jag har bestämt mig för att ta reda på det. Disken, som trasig, är nu inskickad till Ibas som ska kolla vad det kostar att extrahera data ur den. På denna finns troligen mer data som jag kan använda för att fixa fram statistik och mer intressanta historier från BBSernas historia. Vi får se vad som händer. Jag återkommer….

Alla hjärtans olyckliga dag

Vi bläddrar bakåt i kalendern och landar på 1996. Våren 1996. Pamela lämnade mig för en ann. Då försvann hon även som Cosysop. Det var en tråkig tid för mig och även för basen. 

Från en diskussion, där en användare frågar mig om Pamela (och jag svarar):

”> Sorgligt. Varför? Blev ni osams?
Det är en så lång historia … att ni kommer somna av den om jag skulle beskriva. Det var inget märkvärdigt.. Det tog slut.. Så enkelt var det. Hon har en annan, jag älskar henne fortfarande. Illa.. men sant…”

Emellertid kom jag över henne och allting gick vidare. En annan post, skriven av mig, i dagboksform låter så här:

”Så nu sitter man här och funderar på att städa. Kanske borde ha börjat igår redan. I Fredags spelade vi in ett radioprogram på unga forskares distriktskansli. All j-vla utrustning står nu hemma hos mig och måste kopplas upp (drygt arbete på några timmar!).

I övrigt ser mitt hem tomt ut. Nu har Pamela flyttat ut för gott och jag har inte ens ett matbord att äta vid (buäääää!). 

Aktiviteten på BBS:en är påväg upp igen, efter en något större svacka. Backupsystemet funkar i vanlig ordning ö.h.t. inte alls. (Hoppas inte på någon krasch med andra ord).

Ute var det varmt och skönt och 18,5 °C. Jag fick span på en snygg blondin och funderade på om det inte var dags att låta sin hormoner leta upp en ny brud. Tyvärr slog histaminerna till istället för testosteronet och mitt raggningsförsök kom av sig i allergisnörvlingar långt innan jag nått ögonkontakt med bruden (JÄVLAR!!!!!) Nej, nu är det dags att jobba lite igen… Ikväll sändning!”

Det var i maj 1996 hon flyttade ut.

Vad körde folk på?

Alla modem är inte skapta lika. De första modemen gick på 300 bps, vilket motsvarar 300 tecken per sekund. När vi startade basen, körde de flesta på 14400 bps. Hösten 1994 kom 28800-standarden. Vi skaffade ett 28800 modem i början av 1995. Här är vad folk faktiskt kopplade upp med:

Statistiken gäller mellan 1995-01-25 och 1995-05-25

1200 63 2%
2400 614 18%
4800 2 0%
9600 276 8%
14400 1398 40%
16800 –
19200 178 5%
21600 10 0%
24000 –
26400 64 2%
28800 801 23%

Totalt antal uppkopplingar: 3466

Det är värt att notera att alla hastigheter utom 1200, 2400, 9600, 14400, 16800 och 28800 är anslutningar där störningar på telefonlinjen gjort att man inte nått full hastighet.

Ett år sedan omstarten!

Idag är det exakt ett år sedan vi började om på nytt. Den 24 januari 2018 vaknade BBSen upp efter att ha varit nedstängd sedan 2000. I princip allting var intakt. Texterna, filerna och systemet i sig. Allting såg ut som det såg ut mars 2000.

Sen drog vi igång och fick en liten grupp användare som ville vara med och minnas de gamla tiderna. Under perioden 2018-01-24 fram tills 2019-01-24 skrevs det 1247 texter. Detta ska jämföras med hela 1998 från basens återstartande i april 1998 fram tills årslutet. Det blev 1195 texter. Den gamla basen nådde 1247 texter i februari 1999 för att sätta det i perspektiv.

Så vi har lyckats hålla samma (låga!) tempo som 1998. Inte så dåligt för en gammal kvarleva till teknologi. Vi har totalt haft 4-5 användare som skrivit och läst. Inte mycket jämfört med de 40-60 aktiva användarna vi hade 1995. Men det är ändå kul att hålla på.

Här är för ert nöje, den sista texten som skrevs år 2000 innan vi stängde ner:

Text 1493 Möte: Fritt Forum För Fårskallar 20000306 23:15
Skriven av Henrik Lundquist #60
Kommentar till text 1492 av Johan Hansson #1
Ärende: HÅrddiskglapp

Tja… CD-ROM och CD-ROM… Du, testa att göra om din CD-ROM läsare till en
CD-R/W/E/S/Deluxe modell genom dessa 3 enkla steg (och underklocka din
nuvarande 66:a till 15,5:a (66/2=33. 33/2=16,5-1 som ger 15,5 tror jag. Äh
vafan, konsultera din ingenjörsmatte vetja)

 1. Öppna CD-ROM:ens lucka (även kallad Cokeburkshållaren)
 2. Sätt i en Colaburk.
 3. Led ljuset från lasern genom burken och lägg skivan du vill läsa ovanpå
  Cokeburken. Snurra skivan lika snabbt som du vill att din nya eh…
  ”CD-Rauk” ska läsa/skriva osv.. Fatta samtidigt med vänster hand
  huruvida e=mc/2 (inte einsteins grunka nu asså) hör ihop med konstiga
  SysOpar från Linköping.

Grattis! Du har nu fått en tufft modifierad CD-ROM (som dessutom är ascool att flasha med på demopartyn) samt en tja… Stabil dator.

(Slut på text 1493 av Henrik Lundquist #60)

The Sysops guide 2 the galaxy

November 1993 kom Elevorganisationens tidning, ElevForum ut. Den hade en artikel skriven av mig om BBSer. Jag hade just startat min egen BBS (den här!) och var nyfrälst på området. Här har jag återgivit texten som den såg ut i artikeln.

Cyberpunk, datakommunikation, hackers och databrott. Det är lätt att råka ut för ”Computo-phobi”, ett fint ord för dator-rädsla.

Hackers? Är det sådana som gör olagligheter genom att använda telefon-nätet? GUD! Du behövde visst den här artikeln mer än jag anade. För att ta det enkelt: Vad är egentligen Cyberpunk. William Gibson är en man som själv knappast haft många datorer i sitt liv. Han ser rätt tråkig och alldaglig ut. Ändå var det hans bok ”Neuromancer” som skapade begreppet ”Cyberpunk”. Det är en värld som styrs av de stora multinationella företagen. Ungdomen vänder sig emot företagen, och bekämpar dem. Detta är en verklighet i en fjärran framtid. Ungdomar vill att all information skall vara tillgänglig för alla.

Tyvärr ger många media känslan av att man kommit mycket längre än man har. Hackers lurar bankerna dagligen och använder sina datorer till elakheter. Det är inte sant. Det finns folk som sprider virus, ”hackar sig in i datorer” och lurar banker. Men hur kan man komma i kontakt med banker och företag via datorn?

Jo, informationen tillhandahålls i s.k. Databaser som nås med telefon, dator och s.k. modem (kommer mer om det senare).

Historien bakom

I datorernas medeltid brukade företag låta folk ”låna” deras dator, via telenätet. Principen var att det fanns massor med information som kunde hämtas ner eller läsas därifrån. TT (Tidningarnas Telegrambyrå) fungerar på ett liknande sätt genom att tillhandahålla information. Det var ett sätt att snabbt få information för de stora företagen, som hade råd.

Dessa informationsbanker kallades ”DataBaser”. Senare kom de att kallas ”Bullentin (sic!) Boards Systems” eller BBS:er. Idag är det inte bara företag som har dessa system. Det finns många privatpersoner som har detta som en hobby. Istället för att tillhandahålla information, finns det program, möte och dylikt. Många s.k. BBS:er har också s.k. Onlinespel. Då kan flera spelare spela i omgångar. Ibland även flera samtidigt. Det är möjligt eftersom spelet körs på Bas-datorn och inte hemma hos den som ringer.

Det viktigaste är inte spelen, utan all information som finns. Det finn s.k. Möten. De kan heta ”Fritt Forum…”, ”Vetenskap” eller ”Sport”. En oskriven lag är att man håller sig till ämnet. I mötena har användarna rätt att skriva brev, eller kommentera. I en bas där många ringer kan debatternas vågor svalla. Men hur vet man vem som skrivit vad? Varje ny användare får ett s.k. Konto. I det frågas efter namn och en del andra uppgifter. När ägaren till basen (eller Sysop som han kallas) tycker att användaren verkar seriös låter han användaren få tillträde till mötena. Ett typiskt inlägg i debatten skulle kunna se ut:

Möte: Skolan 931124 22:14 Skriven av: Erik Zalitis #0 Ärende: Elevforum—————– 1: Tänkte bara berätta för er hur bra Elevforum är. 2: Rekvirera den från Elevorganisationen (Slut på text 543 av Erik Zalitis #0) (Kommentar i text 548 av Carl Christianssen #8)

Om en annan användare skulle vilja kommentera texten, skulle den kunna se ut såhär:

Möte: Skolan 931125 11:58 Kommentar till text 543 av Erik Zalitis #0 Skriven av Carl Christianssen #8 Ärende: Elevforum—————– 1: Vad kul.. Men hur kommer jag i kontakt med Elevorganisationen? 2: (Slut på text 548 av Carl Christianssen #8)

Detta är ett fint sätt att skicka brev. Man kan även skicka breven ”privat”. Då kan bara mottagare läsa brevet. I en ”BBS” blir det till slut mycket text. Över 80 000 texter är inte ovanligt. 

Minns ni grundskolan, när fröken skulle leka ”ryktesleken?”. Den gick ut på att hela klassen ställde sig i en bruten ring. Fröken viskade något i örat på personen bredvid, som skulle viska det till nästa person o.s.v. När sista personen var meddelad, skulle den personen säga vad han hört! Det var aldrig samma meddelande som fröken gett.

Alltså: muntlig information förvanskas. I en Databas kan samma information läsas av många personer. Ibland även samtidigt, om basen är uppkopplad mot flera telefonnummer.

Vad kostar det?

Ett avtal med ett företag som tillhandahåller information är dyrt. Däremot kostar det i allmänhet ingenting om man ringer privata baser. Många föräldrar låter inte sina barn köpa ett modem (en enhet som gör det möjligt att koppla upp datorn mot en annan dator via telefonnätet!) med motiveringen att det kostar för mycket. De privata baser kostar bara telefonräkningen. Vanliga samtal kostar lika mycket som datasamtal. Men med modem ringer man ofta. Ibland även till utlandet. Då blir det dyrt! Mycket dyrt.

Hur funkar det?

Har kan man vara i en annan dator när man är hemma? Om jag har en dator, hur kopplar jag in den i telefonen? Vad betyder alla konstiga ord som alla talar om? Först och främst. Du kan inte koppla in din dator till telefonuttaget. Ringsignalen är på 60 Volt, och skulle göra bränd våffla av komponenterna i en dator när det ringer.

Du måste skaffa ett ”modem”. Modem står för ”Modelator-Demolator” (sic!), Modemet gör om datorns signaler till signaler som kan skickas som toner över teleflinjen. Den du ringer måste också ha ett modem. När du koppla in modemet, behöver du bara ett s.k. kommunikationsprogram.

En helt ny värld öppnas när du gör detta! Du kan göra din stämma hörd. Nu kan ni ta del av hemligheter som är endast ”Hackers” förunnade!

Databrott och straff

Det finns en mörk sida också. En som har givit det här med BBS:er en ful klang. På radio hör man ofta om hur BBS:er sprider barnpornografi och spel olagligt eller rasistiska slagord och säljer vapen. Detta är hemskt beklagligt. Men inte alls vanligt dock med ett förbehåll. Distribution av olaglig spel sker på vissa BBS:er. Det är ganska vanligt, och gör att piratkopierade spel från USA når Sverige inom 24 timmar. De som laddar ner dessa begår enligt lag allvarligt brott. Personligen gillar jag datakommunikation för att det är så lärande. Varje data något nytt, en ny maträtt, datapryl eller demonstration. Om du har ett modem, har jag några telefonnummer till BBS:er. De är inom Stockholmsområdet. Much Joy!

Påpekande 2019: Vi bytte numret i januari 1994 och blev öppna 24 timmar om dygnet, så försök inte ringa det och koppla upp med modemet. Det kommer inte fungera! 🙂

Liten ordlista

Sysop = Den arme dåren som driver ett system (Sysop=System operator = System handhavare). Arm dåre eftersom han säkert har lagt ner ett antal tusenlappar för att köpa allt man behöver för att starta BBS!

Cosysop= Sysops hjälpreda. Kan ofta göra saker som inte vanliga dödliga användare får!

Status= Talar om vilken nivå man har. Sysop sköter om vilken nivå man ska få ha. Vid en högre nivå får man mer möjligheter att göra saker än annars. Sysop har vanligtvis högsta nivån.

Baud= Usch! Ett sånt där jobbigt datoruttryck igen! Talar om vilken hastighet som modemen snackar med varandra.

BPS= Bits per second. Modemets hastighet med datorn. Baud och BPS är olika eftersom televerket envisas med att inte klara mer än 3000 ”Nivåändringar pr sekund”. När man anger modemets hastighet anger man det i BPS.

BBS= Bullentin (sic!) Board System. Fiiiint ord för databas!

Gnök!= Mitt eget uttryck för när något gått åt h-e (Påpekande 2019: det var Phoebe Lewander som lärde mig det!)

Möte= En postlåda som alla kan läsa/skriva i. Här hålls vanligtvis debatterna.

Smiley= När man skriver något med ett leende på läpparna, vill man gärna att den som läser skall förstå att det är ett skämt! Då skriver man t.ex:

Gud, vad du är dum 🙂

Tecknet ”:-)” är en s.k. smiley. Vänd tidningen 90 grader, ser du att det är ett leende ansikte? Finns med miljoner olika ansiktsuttryck. Vet du vad följande föreställer:

+-(:-I

Svar: påven i Rom!

Ladda ner= Att ta hem ett program från den databasen man ringt. Är lagligt, och ett mycket bra sätt att få hem det senaste snabbt! Vissa filer får dock inte spridas (Spel och sådant som tillverkaren vill ha betalt för).

Ladda upp= Motsatsen till att ladda ner. Skickar ett program, spel eller dylikt till basen u just nu ringer. Man måste ofta ladda upp lite för att få ladda ner. 

Logout= Det kommando som gör att man sticker från basen … Det är justare att skriva så och slussas ut, än att rycka sladden! (Roligare så, men ogillas av Sysopen!)

Lamer= Detta är mycket fult! Betyder e.g. Slöfock. Det är en benämning på en person som inte kan något om datorer, trots att han/hon har en. Säg inte detta till en datorägare. De blir sååå arga då!

QL= Annorlunda stavning för KUL

ANSI-grafik från förr

Är ni så gamla att ni fortfarande använder text-tv? Då känner ni säkert till den ”blockiga” grafiken som med sitt begränsade teckenbaserade och fåfärgade utseende fortfarande kan skapa användbar information. På BBS-erna ritade man med ASCII-tecken eller ANSI-grafik. Ascii-tecken var helt vanliga tecken man kunde hitta på sitt tangentbord. Man kunde skapa enkelt grafik med tecken som /, _ och |. Ansi är bygger utökar detta genom att kunna sätta färg på tecknen eller använda bakgrundsfärger för att skapa block av färg. 1993 höll vi vår första tävling där användarna fick skapa grafik till basen. Här är några som använder ANSI-grafik och färger. Vi återkommer i ett senare inlägg med ascii-loggorna.

En del av tecknen i texten i botten är inte helt korrekta på grund av skillnader mellan Amigans och PCns textsnitt. Men loggan ser ut som den ska. Denna ritades av bHm (Johan Lind / Behemoth). Den är tänkt för Amiga OS 2s färgpalett.

En Jesper Örtlund attackerar! Monstret på bilden ritades av användaren Jesper Örtlund som ett monster i spelet Hack and Slash som gick att spela i basen. Han fick bilden inlagd som ett av monstren som också fick hans namn. Så man kunde slåss mot det.

Carls förslag till inloggning eller möjligen reklam för den. Vet inte vilket. Men den har många färger och en reklamgubbe i mitten. Fantasifullt!

På grund av BBS-kraschen 1995, är det inte längre möjligt att veta vem som gjorde denna logga. Men den är onekligen stämningsfull!

Startrek är ett spel man kan spela på basen. Jag tror att denna logga var tänkt att fungera som en startbild till det. Det lades nog aldrig in i spelet.

En ANSI-grafik som nästan ser ut som den var gjord i ett ritprogram. Intressanta rutnät.

Ännu ett monster som är gjort för Hack and slash.

Det sista monstret för Hack and slash. Detta är en läskig Björn som inte nöjer sig med sina farliga ramar utan hugger med ett bredsvärd.

Samma Startreklogga som förut, men denna gång med tecken istället för blockgrafik.

En till av Carls färgglada alster. Vissa färger går inte fram som de ska dock.

En logga som en användare gjorde till mig, men som jag hittade i en annan folder än den där de andra loggorna fanns i. Tiden stämmer dock, så den gjordes nog för tävlingen den också. Riktigt snygg faktiskt. Vet inte längre vem som gjorde den.

Ett hopp fram i tiden till mars 1994, då SNK (Magnus Eriksson / Sneaker) bidrog med följande färgglada ANSI-grafik.