På kollisionskurs med Internet

Om man läste den märkliga tidningen ”Z-m@gazine”, så fick man en överdos med Internet-driven teknikoptimism. Detta var runt 1995, vilket var innan de flesta ens skaffat Internet. Det började dyka upp diverse sidor på detta nya fenomen, men det var dyrt och knepigt att få tillgång till det nya nätet.

Sagda tidning korade i sitt första nummer för 1995 de största bromsklossarna för Internets utveckling och skrev då följande om BBS:erna:

”BBS-operatörerna / Genom att klamra sig fast vid en nattstånden och
uråldrig teknik bromsar de utveckligen. De som dras till BBS:er är de som
vill vara kungar i sina egna små riken. Vilket är raka motsatsen till vad
som krävs av en nätperson”

Jag vart rätt sur på det hela och det blev även Datormagasins chefredaktör Christer Rindeblad.

Så vad kan man säga? Internet på den tiden var såg huvudsakligen ut att vara en lekstuga för diverse universitet och företag. Det kom att bli en annan tingens ordning när det blev vanligt med gratistjänster för vanligt folk att kunna skapa sina egna hemsidor och dylikt. Då fick hobbyisterna en plats i det nya nätet. Men 1994-95 var det BBSerna som var där hobbyister kunde mötas och skapa, sprida sin alster och kommunicera. Givetvis var
Z-m@gazine totalt ovetande om detta och antog att Internet var framtiden, vilket de ju fick rätt i, men de fattade inte att framtiden ännu inte hade anlänt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.