The Sysops guide 2 the galaxy

November 1993 kom Elevorganisationens tidning, ElevForum ut. Den hade en artikel skriven av mig om BBSer. Jag hade just startat min egen BBS (den här!) och var nyfrälst på området. Här har jag återgivit texten som den såg ut i artikeln.

Cyberpunk, datakommunikation, hackers och databrott. Det är lätt att råka ut för ”Computo-phobi”, ett fint ord för dator-rädsla.

Hackers? Är det sådana som gör olagligheter genom att använda telefon-nätet? GUD! Du behövde visst den här artikeln mer än jag anade. För att ta det enkelt: Vad är egentligen Cyberpunk. William Gibson är en man som själv knappast haft många datorer i sitt liv. Han ser rätt tråkig och alldaglig ut. Ändå var det hans bok ”Neuromancer” som skapade begreppet ”Cyberpunk”. Det är en värld som styrs av de stora multinationella företagen. Ungdomen vänder sig emot företagen, och bekämpar dem. Detta är en verklighet i en fjärran framtid. Ungdomar vill att all information skall vara tillgänglig för alla.

Tyvärr ger många media känslan av att man kommit mycket längre än man har. Hackers lurar bankerna dagligen och använder sina datorer till elakheter. Det är inte sant. Det finns folk som sprider virus, ”hackar sig in i datorer” och lurar banker. Men hur kan man komma i kontakt med banker och företag via datorn?

Jo, informationen tillhandahålls i s.k. Databaser som nås med telefon, dator och s.k. modem (kommer mer om det senare).

Historien bakom

I datorernas medeltid brukade företag låta folk ”låna” deras dator, via telenätet. Principen var att det fanns massor med information som kunde hämtas ner eller läsas därifrån. TT (Tidningarnas Telegrambyrå) fungerar på ett liknande sätt genom att tillhandahålla information. Det var ett sätt att snabbt få information för de stora företagen, som hade råd.

Dessa informationsbanker kallades ”DataBaser”. Senare kom de att kallas ”Bullentin (sic!) Boards Systems” eller BBS:er. Idag är det inte bara företag som har dessa system. Det finns många privatpersoner som har detta som en hobby. Istället för att tillhandahålla information, finns det program, möte och dylikt. Många s.k. BBS:er har också s.k. Onlinespel. Då kan flera spelare spela i omgångar. Ibland även flera samtidigt. Det är möjligt eftersom spelet körs på Bas-datorn och inte hemma hos den som ringer.

Det viktigaste är inte spelen, utan all information som finns. Det finn s.k. Möten. De kan heta ”Fritt Forum…”, ”Vetenskap” eller ”Sport”. En oskriven lag är att man håller sig till ämnet. I mötena har användarna rätt att skriva brev, eller kommentera. I en bas där många ringer kan debatternas vågor svalla. Men hur vet man vem som skrivit vad? Varje ny användare får ett s.k. Konto. I det frågas efter namn och en del andra uppgifter. När ägaren till basen (eller Sysop som han kallas) tycker att användaren verkar seriös låter han användaren få tillträde till mötena. Ett typiskt inlägg i debatten skulle kunna se ut:

Möte: Skolan 931124 22:14 Skriven av: Erik Zalitis #0 Ärende: Elevforum—————– 1: Tänkte bara berätta för er hur bra Elevforum är. 2: Rekvirera den från Elevorganisationen (Slut på text 543 av Erik Zalitis #0) (Kommentar i text 548 av Carl Christianssen #8)

Om en annan användare skulle vilja kommentera texten, skulle den kunna se ut såhär:

Möte: Skolan 931125 11:58 Kommentar till text 543 av Erik Zalitis #0 Skriven av Carl Christianssen #8 Ärende: Elevforum—————– 1: Vad kul.. Men hur kommer jag i kontakt med Elevorganisationen? 2: (Slut på text 548 av Carl Christianssen #8)

Detta är ett fint sätt att skicka brev. Man kan även skicka breven ”privat”. Då kan bara mottagare läsa brevet. I en ”BBS” blir det till slut mycket text. Över 80 000 texter är inte ovanligt. 

Minns ni grundskolan, när fröken skulle leka ”ryktesleken?”. Den gick ut på att hela klassen ställde sig i en bruten ring. Fröken viskade något i örat på personen bredvid, som skulle viska det till nästa person o.s.v. När sista personen var meddelad, skulle den personen säga vad han hört! Det var aldrig samma meddelande som fröken gett.

Alltså: muntlig information förvanskas. I en Databas kan samma information läsas av många personer. Ibland även samtidigt, om basen är uppkopplad mot flera telefonnummer.

Vad kostar det?

Ett avtal med ett företag som tillhandahåller information är dyrt. Däremot kostar det i allmänhet ingenting om man ringer privata baser. Många föräldrar låter inte sina barn köpa ett modem (en enhet som gör det möjligt att koppla upp datorn mot en annan dator via telefonnätet!) med motiveringen att det kostar för mycket. De privata baser kostar bara telefonräkningen. Vanliga samtal kostar lika mycket som datasamtal. Men med modem ringer man ofta. Ibland även till utlandet. Då blir det dyrt! Mycket dyrt.

Hur funkar det?

Har kan man vara i en annan dator när man är hemma? Om jag har en dator, hur kopplar jag in den i telefonen? Vad betyder alla konstiga ord som alla talar om? Först och främst. Du kan inte koppla in din dator till telefonuttaget. Ringsignalen är på 60 Volt, och skulle göra bränd våffla av komponenterna i en dator när det ringer.

Du måste skaffa ett ”modem”. Modem står för ”Modelator-Demolator” (sic!), Modemet gör om datorns signaler till signaler som kan skickas som toner över teleflinjen. Den du ringer måste också ha ett modem. När du koppla in modemet, behöver du bara ett s.k. kommunikationsprogram.

En helt ny värld öppnas när du gör detta! Du kan göra din stämma hörd. Nu kan ni ta del av hemligheter som är endast ”Hackers” förunnade!

Databrott och straff

Det finns en mörk sida också. En som har givit det här med BBS:er en ful klang. På radio hör man ofta om hur BBS:er sprider barnpornografi och spel olagligt eller rasistiska slagord och säljer vapen. Detta är hemskt beklagligt. Men inte alls vanligt dock med ett förbehåll. Distribution av olaglig spel sker på vissa BBS:er. Det är ganska vanligt, och gör att piratkopierade spel från USA når Sverige inom 24 timmar. De som laddar ner dessa begår enligt lag allvarligt brott. Personligen gillar jag datakommunikation för att det är så lärande. Varje data något nytt, en ny maträtt, datapryl eller demonstration. Om du har ett modem, har jag några telefonnummer till BBS:er. De är inom Stockholmsområdet. Much Joy!

Påpekande 2019: Vi bytte numret i januari 1994 och blev öppna 24 timmar om dygnet, så försök inte ringa det och koppla upp med modemet. Det kommer inte fungera! 🙂

Liten ordlista

Sysop = Den arme dåren som driver ett system (Sysop=System operator = System handhavare). Arm dåre eftersom han säkert har lagt ner ett antal tusenlappar för att köpa allt man behöver för att starta BBS!

Cosysop= Sysops hjälpreda. Kan ofta göra saker som inte vanliga dödliga användare får!

Status= Talar om vilken nivå man har. Sysop sköter om vilken nivå man ska få ha. Vid en högre nivå får man mer möjligheter att göra saker än annars. Sysop har vanligtvis högsta nivån.

Baud= Usch! Ett sånt där jobbigt datoruttryck igen! Talar om vilken hastighet som modemen snackar med varandra.

BPS= Bits per second. Modemets hastighet med datorn. Baud och BPS är olika eftersom televerket envisas med att inte klara mer än 3000 ”Nivåändringar pr sekund”. När man anger modemets hastighet anger man det i BPS.

BBS= Bullentin (sic!) Board System. Fiiiint ord för databas!

Gnök!= Mitt eget uttryck för när något gått åt h-e (Påpekande 2019: det var Phoebe Lewander som lärde mig det!)

Möte= En postlåda som alla kan läsa/skriva i. Här hålls vanligtvis debatterna.

Smiley= När man skriver något med ett leende på läpparna, vill man gärna att den som läser skall förstå att det är ett skämt! Då skriver man t.ex:

Gud, vad du är dum 🙂

Tecknet ”:-)” är en s.k. smiley. Vänd tidningen 90 grader, ser du att det är ett leende ansikte? Finns med miljoner olika ansiktsuttryck. Vet du vad följande föreställer:

+-(:-I

Svar: påven i Rom!

Ladda ner= Att ta hem ett program från den databasen man ringt. Är lagligt, och ett mycket bra sätt att få hem det senaste snabbt! Vissa filer får dock inte spridas (Spel och sådant som tillverkaren vill ha betalt för).

Ladda upp= Motsatsen till att ladda ner. Skickar ett program, spel eller dylikt till basen u just nu ringer. Man måste ofta ladda upp lite för att få ladda ner. 

Logout= Det kommando som gör att man sticker från basen … Det är justare att skriva så och slussas ut, än att rycka sladden! (Roligare så, men ogillas av Sysopen!)

Lamer= Detta är mycket fult! Betyder e.g. Slöfock. Det är en benämning på en person som inte kan något om datorer, trots att han/hon har en. Säg inte detta till en datorägare. De blir sååå arga då!

QL= Annorlunda stavning för KUL

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.