Användartyperna

(Bilden ovan föreställer ett utdrag från ett av våra möten 1995. Nelson var noshörningen Nelson om ni minns honom.)

Jag skrev en text om vedermödorna med att bli Sysop. Den listar med en del humor en del av användarna man kunde råka ut för på en BBS. En del av dem är rena stereotyper medan andra är löst baserade på några av de riktiga användarna som strök omkring i systemet. Här är en mer seriös genomgång av användare man kunde råka ut för på The ERICADE Network:

Den omogne
De flesta på basen var i tonåren precis som jag själv. Men en del av dem kunde vara ganska omogna och uttryckte sig därefter. I ”Så du vill bli Sysop?” (hädanefter angiven som ”Sysop?”) skriver jag om kommentarer som ”Du är dum”. Det är ett skämt i texten, men såg likadant ut i verkligheten. Vi hade några användare 1993-94 som skrev just detta till varandra och till andras texter. Jag var till sist tvungen att säga till dem att sluta.

Den politiska
Alla politiska inriktningar samsades på en typisk BBS. Och vi hade en lite grupp inbitna kommunister. Dessa var rätt harmlösa och uttryckte sig huvudsakligen om att ”USA var dåligt” eller pratade om ”det klasslösa samhället” eller liknande. En rätt kul diskussionstråd från 1995 innehåller texter skrivna av några användare som skäller på varandra för den andres politiska åsikter. Kommunisten försvarar sig tappert mot ett barrage av idiotförklaringar från den mer liberale motdebatören. Diskussionerna var rätt roande, men man var tvungen att ibland be dem lugna ner sig innan stämningen blev för dålig.

Den vältalige
Min flickvän, Pamela och Joel från Elevorganisationen var några av dem som skrev långa och välgenomtänkta texter. Dessa kunde vara en fröjd att läsa, men besvarades ofta av mycket kortare och ointressantare texter. Ibland fick de nöja sig med att få tillbaka ”bra skrivet” till sina tre-fyra skärmsidor långa texter om filosofiska tankar eller någon reflektion. Men det var sällan ett problem. Många välskrivna texter trådade ut i en tre-fyra trådar om olika aspekter av texten eller något stickspår. Dessa trådningar var korta och inte lika insiktsfulla, men höll texten gående och kunde ändå vara rätt intressanta att läsa i sig själva.

Den krävande
En användare som jag minns speciellt är Peter. Han var ökänd på baserna för att hela tiden be om hjälp med sin egen BBS. Alltså, förstå mig rätt: de flesta gillar att hjälpa till. Jag har kommit med många tips till andra sysops genom åren. Och jag har också fått mycket hjälp. Men Peter förväntade sig att man skulle lösa hela problemet åt honom eller bygga ett skript som gjorde det han ville det skulle göra. Ryktet säger att han erbjudit en Sysop pengar för att skriva ett skript åt honom. Sen var han inte nöjd med det och vill därför inte betala. Han var rätt irriterande med sitt eviga tjatande om att man skulle bygga saker åt honom.

Provokatören / Trollet
Mallen för Sysop?s användare ”Arne Bängbula”. Jag hade sällan någon sådan användare, eftersom folk som inte kunde bete sig åkte ut. Men det finns en del historier om dessa typer av användare från andra system. De skrev kontroversiella saker enbart för att skapa förstämning och någon form av våldsam reaktion. Såvitt jag förstod menade de aldrig vad de skrev.

Den pålitlige
Av alla användartyper är det denna som håller verksamheten rullande. Han kanske inte skriver de genomtänkta eller tankeväckande inläggen som andra gör, men han kommenterar vad andra skrivit och skriver egna inlägg regelbundet och utan att ställa till några problem. En litet antal sådana här användare står för den stora andelen av meddelandena som skrivs. De kommer på nya saker att skriva och håller ämnena levande. När dessa personer slutar ringa, störtdyker aktiviteten.

Laddaren
Även på en diskussionsbaserad BBS finns de. De som laddar upp och ner. Ofta missbrukar de ratiosystemet. Alltså: de flesta baserna har en ratio. I sin enklaste form är det en regel att du måste ladda upp t.ex. en fil för att få ladda ner två. Detta göra så att det kommer nya filer till basen hela tiden. Problemet är att man kan ladda upp en kort text som ingen bryr sig om för att fylla upp sin ratio och sedan ladda ner flera värdefulla och stora filer. Ett bättre system är att istället använda filstorlekar och tvinga avändaren ladda upp någonting stort för att få ladda ner någonting större. Men laddartyperna kom runt detta också. Det är därför så många poänglösa bilder laddades upp. T.ex. en bild på Djurgårdens lagsymbol i många färger kunde någon ladda upp eftersom den var ganska stor räknat i bytes. Detta blev ofta utvägen för den som ville ladda hem en stor programvara men inte hade ratio nog för det. Mars 2018 tog jag bort bildarean från The ERICADE Network eftersom den var full av skräpfiler som ingen ville ha. Så både ”Lasse Laddare” och ”Filip Filare” var ganska vanliga på baserna.

Den döde användaren
Det är tackolov ganska ovanligt att folk slutar ringa på grund av att de dött på riktigt. Men visst har det hänt. En av mina användare, fick jag senare veta, hade hängt sig. Detta berodde givetvis inte på hur han hade haft det på basen, men ger en ändå något att tänka på. Nej, den döde användaren är en person som var aktiv en gång skrev texter, laddade filer och spelade spel. Men han ringer inte in längre. Kanske blev han arg eller så tröttnade han. Eller så lämnade han baserna och skaffade Internet. Vi får sällan någon förklaring på varför folk slutar. De bara slutar ringa. Det är givetvis synd, men det är naturligt.

Han som vände i dörren
En rätt vanlig typ av användare kom, skrev in sina uppgifter och loggade in en gång. The ERICADE Network tillämpade validering, vilket var nödvändigt när jag låg i lumpen och Pamela och Mattias skötte det dagliga arbetet. Denna validering gör artt du får vänta några timmar upp till en dag innan du blir godkänd. Innan dess kan du inte göra någonting. Och det är klart att det var många som tappade lusten och helt enkelt aldrig ringde in en andra gång. De ville ha allting nu och utan att behöva vänta. Andra kanske ringde tillbaka en gång till men tyckte att det inte var värt deras tid. ”Den döde” och ”han som vände dörren” var numerärt sätt de flesta användarna en BBS hade. Jag räknade kallt med att runt 10% av användarna i denna bas faktiskt blev regelbundet aktiva och började skriva saker. Detta var troligen jämförbart med de flesta andra baser. Vi hade som mest 640 användare, varvid 40-60 ringde tillbaka någotsånär regelbundet. En viktig faktor som många glömmer är att det normalt bara fanns en telefonförbindelse, så det kunde ofta tuta upptaget när du vill komma in i systemet. Detta fick nog många att strunta i att vänta tills det blev ledigt, när de istället kunde leta sig vidare.

Kompisarna
Det var vanligt att många av användarna på ett eller annat sätt kände varandra. Detta kunde leda till att de på ett positivt sätt delade gemensamma upplevelser på basen eller mer negativt sysslade med att reta varandra eftersom det var skoj. Dessa användare ingick oftast i någon av de andra kategorierna.

Demoknuttarna
Vi hade aldrig någon större mängd av dessa, men demogruppen ”Eternal” hade en samlingspunkt hos oss. De var ofta talangfulla kodare, grafiker, ascii-artister eller musiker som spred sina alster på baserna.

Den som pratar skit om andra
En viss mängd rykten dyker alltid upp, men på vissa baser kunde man ofta prata skit om andra baser, användare eller demogrupper. Detta var tråkigt, men förekom . En vanlig attityd är att de man klagade på var idioter, lamers, sög eller bara var konstiga. Jag kan inte minnas att vi hade någon mängd av användare som gnällde på andra. Men säkerligen fanns det även här.

Han som gör reklam för sig själv
Det var vanligt att många användare själva var Sysops. Och många av dem gjorde gärna reklam för sina egna baser. Inget konstigt med detta. Problemet är när de gick över styr och ständigt och överallt gjorde reklam för sig själva och sin verksamhet. Eller så försökte de få med andra på sina nya projekt och idéer. I små doser var dessa inga problem. De kunde ofta få med sig folk på egna äventyr, men de kunde även irritera folk och skrämma bort användare.

Piraten
Vi hade inga, eftersom det var förbjudet hos oss. Men en viss typ av laddare, spred stora mängder piratkopierade filer. Dessa traders som de ofta kallade sig, hade alltid det senaste för att kunna ladda ner så mycket som möjligt från andra baser. Dessa baser kallades warez-baser eller elit-baser.

Brottslingen
Så vitt jag kan förstå fanns även dessa. Från mitt perspektiv syntes de i tidningarnas skrämselartiklar. Det handlade om pirater, hackare, förtalare, nazister och terrorister för att ta några. Man kunde få en känsla av att de fanns överallt och att en stor del av baserna var tillhåll för dem. Så var det så vitt jag vet aldrig. Det är väl som det där med motorcykelklubbar som huvudsakligen består av folk som gillar att åka hoj inte av folk som gillar järnrör och våld. Men de som inte kunde bete sig, förgiftade för alla de andra.

Hackaren / Lurendrejaren
Han kanske borde sortera under kategorin ”brottsligen”, men här talar jag om en person som försökte ta chansen att lura sig till status på baser, ta kontrollen över dem med trojaner eller helt enkelt dupera folk. Dessa var som spyflugor: huvudsakligen irriterande men ändå tillräckligt många för att vara ett problem för oss Sysops.

Den hjälplösa
En del användare kunde knappt hantera datorer. Hur de överhuvudtaget lyckades komma in på baserna är en gåta. Det varriktigt irriterande att se dem fumla omkring och totalt missförstå hjälpfilerna. Hur mycket man än försökte ge dem alla förutsättningarna att komma igång med systemet, lyckades de aldrig. Inga instruktioner var tydliga nog och ingen hjälp räckte. De brukade försvinna efter att tag när de inte klarade av systemet. Komsystem var en större utmaning för dem än menybaserade system.

Och så alla på en gång
Under sin livstid på basen kunde en användare ingå i flera kategori eller förändras till att gå in i eller ut ur någon annan kategori. En del kategorier var negativa och överdrivna, medan andra var positiva och hjälpte basen utvecklas. En hel del av dessa kategorier finns i dag i moderna forum och i sociala media. Ju mer saker förändras…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.