ANSI-grafik från förr

Är ni så gamla att ni fortfarande använder text-tv? Då känner ni säkert till den ”blockiga” grafiken som med sitt begränsade teckenbaserade och fåfärgade utseende fortfarande kan skapa användbar information. På BBS-erna ritade man med ASCII-tecken eller ANSI-grafik. Ascii-tecken var helt vanliga tecken man kunde hitta på sitt tangentbord. Man kunde skapa enkelt grafik med tecken som /, _ och |. Ansi är bygger utökar detta genom att kunna sätta färg på tecknen eller använda bakgrundsfärger för att skapa block av färg. 1993 höll vi vår första tävling där användarna fick skapa grafik till basen. Här är några som använder ANSI-grafik och färger. Vi återkommer i ett senare inlägg med ascii-loggorna.

En del av tecknen i texten i botten är inte helt korrekta på grund av skillnader mellan Amigans och PCns textsnitt. Men loggan ser ut som den ska. Denna ritades av bHm (Johan Lind / Behemoth). Den är tänkt för Amiga OS 2s färgpalett.

En Jesper Örtlund attackerar! Monstret på bilden ritades av användaren Jesper Örtlund som ett monster i spelet Hack and Slash som gick att spela i basen. Han fick bilden inlagd som ett av monstren som också fick hans namn. Så man kunde slåss mot det.

Carls förslag till inloggning eller möjligen reklam för den. Vet inte vilket. Men den har många färger och en reklamgubbe i mitten. Fantasifullt!

På grund av BBS-kraschen 1995, är det inte längre möjligt att veta vem som gjorde denna logga. Men den är onekligen stämningsfull!

Startrek är ett spel man kan spela på basen. Jag tror att denna logga var tänkt att fungera som en startbild till det. Det lades nog aldrig in i spelet.

En ANSI-grafik som nästan ser ut som den var gjord i ett ritprogram. Intressanta rutnät.

Ännu ett monster som är gjort för Hack and slash.

Det sista monstret för Hack and slash. Detta är en läskig Björn som inte nöjer sig med sina farliga ramar utan hugger med ett bredsvärd.

Samma Startreklogga som förut, men denna gång med tecken istället för blockgrafik.

En till av Carls färgglada alster. Vissa färger går inte fram som de ska dock.

En logga som en användare gjorde till mig, men som jag hittade i en annan folder än den där de andra loggorna fanns i. Tiden stämmer dock, så den gjordes nog för tävlingen den också. Riktigt snygg faktiskt. Vet inte längre vem som gjorde den.

Ett hopp fram i tiden till mars 1994, då SNK (Magnus Eriksson / Sneaker) bidrog med följande färgglada ANSI-grafik.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.