Vad som kunde ha varit

Mars 2000 stängde jag av den Amiga 1200 som hållt basen igång med få avbrott sedan 1994. Detta blev ett uppehåll på nästan 18 år. Men vad om jag hade väntat en stund? Sommaren 2000 köpte jag ett bredband från UPC. Detta gick i den otroliga hastigheten 512 kb. Hade jag köpt en ny hårddisk och ett PCMCIA-nätverkskort, hade jag kunna koppla Amigan till det nya nätet. Då hade The ERICADE Network fått några år till en rampljuset som en Telnet-BBS.

Men så blev det inte. Jag var ganska trött på BBSen och att sköta denna urgamla teknik. Mitt fokus låg på att spela in vetenskapsföredrag till närradion och att lära mig nätverksteknik och servrar. Min lägenhet blev istället en skådeplats för en massa gamla datorer som utgjorde ett nätverk med diverse tjänster.

Om man tittar på Fabbes BBS, så ser man effekten av att gå över till telnet när Interneteran kom åstad. Under åren mellan 1998-2005 verkar Fabbes ha varit mycket aktiv och populär. Denna verksamhet fick några extra år av liv i och med att den var nåbar över Internet.

2015 verkar en grupp med personer, som jag numera själv tillhör, ha bildats när Niklas Lindholm drog igång Nikom BBS igen. Denna aktivitet verkar ha skapat en kortvarig spik i aktiviteten fram till 2017, där folk återupptäckte BBS:ernas lockelse. Idag lever de flesta av de baserna som startade då, men aktiviteten är ganska låg. Totalt är det runt en 5-10 personer (de flesta själva Sysops) som besöker varandras baser.

Men om jag hade gått över till telnet i början av 2000-talet, hade jag kanske kunna surfa några år till på denna sista BBS:ernas utpost: telnet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.