Lamer!

Klassisk lamer som gör vad lamers gör mest, spelar.

Ord är roliga ting. De har ibland sitt eget liv. När jag växte upp i Amigavärlden lärde jag mig snabbt att inte vara en lamer. Ordet är givetvis inte knutet till Amigavärlden utan användes som ett rent allmänt skälsord bland 90-talets datorfolk. Så… Vad är då en lamer? Det är ju ett låneord från Engelskan. Lame betyder lam. I överförd bemärkelse, någon som är inkapabel.

Så en lamer är alltså någon som inte kan och inte vet hur man gör coola saker på en dator. En person som inte kan annat än att spela eller ställa dumma frågor på BBSer. I datorvärlen, precis som överallt annars där människor bygger gemenskaper, fanns det en hierarki. Högst upp stod de som gjorde häftiga demon, ritade fantasieggande grafik eller komponerade musik på datorer. Längst ner hittade vi ”Lamern”. Uttalet var givetvis ”Läjmer” även om en del sa det med Svenskt uttal ”Laaamer”.

På baserna fanns det givetvis ett antal lamers som försökte se till att få ladda ner allting de kunde hitta på basen utan att tillföra något. Dessa var mest irritationsmoment som de flesta stod ut med och möjligen skrattade åt.

I demovärlden, där produktioner hade högt värde och inaktivitet sågs ner på, kunde demogrupper ses som ”lama”. Gruppen jag var med i, Eternal, hamnade i ett problem när man inte skapat något på ett halvår. Detta ledde till att vi faktiskt gjorde ett demo för att slippa ”lamer-stämpeln”.

Så, där har ni det, dagens ord: lamer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.